Aspartam E951 – słodka trucizna

Wprowadzenie spiruliny czy oleju kokosowego jest korzystne dla zdrowia, ale zdrowie nie polega na dodawaniu zdrowych suplementów tylko eliminacji szkodliwych. Dzisiaj chciałabym wam opisać jakie ma działanie aspartam (E951) najbardziej trujący składnik chemiczny dodawany do większości pożywienia.

apartam

Znajduję się we wszystkich dietetycznych napojach, jogurtach bez cukru, gumach do żucia, wszystkich produktach light i główny składnik słodzika. Aspartam “nieoficjalnie” jest przyczyną nowotworu mózgu, stwardnienia rozsianego, chłoniaka, cukrzycy, wady wrodzonej u płodu, epilepsji, zaniku pamięci i innych chorób. Naukowcy twierdzą, że może powodować te choroby lub je nasilać, innymi objawami zatrucia są bóle i zawroty głowy, migreny, nudności, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, zmęczenie, drażliwość, często skurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem i wiele innych.W roku 1984 Amerykanie spożyli ponad 3.5 tony aspartamu. Ilość  systematycznie wzrastała z roku na rok. Liczba nowotworów mózgu wzrosła o 10%, o 30% cukrzyce, chłoniak o 60% Każdy organizm jest inny, niektórzy mogą poczuć skutki zatrucia od razu inni będą żyć normalnie przez wiele lat aż w końcu organizm się zbuntuje, niestety wtedy już jest za późno. Film, któy znajdziecie poniżej przedsawia historie paru osób i ich “przygody” z aspartamem. Historia aspartamu jest pełna kontrowersji, kłamstwa i zabaw politycznych. Kolejny przykład trucia społeczństwa na światową skale z udziałem takich organów jak FDA (food and drug administration). I teraz wkleję tekst z wikipedii, żeby było śmiesznie!! (będzie po obejrzeniu filmu!).

“Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (odpowiednik PZH) -amerykańska agencja rządowa utworzona w 1906. Wchodzi w skład departamentu zdrowia i usług społecznych i jest odpowiedzialna za kontrolę żywności (dla ludzi i zwierząt), suplementów diety, leków (dla ludzi i zwierząt), kosmetyków, urządzeń medycznych i urządzeń emitujących promieniowanie (w tym także niemedycznych), materiałów biologicznych i preparatów krwiopochodnych w USA. FDA jest znana z rygorystycznych przepisów dotyczących wydawania zezwoleń na dopuszczenie do obrotu leków. Przepisy te nakazują producentom stosowanie się do procedur oraz informowanie pacjentów o zagrożeniach związanych ze stosowaniem leków. Pozytywna opinia wydana przez FDA dla danego produktu spożywczego lub leku jest uznawana także poza USA za wyznacznik jakości i potwierdzenie braku negatywnego wpływu na zdrowie”

 Aspartam jest substancją chemiczną, wykorzystywaną w postaci sztucznego słodzika jako substytut cukru, jego skład chemiczny: 

  • 50% fenyloalaniny 
  • 40% kwas asparaginowy, 
  • 10% metanol ( i ten jest najgorszy, zamienia się w formaldehyd w temp 29 stopni, maksymalna bezpieczna dla człowieka dawka to 7,8 mg/dzień, a litr słodzonego aspartamem napoju zawiera ok. 56 mg metanolu!)

Aspartam został odkryty przez przypadek w 1965 , kiedy James Schlatter, chemik firmy G. D. Searle Company (pierwszy producent aspartamu) testował lek przeciw wrzodom żołądka. Wysypało mu się trochę białego proszku na stół, po skosztowaniu stwierdził, że ta słodka substancja mogłaby zastąpić cukier! Aspartam jest nazwą techniczną firm handlowych: NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure,  Creatine, Canderel i innch. G.D Searle  przyznał, że aspartam nie  jest substancją bezpieczną (nie do wszystkiego). Nawet FDA oznajmiło, że nie może być używany podczas gotowania. Mimo to zatwierdzili aspartam w postaci suchych produktów (od tego zaczęli). Następnie w roku 1981 zmienili zdanie:) mimo, że skład się nie zmienił zatwierdzili aspartam jako produkt bezpieczny podczas gotowania:) a w 1983 roku pewien opłacony doktor David Kessler zatwierdził aspartam jako produkt całkowicie bezpieczny, dając możliwość dodawania aspartamu do wszystkiego.

