Olej kokosowy

oilOlej kokosowy jest jednym z najzdrowszych olejów na świecie. Jest pierwszym tłuszczem, który nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej a wręcz przeciwnie pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze. Mylnie ludzie postrzegają tłuszcze – większość z nas słysząc to słowo kojarzy je z przybieraniem wagi. W rzeczywistości tłuszcze są nam niezbędne do życia, powinniśmy je jednak przyjmować w jak najzdrowszej postaci. Przez najzdrowszą postać mam na myśli oleje tłoczone na zimno. Niestety większość olejów kokosowych ogólnodostępnych na rynków zalicza się do olejów rafinowanych. Oleje rafinowane tłoczone są w wysokiej temperaturze, pozbawione smaku, odkwaszone i wybielone. Cena oleju kokosowego tłoczonego na zimno jest nawet czterokrotnie większa od rafinowanego. Ma bardzo szerokie zastosowanie również w medycynie naturalnej i kosmetyce, nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia, że jest bardzo stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach.

oil2

Skład i działanie:

Olej kokosowy zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 90%), w tym: około 44% kwasu laurynowego, do 18% kwasu mirystynowego, 11% kwasu palmitynowego, od 5 do 11% kwasu kaprylowego, od 4 do 9% kwasu kaprynowego, 6% kwasu stearynowego, około 7% kwasu oleinowego, 2% kwasu linolowego i od 0,5 do 1,5% kwasu kapronowego. Zawiera witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, a także potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.
Prawię połowę zawartości oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy, przekształcający się w organizmie w monolauryn. To związek chemiczny, który w dużych ilościach znajduje się tylko w dwóch produktach: oprócz kokosa zawarty jest w mleku matki, gdzie jest bardzo ważnym elementem budowania odporności rozwijającego się organizmu. Ma on silnie bakteriobójcze i wirusobójcze właściwości, niszczy drobnoustroje pokryte otoczką lipidową (zalicza się do nich m.in. wirus HIV, wirus opryszczki HPV, przeziębienia, a także bakteria Helicobacter pylori, wywołująca wrzody żołądka i nowotwory układu pokarmowego). Inaczej niż antybiotyki, które zabijają całą florę bakteryjną organizmu – w tym także tą dobroczynną – monolauryn atakuje tylko szkodliwe wirusy i bakterie. Z kolei na powierzchni skóry antybakteryjne i antywirusowe właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że znakomicie nadaje się do zwalczania infekcji, wysypek i egzem, a także przyczynia się do leczenia drobnych skaleczeń i mikrourazów skóry oraz łagodzi świąd i ból po ukąszeniach owadów.

Oprócz kwasu laurynowego w oleju kokosowym występuje także kwas kaprylowy, który również cechuje się bakterio- i wirusobójczymi właściwościami. Stosowany zewnętrznie olej kokosowy zwalcza drobnoustroje na powierzchni tkanek, nie angażując układu immunologicznego do walki z nimi i dzięki temu nie obciąża organizmu. Zawarte w oleju kokosowym naturalne antyutleniacze przyczyniają się do spowolnienia procesów starzenia, zwalczając wolne rodniki. Dzięki temu skóra pozostaje jędrna i elastyczna.

Olej kokosowy jest także idealnym składnikiem odżywczym dla osób cierpiących na cukrzycę typu II. Ta forma choroby wywoływana jest m.in. przez niewłaściwy sposób odżywiania i w jej wypadku zaleca się głównie redukcję masy ciała i stosowanie odpowiedniej diety. Kokos dostarcza znakomitej jakości świetnie metabolizowanego tłuszczu, który nie zawiera przyczyniającego się do insulinoodporności cholesterolu.

W przypadku braku mikroelementów: witamin A, D, E i K, wapnia lub magnezu przyjmowany wraz z zawierającymi je produktami bądź suplementami olej kokosowy przyspiesza ich przyswajanie i sprawi, że niedobory zostaną szybciej uzupełnione.

