Kakao – surowa czekolada

Czekolada z języka nahuatl (meksykański albo aztecki)  xocolatl – znaczy gorzka woda – wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe), środka słodzącego i innych dodatków. Wytwarzana w postaci tabliczek czekolady.

chocolate

Od czekolady będziesz gruby, będziesz miał próchnicę, brzydką cerę, czekolada uzależnia… Różne opinie krążą wokół czekolady. Ma swoich zwolenników jak i przeciwników. Ja osobiście nie wyobrażałm sobie bez niej życia…  zawsze  zajadałam sie czekoladą i zawsze twierdziłam, że mi nie szkodzi (prawo atrakcji=]) Tradycyjna czekolada w tabliczkach poza nielicznymi substancjami odżywczymi zawiera całą masę innych, szkodliwych substancji. Przyjrzyjmy się tradycyjnej czekoladzie dostępnej  w każdym sklepie. Cukier wykorzystywany do jej słodzenia osłabia układ odpornościowy organizmu (i tu był mój problem) przyczynia się do rozwoju cukrzycy oraz przyspiesza procesy starzenia. Mleko w proszku dodawane do masy czekoladowej pełne jest sztucznych, szkodliwych substancji.  Lista składników na opakowaniu wyraźnie pokazuje, że czekolada nie jest najzdrowszym wyborem dla organizmu. Jak może być skoro jej nie rozumiemy?

sklad czekolady

Kakao, to źródło naszego ulubionego jedzenia – czekolady:) Ziarno kakaowca jest jednym z najbogatszych pod względem zawartości minerałów super produktem (superfood). Jest najlepszym na świecie źródłem magnezu i chromu, bogatym źródłem żelaza, cynku i miedzi oraz  najbogatszym na świecie źródłem witaminy C

kakaowiec

David Wolfe autor wielu ciekawych książek, od 10 lat bada magiczne właściwości surowej czekolady, których niestety żadna przewtorzona czekolada  nie zawiera. Wszystkie enzymy zostają zabite podczas procesu produkcji – wysoka temperatura je niszczy. Organizm nie dostaje żadnych wartościowych związków. Jedyne co dostajemy to przyjemność jedzenia :)Niestety dla większości społeczeńswtwa to wystarcza… Przyjrzyjmy się trochę bliżej czego nie dostarczamy organizmowi wraz z zjedzeniem czekolady. Najważniejszym pierwiastkiem  w surowej czekoladzie jest magnez. Stężenie tego pierwiastka w naszej czekoladzie przewyższa jego stężenie w każdym innym produkcie czekoladowym. W dzisiejszych czasach magnez jest jednym z pierwiastków, których niedobór najbardziej doskwiera społeczeństwu. Magnez odpowiada za stan naszego samopoczucia, niedobory prowadzą w wielu przypadkach do stanów depresyjnych czyli magnez wpływa korzystnie na radzenie sobie ze stresem. Fosfor, nazywany na zachodzie pierwiastkiem piękności. To właśnie jemu przypisywane jest korzystne działanie na skórę, włosy i paznokcie. Flawanol, działający przeciwzapalnie i zapobiegający rozwojowi chorób układu krążenia. 

cacao_bean1Ziarno kakaowca jest największym źródłem antyoksydantów na świecie, dopiero niedawno zostało to odkryte. Dla porównania surowe kakao ma  20,000 razy wiecej anytoksydantów  niż zielona herbata oraz  30,000 razy wiecej niż czerwone wino. Posiada minerały niezbędne organizmowi do prawidłowej budowy komórek i stabilizacji poziomu cukru we krwi. Związki chemiczne zawarte w surowej czekoladzie w dużo większym stężeniu niż w czekoladzie tradycyjnej wpływają na wzrost poziomu serotoniny w mózgu, która z kolei odpowiada za odczuwanie przyjemności tzw. hormon szczęścia.

najwantyok

Liczba ORAC (ang. oxygen radical absorbance capacity – zdolność pochłaniania rodników tlenowych). Na diagramie widać, że surowe kakao posiada największą liczbę antyoksydantów czyli przeciwutleniaczy, które są niezbędne w procesie starzenia komórek. Antyoksydanty chronią nas również przed uszkodzeniami DNA,  wirusami, chorobami  układu krążenia, cukrzycą, chorobami  itp. Podnoszą ogólną odporność organizmu na zakażenia i infekcje, łagodzą przebieg wielu chorób. Podobno jedna z najdłużej żyjących kobiet na świecie (ok 126lat) zjadała kilogram czekolady tygodniowo🙂

