Milk myth. Brudna prawda o mleku.

ENGLISH VERSION

Człowiek jako jedyny ssak na świecie będąc dorosłym człowiekiem pije mleko. Koty piją mleko bo tak je nauczył człowiek, ale udowodnione jest, że koty które nie piją mleka żyją 2 razy dłużej! Mało tego koty karmione krowim mlekiem zapadają na “ludzkie” choroby: artretyzm, łysienie, utrata zębów, marskość wątroby, choroby degeneracyjne mózgu i rdzenia kręgowego!!  Dlaczego więc myślimy, że mleko jest zdrowe? Bo tak nam wpajano od dzieciństwa. Pij mleko będziesz wielki! Nawyk picia mleka w dużych ilościach szczególnie w ciągu ostatnich 100 lat przywędrował z Ameryki. Nadmiar otrzymanego mleka Amerykanie przerabiali na proszek (odżywki mleczne) i obdarowywali nim kraje Trzeciego Świata. Całej tej akcji towarzyszyła szeroka reklama o pożytkach płynących z mleka.
Cieszę się, że używałam mleka tylko do kawy, a jako dziecko zawsze od niego stroniłam… mimo tych niewielkich ilości mój organizm i tak się zbuntował i około 5 lat temu okazało się, że już dłużej  nie toleruje krowiego mleka. W sumie to nie tolerował już dawno i długo się buntował, a ja to ignorowałam (zresztą to samo z glutenem:( 75% społeczeństwa na świecie ma nietolerancje laktozy, 3% kazeiny – ponad połowa nie zdaje sobie z tego sprawy. Prosty test, który mi uświadomił, że coś jest nie tak. Wystarczy wypić kawę z mlekiem i poobserwować swój organizm. Jeśli brzuch zrobi się wzdęty – mamy odpowiedź! Zwróćcie uwagę również czy po spożyciu mleka nie odczuwacie żadnych dolegliwości jelitowych, rozwolnienia, zaparcia lub nasilenia bólu w kościach i stawach. Niektórzy mimo dużego spożycia mleka i jego przetworów cieszą się dobrym zdrowiem i nie uskarżają się na żadne dolegliwości związane z jego piciem. Na to również jest wyjaśnienie. Zwiększona odporność na mleko i jego pochodne wywołana jest dzięki silnej wątrobie i nadnerczom. Nie oznacza to jednak, że można bezpiecznie nadal spożywać produkty mleczne, gdyż narządy niszczą się przez ich intensywną eksploatację, a każda szklanka mleka zbliża organy wewnętrzne do katastrofy, z której pełen powrót do zdrowia będzie niemożliwy. Jeżeli ktoś spożywał duże ilości mleka i nagle zdecyduje się na jego całkowite porzucenie będzie odczuwał pewne dolegliwości. Objawy będą podobne do rzucenia nałogu, gdyż po długotrwałym spożywaniu tego produktu organizm najzwyczajniej uzależnia się od niego. Jednak jeżeli uda się przełamać pragnienie mleka, wówczas można zauważyć znaczną poprawę. Zatrzyma się lub znacznie spowolni postępująca próchnica, skończą się wzdęcia, niestrawności i biegunka. Po pewnym czasie poprawi się działanie układu trawiennego, gdyż organizm pozbędzie się śluzu (niestrawiona kazeina).

mleko1
Pij mleko będziesz miał zdrowe kości! Tak naprawdę za kości odpowiedzialny jest fosfor i magnez a nie wapń! Poza tym mitem jest, że mleko zawiera dużo białek i wapnia. Mleko krowie składa się z tłuszczu,  kazeiny (białko) i laktozy (cukru). I tak na przykład różnica między mlekiem krowim i kobiecym tkwi w wysokiej zawartości kazeiny w mleku krowim. Mleko wbrew powszechnemu mniemaniu nie wzmacnia kości, tylko je osłabia. Zawarte w nim białko wypłukuje wapń z organizmu. Jeśli mleko to źródło wapnia chroniącego przed osteoporozą (osłabieniem kości) to ciekawe dlaczego osteoporoza jest najbardziej rozpowszechniona w regionach świata o wysokim spożyciu mleka?! np. w Europie Północnej, Kanadzie i USA. Owszem mleko zawiera dużo wapnia. A czy mniej jest wapnia w orzechach, kapuście, marchwi, burakach lub nasionach maku czy sezamu? Własnie w nich jest go więcej. A co najważniejsze – jest w idealnej proporcji z innymi składnikami i do tego w formie łatwo przyswajalnej przez organizm.