Olej kokosowy i Alzheimer

“Mózg bez właściwego paliwa umiera. Istnieje alternatywne źródło energii dla komórek mózgu – tłuszcze, zwane ciałem ketonowym. Organizm wytwarza ketony podczas przekształcania tłuszczów w energię. Jeśli organizm jest pozbawiony węglowodanów, wytworzy ketony naturalnie. Niestety ciężko jest wyciąć całkowicie węglowodany z diety, lecz można temu zaradzić poprzez spożywanie olejów, który mają średnio łańcuchowe glicerydy (MCT). Kiedy olej jest trawiony wątroba zmienia go w ketony. Również podczas głodówek tłuszcze są zamieniane w ketony. Mózg stanowi tylko 2% całkowitej masy ciała, ale zawiera 25% całkowitego cholesterolu. Cholesterol jest potrzebny w mózgu jako przeciwutleniacz. U ludzi z chorobą Alzheimera badania pokazują niedobór cholesterolu. Natomiast wysoki poziom cholesterolu zauważono u ludzi długowiecznych, a także lepszą ich pamięć i obniżone otępienie umysłowe. I tak, ten sam cholesterol, którego unikamy w obawie przed chorobami serca pomaga naszemu mózgowi. Wiadomo, że płynne oleje roślinne – wielonasycone są podatne na utlenianie i jełczenie, dlatego są toksyczne. Olej kokosowy to tłuszcz działający jak węglowodan będący pokarmem dla mózgu.  Olej ten zawiera ok. 66% trójglicerydów. Chorzy z ASZ powinni unikać takich olejów jak kukurydziany i sojowy, ponieważ pogarsza stan zdrowia.Kuracja olejem kokosowym pomoże w chorobie Parkinsona, Huntingtona, stwardnieniu rozsianym, w stwardnieniu zanikowym bocznym, lekoopornej padaczce, w cukrzycy typu I i II.  Jeśli chory z ASZ będzie zażywał 5 łyżek 2 x dziennie oleju kokosowego już po 60 dniach kuracji będzie widać dużą poprawę.”

Stosowanie oleju kokosowego w medycynie współczesnej:

1. Właściwości przeciwzakaźne:
-zabija wirusy powodujące grypę, opryszczkę, odrę, wirusy zapalenia wątroby typu C, SARS, AIDS i inne choroby
-zabija bakterie powodujące wrzody, infekcje gardła, infekcje dróg moczowych, choroby dziąseł, zapalenie płuc, rzeżączkę i inne choroby
-zabija grzyby i drożdże, które powodują kandydozy, grzybice: stóp, pieluszkowe i inne infekcje
-zabija tasiemce, wszy i inne pasożyty
-zapobiega paradontozie i próchnicy

2. Właściwości energetyczne:
-jest źródłem szybkiej energii, zwiększa energię i wytrzymałość
-zwiększa fizyczne i sportowe osiągnięcia
-wspomaga trawienie i metabolizm
-poprawia trawienie i wchłanianie innych składników odżywczych, w tym witamin(wapno i magnez) minerałów i aminokwasów
-zwiększa wydzielanie insuliny i wykorzystanie glukozy we krwi
-łagodzi stres
-zmniejsza objawy związane z zapaleniem trzustki
-pomaga złagodzić objawy i zmniejszyć ryzyko zdrowotne związane z cukrzycą
-zmniejsza problemy związane z zespołem złego wchłaniania i mukowiscydozy
-wspiera rozwój mocnych kości i zębów
-chroni przed osteoporozą
-pomaga złagodzić problemy z woreczkiem żółciowym
-łagodzi objawy związane z chorobą Crohna, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego oraz wrzody żołądka
-poprawia trawienie i pracę jelit ( olej wypity 20 min. przed posiłkiem łagodzi objawy zgagi)
-łagodzi ból i podrażnienia spowodowane przez hemoroidy

3. Wzmacnia system odpornościowy:
-obsługuje i wzmacnia funkcje układu immunologicznego
-zmniejsza stany zapalne
-naprawia tkanki
-pomaga chronić organizm przed rakiem piersi, jelita grubego i innymi nowotworami
-pełni funkcję ochronną jako przeciwutleniacz
-nie tworzy szkodliwych produktów ubocznych w czasie podgrzewania jak inne oleje
-pomaga chronić organizm przed szkodliwymi rodnikami, które przyśpieszają starzenie i choroby zwyrodnieniowe
-nie wyczerpuje rezerw przeciwutleniaczy w organizmie jak to robią inne oleje
-poprawia wykorzystanie kwasu tłuszczowego i chroni przed przed utlenieniem
-pomaga usunąć syndrom chronicznego zmęczenia
-łagodzi objawy związane z łagodnym rozrostem stercza (powiększenie prostaty)