Surowe kakao może być dobrym substytutem słodyczy dla dzieci jak i dorsłych. Jeśli ktoś nie wyobraża sobie życia bez czekolady, powinien spróbować tej prawdziwej “surowej”. Już od paru mięsięcy nie jadam czekolady (kiedyś robiłam to codziennie) teraz od czasu do czasu kiedy najdzie mnie ochota pozwalam sobie na “małe co nie co”… następnym razem pokażę wam jakie pyszności można stworzyć z surowej czekolady :) Spożywanie czekolady bez cukru i bez mleka w postaci surowego kakao i owoców poprawia nastrój, wywołuje uczucie zadowolenia, odprężenia, rozjaśnia umysł i zwiększa przepływ energii, usuwa blokady energii. Odradzam picia wieczorem, insomnia gwarantowana. Przetwożona czekolada  nie dostarczy tego, co surowe kakao. Coraz więcej informacji na temat surowej czekolady można znaleść w internecie, jednak zdania są bardzo podzielone. Dwóch moich ulubieńców Paul Nison i David Wolfe mają dwie sprzeczne opinie. Jak dla mnie świetyny substytut mojej ulubionej czekolady, od czasu do czasu mogę sobie pozwolić…oczywiście  według  zasady Hipokratesa  wszystko z umiarem…

kakao

Podsumowując:

  • stosowane w leczeniu anemii ze względu na wysoką zawartość żelaza
  • zawiera najwięcej magnezu ze wszystkich produktów spożywczych,chroni przed stresem, chroni serce, powoduje lepszy przepływ oraz dotlenienie krwi, podnosi wydajność organizum, relaksuje mięśnie, zwiększa elastyczność i pomaga budować mocne kości,
  • zawiera następujące minerały: siarkę, wapń, cynk, żelazo, miedź, mangan i potas,
  • duża ilość siarki pomaga odbudowywać i chronić tkanki wątroby,
  • zawiera mononienasycony kwas oleinowy, podobny do zdrowego tłoczonego na zimno oleju z oliwek, który podnosi stężenie dobrego cholesterolu we krwi,
  • zawiera serotoninę, która działa jak środek antydepresyjny,
  • zawiera teobrominę, kofeinę i inne substancje pobudzające,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • poprawia stan naczyń krwionośnych,
  • zawiera flawonoidy (silne antyoksydanty), działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwalergiczne,
  • pobudza produkcję endorfin, co daje uczucie przyjemności.
  • W POŁĄCZENIU Z MLEKIEM SILNIE ALERGIZUJĄCE I OSŁABIAJĄCE

Wiedza dla wytrwałych:

Proszek kakaowy używamy do przyrządzania napoju czy shake’a z owocami bez dwucukrów i bez mleka, to żelazna zasada dla wykorzystania leczniczych i dobroczynnych właściwości kakao. Napoje kakaowe przyprawia się wanilią, miodem, mąką kukurydzianą, pieprzem cayenne, cynamonem, imbirem itp  mocny napój kakaowy bardzo dobrze miesza się z chłodną źródlaną wodą lub zieloną herbatą. Kakao chroni zęby przed próchnicą, a cukier powoduje próchnicę, bo dwucukry jak sacharoza wytwarzają środowisko dla gnilnych procesów i bakterii niszczących uzębienie. Kto potrzebuje słodzić kakao, niech używa miodów o minimalnej zawartości dwucukru, a dużej ilości monocukrów jak fruktoza czy glukoza! Magnez zawarty w surowej czekoladzie, zwanej przez wielu napojem Bogów, reguluje sprawność komórek nerwowych, a cynk i selen zawarty w kakao zwiększają wydzielanie endorfin – substancji znieczulających, co obniża poziom napięcia i stresu. Kakao działa rozluźniająco, odprężająco i rozweselająco. W surowej czekoladzie znajdujemy Vit. E i B oraz fosfor, potas czy wapń w łatwo przyswajalnej postaci. Kakao zawiera pewne ilości kofeiny i teobraminy, co powoduje, że łączy w zdrowy sposób właściwości kawy czarnej i czarnej herbaty działając ożywiająco i usuwając apatię.   Teobromina ma znacznie słabsze działanie pobudzające niż kofeina, ale działa regenerująco na organizm zarówno po wysiłku fizycznym, jak i psychicznym. Shake czekoladowy na bazie surowego kakao i łuskanych ziaren kakaowca jak dla mnie daje większego kopa niż kawa, przy czym nie jest  toksyczny tak jak czarna kawa i czarna herbata. Amatorom marihuany należy przypomnieć, że w kakao zwarte są te same substancje, co w konopiach (cannabis), ale w małej, homeopatycznej dawce leczniczej, stąd kakao zwiększa przepływ energii, lekko rozwesela, działa kojąco i przeciwdepresyjnie. Fenyloetyloamina, znana jako hormon F wywołuje stany euforyczne, stan poczucia bycia zakochanym, bo to związek wydzielający się w stanie zakochania. Hormon F powoduje stan uniesienia i wzniosłości, podobnie jak amfetamina, ale bez destrukcyjnych skutków ubocznych charakterystycznych dla długotrwałego zażywania amfetaminy. Na tym polega wyższość naturalnej, boskiej medycyny, że skutki uboczne są wyeliminowane bądź zminimalizowane do stopnia nieszkodliwego.