mleko4
Pij mleko będziesz kaleką! Kazeina to substancja niezbędna cielakowi by rosły mu rogi i kopyta, ale nawet cielak pije mleko tylko do 6 miesiąca. Skoro człowiek nie ma kopyt ani rogów po co mu taki nadmiar kazeiny? Kazeina znajdująca się w mleku rozkłada się w organizmie za pomocą podpuszczki. Dziecko 1-2-letnie ma już paznokcie i włosy, więc zapotrzebowanie na kazeinę jest żadne. Układ trawienny dziecka przestaje wydzielać podpuszczkę. Od tej chwili krowie mleko staje się dla organizmu produktem ciężko strawnym jeśli nie powiedzieć mocniej – „trującym”. Poza tym człowiek tak naprawdę potrzebuje znacznie mniej białka niż spożywa go na co dzień. Określony gatunek bakterii, znajdujący się w jelicie grubym posiada zdolność syntetyzowania białka z węglowodanów, których dostarczamy organizmowi spożywając produkty pochodzenia roślinnego (pod warunkiem, że mikroflora jelita grubego jest zdrowa). A tak w ogóle kazeina to surowiec do produkcji kleju i guzików!! W naszym organizmie niestrawiona kazeina powoduje powstawanie guzów w różnych częściach ciała, kamieni w nerkach, itp. Inne niestrawione składniki mleka osiadają w naszych tkankach i ścięgnach pod postacią śluzu. Śluz to substancja, która roi się od bakterii chorobotwórczych. Wśród naturopatów istnieje powszechna opinia, że w organizmie człowieka od okresu niemowlęcego do głębokiej starości mleko krowie jest źródłem ciągłego powstawania śluzu.Dlatego wszyscy pijący mleko krowie często „goszczą” w swoim organizmie przeziębienia, katary, bronchit, migreny, astmę i wiele innych dolegliwości.

mleko5W mleku występują również tłuszcze zwierzęce. Jak wiadomo tłuszcze zwierzęce powodują zwiększenie w organizmie ilości złego cholesterolu (powodującego choroby serca i układu krążenia). Głównie z tego powodu mleko jest odtłuszczane. W trakcie tego procesu następuje naruszenie proporcji naturalnych składników. Zmniejszenie zawartości tłuszczu w mleku jest przyczyną zaburzeń równowagi gospodarki fosforowo-wapniowej w organizmie. W wyniku tego organizm traci zdolności przyswajania wapnia, co z biegiem czasu staje się jedną z głównych przyczyn powstawania osteoporozy.

Pasteryzacja mleka nie jest dobrym rozwiązaniem, gdyż wbrew pozorom nie staje się ono przez to zdrowe (ginie 99% bakterii). Bakterie, które przetrwają pasteryzację mają idealne warunki do rozwoju. Pasteryzację są w stanie przeżyć jedynie najsilniejsze bakterie. Martwe pływają nadal w mleku i ich ciała rozkładają się. Ponadto stanowią one doskonałą pożywkę dla mikrobów, które przetrwały a które to mogą się bardzo szybko rozmnażać. Ponadto najważniejsze enzymy, które dla człowieka byłyby korzystne zostają zniszczone już w temp. 54 st C. Tak więc, jeżeli mleko jest z konieczności wykorzystywane jako pożywienie to pasteryzacja je zabija, a martwy produkt nie może podtrzymać życia. A co jeśli jeśli chodzi o spożywanie kwaśnych produktów mlecznych – kefiru, jogurtu, a szczególnie twarogu i żółtego sera? Według Tombaka można je spożywać, a nawet trzeba (najlepiej nieodtłuszczone z naturalną zawartością tłuszczów w niewielkich ilościach). Teraz rodzi się pytanie gdzie takie mleko dostać? Do dziś w moim domu czasami gości mleko prosto od krowy, z którego można zrobić zsiadłe mleko. Niestety nie powiem wam jak smakuje bo nigdy nie spróbowałam🙂 Kwaśne produkty są zalecane ludziom w podeszłym wieku i dzieciom. Chodzi o to, że bakterie znajdujące się w kwaśnych produktach mlecznych już zrobiły to, co organizm człowieka czyni z wielkim wydatkiem własnych zapasów witamin, soli mineralnych, makro– i mikroelementów. W zasadzie jedynym w pełni łatwo strawnym produktem mlecznym jest mleko zsiadłe. W czasie procesu kwaśnienia mleka laktoza przekształca się w kwas mlekowy. Jest on przyswajany przez osoby nie tolerujące laktozy.