 Swego czasu aspartam odpowiadał za ponad 75% skarg o niekorzystnych reakcjach na dodatki do żywności przekazywanych do FDA. Co FDA zrobiło żeby pozbyć się problemu? Zniosło możliwość składania skarg:) Jako ciekawostka powiem, że w 1985 firma Monsanto kupiła firmę G.D. Searle i przekształciła ją w dwie oddzielne firmy: SearlePharmaceuticals i NutraSweet Company. MONSANTO🙂 (jeżeli ktoś jeszcze nie zna tego słowa to zapraszam tutaj)

aspartam2

Wiedza dla wytrwałych:

Kwas asparaginowy (40% Aspartamu)

Przy okazji omawiania kwasu asparaginowego warto wspomnieć o kwasie glutaminowym, mają podobne działania, oba są składnikiem większości produktów. Nadmiar wolnych aminokwasów pobudzających takich, jak kwas asparaginowy i glutaminowy w naszej diecie, powoduje poważne chroniczne choroby neurologiczne i mnóstwo innych ostrych symptomów. Asparaginian i glutaminian działają jako neurotransmitery w mózgu ułatwiając przesyłanie informacji od neuronu do neuronu. Nadmiar asparaginianu lub glutaminianu w mózgu zabija pewne neurony powodując wpłyniecie do komórek za dużej ilości wapnia. Wpłyniecie za dużej ilości wapnia wyzwala nadmierną ilość wolnych rodników, które zabijają komórki. Kwas asparaginowy jest aminokwasem. W swojej wolnej formie (niezwiązany z białkami) podnosi znacząco poziom asparaginianu i glutaminianu we krwi. Nadmierna ilość glutaminianu i asparaginianu powoli zaczyna niszczyć neurony. Większość (ponad 75%) komórek nerwowych w pewnym szczególnym obszarze mózgu zostaje zabitych zanim zauważalne staną się jakiekolwiek kliniczne symptomy choroby chronicznej. I tak jak wcześniej wpsomniałam, u jednego organizm zareaguje od razu u drugiego długotrwałe eksponowanie na działanie pobudzających aminokwasów przyczyni się konkretnych chorób. 

Fenyloalanina (40% ASPARTAMU)

Fenyloalanina jest aminokwasem normalnie znajdowanym w mózgu. Osoby z wadą genetyczną, fenyloketonurią (PKN) nie mogą metabolizować fenyloalaniny. Prowadzi to do niebezpiecznie wysokich poziomów fenyloalaniny w mózgu (czasami śmiertelnych). Zostało wykazane, że spożywanie aspartamu, szczególnie razem z węglowodanami może prowadzić do nadmiernego poziomu fenyloalaniny w mózgu nawet u osób, które nie mają fenyloketonurii!! Nie jest to tylko teoria, gdyż badania prowadzone u wielu ludzi niemających fenyloketonurii, którzy zjadali duże ilości aspartamu przez długi okres czasu, wykazały nadmierne poziomy fenyloalaniny we krwi. Nadmierne poziomy fenyloalaniny w mózgu mogą powodować obniżenie poziomu serotoniny w mózgu, prowadząc do zaburzeń emocjonalnych takich jak depresja. W testach prowadzonych na ludziach zostało wykazane, że u osób, które nieustannie używały aspartamu, poziom fenyloalaniny we krwi był znacznie podwyższony. Nawet pojedyncze spożycie aspartamu podnosiło poziom fenyloalaniny we krwi. W przypadku podwyższonego poziomu we krwi, fenyloalanina może być kumulowana w częściach mózgu i jest specjalnie niebezpieczna dla noworodków i płodów. Nadmierne gromadzenie się fenyloalaniny w mózgu może powodować schizofrenię lub podatność na napady padaczkowe. Dlatego, długotrwałe, nadmierne używanie aspartamu może spowodować wzrost sprzedaży inhibitorów resorpcji serotoniny takich, jak Prozac i leków kontrolujących schizofrenię i napady padaczki. Business is business!! Żałosne!