4. Wspiera serce:
-zmniejsza ryzyko chorób serca – poprawia cholesterol
-chroni tętnice od urazu, które są narażone na miażdżycę

5. Wspiera narządy:
-chroni przed chorobami nerek i infekcjami pęcherza
-rozpuszcza kamienie nerkowe
-pomaga zapobiegać chorobom wątroby
-wspomaga funkcje tarczycy
6. Wspiera układ nerwowy:
-zmniejsza napady padaczkowe
-wspomaga leczenie Alzheimera
7. Masa i waga ciała:
-wspomaga utratę nadwagi poprzez zwiększenie tempa metabolizmu
-jest wykorzystywany przez organizm do produkcji energii, zamiast być przechowywany jako tkanka tłuszczowa
-pomaga zapobiegać otyłości
-posiada mniej kalorii niż inne tłuszcze

8. Skóra i włosy:
-stosowany miejscowo pomaga stwarzać barierę ochronną na skórze, co odwraca infekcje
-zmniejsza objawy związane z łuszczycą, wypryskami, zapaleniem skóry
-zmiękcza skórę i pomaga złagodzić suchość, łuszczenie się
-zapobiega zmarszczkom, zwiotczeniu skóry i plamom starczym
-powoduje zdrowy wygląd włosów i cery
-zapobiega szkodliwemu działaniu promieni ultrafioletowych ze słońca
-pomaga zwalczyć łupież.

Lista jest długa, jestem pewna, że każdy znajdzie coś dla siebie. W celach leczniczych odpowiednia dawka to 3 – 4 łyżki dziennie, co odpowiada dawce kwasów tłuszczowych otrzymywanej dziennie przez niemowlę z mleka matki. Najlepszym rozwiązaniem jest przyjmowanie oleju po łyżce podczas posiłków. Ja używam oleju koksowego praktycznie do wszystkiego, do pieczenia, smażenia, do sałatek itp. Samego w sobie na łyżce bym nie ruszyła. Tak samo sobie go cenię  jak oliwe z oliwek czy olej lniany. Olej ten nie wytwarza szkodliwych produktów ubocznych podczas gotowania w normalnej temperaturze w przeciwieństwie do innych olejów roślinnych. Jest całkowicie nietoksyczny dla ludzi i nie ma szkodliwych skutków ubocznych.
olej3Olej kokosowy znajduje swoje szerokie zastosowanie również w kosmetyce. Używam go zamiast kremu wraz z innymi naturalnymi produktami typu spirulina, olejek z drzewa herbacianego czy olej rycynowy. Latem krem do opalania również zastępuje olejem kokosowym. Skóra na mojej buzi nigdy nie wyglądała i czuła się lepiej, jak pomyśle ile kiedyś wydawałam pieniędzy na kosmetyki to aż mi niedobrze:/ No ale trudno, cieszę się, że poznałam cudowne właściwości oleju kokosowego i zachęcam wszystkich do wprowadzenia go do swojej diety ze względów leczniczych. Panie zachęcam do wypróbowania na twarzy, od razu podkreślam, że skóra wyczuje różnice między rafinowanym a tłoczonym na zimno:) Najlepsze efekty daje w połączeniu z maseczką ze spiruliny, która oczyści a olej nawilży – gwarancja gładkiej buzi:)

źródła:

DavidWolfeSuperfoods
http://www.sekretciala.pl
http://www.zdrowylink.pl
http://www.planetazdrowie.pl
http://www.vismaya-maitreya.pl

One response to “Olej kokosowy

  1. Pingback: Olej kokosowy – zapomniany cud natury, czyli „odbiła mi palma” | sakayayallah·

Leave a Reply ✿ Dodaj komentarz

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s