milking

krowaMleko to było kiedyś! Dzisiaj mamy wyjałowiony biały płyn – mało który farmer dba o swoje krowy. A jak są jeszcze tacy to przegrywają walkę z dużymi koncernami mlecznymi. Hodowla krów to nie krowy pasące się na łące tylko krowy, które nigdy nie wychodzą z “fabryki”. W filmie poniżej piękna wypowiedź farmera “te krowy nie umiały by nawet jeść trawy”!! Naukowcom udało się wyhodować już takie rasy krów, które dają tyle litrów mleka co zwierzęta sprzed lat w ciągu całego swojego życia!! Przeciętna krowa w Polsce daje 4000 litrów na rok, rekordzistka 19000 litrów na rok. Krowy w wielkich fabrykach na całym świecie 14000 litrów a rekordzistka świata 30000!! Nowe rasy żyją krócej i są podatne na choroby. Produkty mleczne mogą zawierać hormony, chemikalia, pestycydy, antybiotyki, krew, ropę, toksyczne lektyny pochodzące ze zjedzonych ziaren lub genetycznie modyfikowanych pasz, by przytoczyć kilka przykładów. Podejrzewa się także możliwość obecności wirusów, takich jak wirus białaczki bydła (powiązany z białaczką i chłoniakami) czy wirus przypominający AIDS. Istnieje także ryzyko skażenia mleka salmonellą, E.coli oraz gronkowcem.