Wokół rynku kakao powstało wiele kontrowersji – zwłaszcza tych związanych z niewolniczą pracą dzieci na plantacjach surowca. Handel niewolnikami kwitnie głównie w krajach afrykańskich, takich jak Nigeria, Wybrzeże Kości Słoniowej, Mali i Ghana. Po raz pierwszy naświetlono ten problem w raporcie UNICEF w 1998 roku. Przełomem miał być rok 2001, kiedy to kilka firm – ważnych producentów wyrobów czekoladowych – zobowiązało się do wyeliminowania najgorszych form niewolnictwa w swoich łańcuchach dostaw. Postanowienia tzw. Protokołu Harkina-Engela (znanego też pod nazwą Cocoa Protocol) obejmowały w szczególności umożliwienie certyfikowania produktów, które powstały bez udziału niewolniczej pracy. Plany oznaczania niektórych wyrobów czekoladowych etykietą “slave-free” spełzły jednak na niczym, ponieważ postanowień Protokołu Harkina-Engela nie dotrzymano do dziś, mimo że już dwukrotnie ustalano “ostateczny termin” (na 2005 r., a następnie na 2008 r.). Zresztą, nawet gdyby etykieta “slave-free” istniała, to obecnie i tak prawdopodobnie żaden produkt by na nią nie zasługiwał. Problem dzieci, pracujących niewolniczo na plantacjach kakao (często tylko w zamian za jeden posiłek dziennie), jest niezwykle niewygodny dla firm-gigantów w tej branży. Duże korporacje niejednokrotnie były oskarżane o przymykanie oka na ten niechlubny proceder – i trudno się temu dziwić. Niestety stać ich na płacenie wysokich kar i nikt sobie z tego nic nie robi. Tak jest skonstruowany nasz system, nie chodzi tu tylko o kakao. Każdy przemysł na tym korzysta:(

źródła:
DavidWolfeSuperfoods

 http://www.medycyna-chinska.blogspot.ie

http://forum-przebudzenie.rozwojduchowy.net/

http://www.gazetatrend.pl/artykuly/125-rynek-kakao-slodko-gorzki-biznes

4 responses to “Kakao – surowa czekolada

  1. Agi wspomniałą o obróbce termicznej.Antyoksydanty znajdujące się w kakao to polifenole które na ogól sa odporne na wysoką temperaturę ale są rozpuszczalne w wodzie więcej w trakcie gotowania w wodzie znaczna ich część przechodzi do niej.

  2. Surowe kakao jest oczywiście lepszym rozwiązaniem bo zawiera więcej antyoksydantów niż te przetworzone ze sklepu ale te sklepowe jest także doskonałym żródłem antyoksydanótów,zależy w jakim stopniu był proces alkalizacji,który ma na celu zmnejszenie goryczy i poprawienia koloru kakao.Z moich obserwacji wynika najlepsze roziwązanie to kakao z firmy Wawel.Nie dajcie się naciągnąć na surowe kakao,które jest drogie,takie np.z Wawela lub Wedel wystarczy.Kiedyś nie było takiego czegoś jak spozywanie surowego kakao a zwłaszcza surowej czekolady.Ziarno zawsze było przetwarzane i tak było badane pod kątem własciwosci i do dziś wiadomo ze kakao jest mi.in zdrowe na serce.

  3. Kakao kupione w sklepie jest wysoko przetworzone, z wykorzystaniem metody holenderskiej, czyli podgrzewane z dodatkami rozpuszczalników do temperatury 150C niszcząc przy tym wszelkie substancje odżywcze i antyoksydanty. Kakao o którym mowa jest surowym, nieprzetworzonym, przemielonym ziarnem kakaowca, takie kakao pozyskiwane jest na zimno 42C zachowując większość swoich wartości. Surowe kakao możesz kupić w proszku lub w kawałkach(raw cacao nibs/ raw cacao powder) w sklepie ze zdrową żywnością lub przez internet. A co do czekolady o 99% zawartości kakao to nie wiedziałam nawet, że można taką kupić…;) Na pewno będzie zdrowsza od innych, zwróć tylko uwagę jakim cukrem jest dosładzana i czy nie ma mleka pod żadną postacią. Najzdrowiej oczywiście jest samemu przyrządzać wszelkiego rodzaju słodkości…;) Ja czekoladoholik tak właśnie robię, co prawda nie mam już niepohamowanych napadów na czekoladę, ale jak mnie najdzie ochota to sama coś na szybko przyrządzam;) Pozdro

  4. Czym w takim razie jest “surowa czekolada”? Gorzkim, ciemnym kakao (ni tym rozpuszczalnym, pełnym cukru), które kupujemy w sklepie? Niestety jakość tego produktu też się obniża. Co w takim razie polecasz jeść? Ile dobroci i minerałów z kakao jest w tzw. czekoladzie ekstra gorzkiej 99%?

Leave a Reply ✿ Dodaj komentarz

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s