Dwuketopiperazyna (DKP)

Jedną z czterech trucizn, którą daje nam „najlepszy słodzik świata” jest DKP. Nie jest to składnik Aspartamu, ale uboczny produkt jego metabolizmu. DKP powstaje w płynach zawierających aspartam w czasie przedłużonego magazynowania. Podczas nitrozowania w jelicie, DKP daje związek, który jest podobny do N-nitrozomocznika, związku chemicznego o silnym działaniu, powodującego guzy mózgu. N-Nitrozomocznik i wszystkie n-nitrozoaminy to niezwykłe trucizny, które są tak samo pewne jak cyjanek potasu czy currara, lecz działają mniej gwałtownie i spektakularnie. Przy odpowiedniej dawce, nieuchronnie i w dość krótkim czasie, prowadzą do powstania raka i śmierci ofiary. Nitrozoaminy dają dodatkową “korzyść”: Po wywołaniu nowotworu mogą zostać wydalone z organizmu zanim ofiara umrze i zbrodnia może być doskonała!

Metanol (ALKOHOL DRZEWNY – TRUCIZNA, 10% ASPARTAMU)
Metanol (spirytus drzewny) jest śmiertelną trucizną. Niektórzy ludzie mogą pamiętać metanol jako truciznę, która oślepiła lub zabiła ubogich alkoholików. Pod wpływem enzymu chymotrypsyny napotykanego w jelicie cienkim metanol jest stopniowo uwalniany z grupy metylowej aspartamu. Absorpcja metanolu przez organizm jest znacznie szybsza, gdy spożyciu ulega metanol w stanie wolnym. Wolny metanol uwalnia się z aspartamu, kiedy zostaje on podgrzany powyżej 29°C. Może to mieć miejsce, gdy produkty zawierające aspartam są niewłaściwie przechowywane lub gdy są one podgrzewane (np. poprzez dodanie go do kawy). Do symptomów zatrucia metanolem zaliczają się bóle głowy, brzęczenie w uchu, zawroty głowy, nudności, niepokój żołądkowo-jelitowy, osłabienie, dreszcze, zaniki pamięci, drętwienie i kłujące bóle w kończynach, zaburzenia behawioralne i zapalenie nerwu. Najlepiej poznane symptomy zatrucia metanolem to problemy z widzeniem włącznie z zamgleniem obrazu, postępowe zawężanie pól widzenia, zaciemnienie widzenia, uszkodzenia siatkówki i ślepota. Formaldehyd jest znanym czynnikiem rakotwórczym, powoduje uszkodzenia siatkówki, zakłóca replikację DNA, powoduje wady wrodzone. 

download (1)Niestety nic nie wskazuje na to, że środek ten zostanie wycofany z rynku,. Aspartam występuje w wielu produktach kojarzonych z międzynarodowymi markami jak np. Coca-Cola czy Orbit. Koncerny nie usuną ze składu aspartamu, ze względu na jego szkodliwość. Groziło by to ogromnymi stratami finansowymi. Dlatego mam nadzieje, że ten post będzie ostrzeżeniem i że dotrze do jak najwięcej ludzi, którzy zajadają się aspartamem. Sami jesteśmy odpowiedzialni za swoje zdrowie, sami podejmujemy decyzje. Róbmy to świadomie!! 

źródła:

http://www.gronkowiec.pl/
http://www.aspartamesafety.com/

One response to “Aspartam E951 – słodka trucizna

  1. ahaaa to dlatego Lady Gaga w teledysku Telephone ma te puszki coli we włosach… a tak poważnie to straszne jest to co piszesz w artykule.jak pomysle ile ja coli w zyciu wypilam….

Leave a Reply ✿ Dodaj komentarz

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s