Obecnie bardzo powszechna jest zamiana mleka kobiecego na mleko krowie lub sztuczne. Wraz z takim pokarmem do organizmu dziecka dostają się białka – antyciała, których organizm dziecka nie jest w stanie strawić. W mleku kobiecym znajdują się duże ilości laktozy (cukru mlecznego), która dociera do jelita grubego, tworząc korzystne środowisko do powstania mleczno-kwasowych i innych pożytecznych bakterii. Jednym słowem buduje zdrowe jelito grube. Podczas spożywania mleka krowiego lub innych zamienników, w jelicie grubym dziecka zamiast fermentacji mlekowo-kwasowej powstają procesy gnilne, co wywołuje samozatruwanie słabego organizmu, zaburzenia mikroflory jelita grubego i jego zwyrodnienie. Sztuczne mleko nie posiada „informacji biologicznej”, która występuje w mleku matki. Z tego powodu dziecko chodzi ciągle głodne i jest stale podkarmiane. Oprócz tego dzieci za wcześnie otrzymują pokarm skrobiowy i mięso. Układ pokarmowy nie może wchłonąć i strawić tych produktów, ponieważ system enzymatyczny jest jeszcze niezupełnie ukształtowany. Niektórych enzymów po prostu brak, a pokarm już jest. Najlepszym przykładem tego są dzieci w wieku od 2 do 5 lat. Pod nosem mają ciągle śluzowatą wydzielinę – to przez pożywienie zawierające nadmiar białka i skrobi. Dzieci sztucznie karmione mają całkowicie zniszczony układ odpornościowy. Są podatne na wszelkiego rodzaju infekcje, ciągle chorują na przeziębienia, katary, anginy, zapalenia płuc itp. W większości przypadków to potencjalni alergicy. Trudno przewidzieć, jakie jeszcze choroby mogą spotkać dziecko, pozbawione pokarmu matki. no-more-milkLudzkie mleko posiada specyficzną odmianę cukru – laktozę,  która tworzy środowisko jak najbardziej korzystne dla rozwoju przyjaznych bakterii w jelicie grubym dziecka. Krowie  mleko powoduje u nich biegunkę oraz wymioty i niestrawności,  dzieci nie znoszą mleka krowiego bardziej niż czegokolwiek na świecie.  Niemowlęta nie chcą jeść, a matki widząc to, w trosce o ich zdrowie zmuszają je do spożywania coraz większych ilości mleka. Nie twierdzę tutaj, że czynią to aby zaszkodzić zdrowiu swoich pociech. Po prostu są one nieświadome zagrożenia jakie niesie ze sobą spożywanie mleka innego niż ludzkie, gdyż w dzieciństwie były ofiarami takiej samej polityki:( Należy również zaznaczyć, że jeżeli dziecko karmione wyłącznie piersią zwróci pokarm, nie ma on przykrego zapachu. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku niemowląt karmionych butelką. Zwrócony pokarm ma przykry kwaśny odór. Winny takiego stanu rzeczy jest kwas masłowy, który znajduje się w krowim mleku, a który to ma przykry zapach przy częściowym strawieniu. Wiem, że wiele matek się tutaj nie zgodzi! Ich poziom wiedzy jest ograniczony do informacji, napływających z telewizji. Chociaż już w telewizji robi się coraz głośniej na temat szkodliwości mleka. Nie oceniam tu żadnej matki, każdy podejmuję własne decyzje, zachęcam jednak do poszerzenia wiedzy jeśli chodzi o mleko… Chciałabym, żeby każda przyszła matka wiedziała, że nic nie może zastąpić dziecku naturalnego mleka matki! Żadna sztuczna odżywka nie zawiera w sobie informacji o miłości, delikatności, czułości, a co najistotniejsze – nie uczy dziecka instynktu samozachowawczego jak ustrzec się od nieszczęść i chorób. Cała ta informacja znajduje się w mleku kobiecym. Najbardziej przeraża mnie to, że lekarze zalecają kobietom w ciąży picia mleka!! Jeśli w pożywieniu ciężarnej kobiety przeważają słodycze, białe pieczywo, wędlina, krowie mleko, kawa, smażone (pieczone) mięso, rafinowane produkty i na dodatek pali ona papierosy, można z pewnością powiedzieć, że jej narodzone dziecko nigdy nie będzie zdrowe! Nie raz szczęka mi opadła jak wiedziałam czym się żywią kobiety w ciąży…. Tutaj drogie mamy znajdziecie ciekawy artykuł http://mleko.ojoj.pl/category/mleko/

mleko6Czy przedstawione argumenty przekonują tych, u których mleko zajmuje czołowe miejsce w jadłospisie? Najprawdopodobniej nie. Człowiek z trudem rozstaje się z wieloletnim nałogiem. Jeżeli nie możecie żyć bez mleka to lepiej pić mleko kozie. W jego składzie jest mało kazeiny, tłuszczy i swoją zawartością przypomina mleko kobiece. Oprócz mleka krowiego i koziego mamy szeroki inny wybór, sojowe, kokosowe, migdałowe, ryżowe itp Ja staram się rozstać z moim nałogiem – serem (krowim), na początek przerzuciłam się na kozi i muszę przyznać, że jest wyczuwalna różnica w jelitach🙂 Na koniec chciałam podkreślić, że producentom mleka sprzyjają także rządowe programy. Polscy producenci mogą starać się o dotację z Funduszu Promocji Mleczarstwa. Ta przychylność władz spowodowana jest formalnie troską o dobro dzieci i młodzieży. Takiej polityce opartej na przekonaniu, że bez szklanki mleka dziennie polskie dziecko wyrośnie na półgłówka i inwalidę, sprzyjać mają badania. I tak Instytut Żywności i Żywienia odkrył, że jadłospis polskiego jedenastolatka zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania na wapń. Co oznacza, że większość jedenastolatków będzie w przyszłości chorować na osteoporozę!! Jestem przeciwniczką mleka… większość ludzi pomyśli wariatka!! Przecież gdyby mleko było niezdrowe to nie byłoby go w sklepach!🙂 Co zdrowe, a co nie każdy wie! Albo opierasz swoją wiedzę na własnych rozeznaniach i książkach albo wierzysz w to co mówią w tv, jeśli to drugie to włącz sobie jakiś serial w tv na pewno poleci reklama mleka w międzyczasie🙂 I życzę Ci zdrowia.


English

Stock Photo of Milk CartonWe humans are the only mammals  in the world who drink milk when fully grown and from sources other than our own.  Cats drink milk because we teach them to. However, it has been proven that cats live twice as long if they do not drink milk. In fact,  cats that are fed  with cow’s milk get infected by “human” diseases: arthritis, hair loss, tooth loss, cirrhosis of the liver, degenerative diseases of the brain and spinal cord. So why do we think milk is good for us??? Because that’s what we were taught when we were children. “Drink milk, it will make you strong!” The habit of drinking milk in large amounts, particularly in the last 100 years, came from America. Excess of collected milk Americans processed into powder (nutritional products) and gave to Third World countries.  Along with these measures came an extensive advertising of the benefits of milk.

Now I’m glad to be only drinking milk with coffee and to have never wanted it as a kid! Unfortunately,  even a small amount of milk had an impact on my body, and about 5 years ago  it turned out that I could no longer tolerate cow’s milk.  My body had been rejecting it for an even longer time, but I was ignoring all signs (though the same thing I did with gluten). More than 75% of people all around the world have milk intolerance and more than half don’t even realize it. How did I find out? I  didn’t get tested, I noticed myself.I should have done so a long time before, it was so simple. Eevery morning I had coffee with milk and everyday I looked like I was pregnant! My belly was so bloated! Drink coffee with milk and watch your body.  If your belly gets bloated, you have your answer! Check if after milk consumption you feel any symptoms of intestinal ailments, diarrhea, constipation and pain in bones and joints. Even  after high consumption of milk and its products, some people enjoy good health and don’t complain of any symptoms related to its drinking.There is an explanation for that too! Increased resistance to milk and its derivatives is caused by strong liver and adrenal glands. This doesn’t mean, however, that it is safe to continue eating dairy products:  organs get destroyed by their heavy use, and every glass of milk leads internal organs to a disaster, from which a full recovery is impossible. If someone consumed large quantities of milk and suddenly decides to totally stop, they will feel some discomfort. Symptoms are similar to those experienced when trying to get rid of any addiction, because after a long-term consumption of a product, the body simply get addicted. However, if you manage to overcome your craving for milk, you will notice a significant improvement. The progressive decay will stop or significantly slow down, no more bloating, indigestion and diarrhea. After a while, your digestive system will improve because your body will get rid of its mucus (undigested casein).

mleko1“Milk is good for your bones” or “You’ve got to have milk”, or “Where will you get your calcium?” In fact, when it comes to healthy bones, phosphorus and magnesium are responsible, not calcium ! Besides, the belief that milk contains a lot of protein and calcium is a myth. Cow’s milk is made of fat, casein (protein) and lactose (sugar). So for example, the difference between cow’s milk and human breast milk lies is the high content of casein in cow’s milk. Most people think that milk does strengthen the boneswhen it actually weakens it. It contains a protein that leaches the calcium out of the body. Another interesting thing – they say milk is a source of calcium and a protection against osteoporosis (weakening of the bones) so I wonder, why is osteoporosis more common in regions with a high intake of milk like northern Europe, Canada and the USA? Yes milk contains a lot of calcium. But do we get less calcium from nuts, cabbage, carrots, beets, poppy seeds or sesame seeds? They have more calcium than milk! and most importantly – more calcium in perfect proportions with their other ingredients, and in a more easily absorbable form for the body.

mleko4Casein is a protein needed by the calf for building its hoofs and horns, but even calves drink milk up to 6 months. Human beings do not have hoofs or horns, so why would they need so much casein? Casein contained in milk is broken down in the stomach by rennet. Children aged one to two years old … do not need casein. Their digestive system does not produce rennet anymore, and casein becomes indigestible, even poisonous .Besides, humans don’t really needs as much protein  as they consume every day. A specific species of bacteria found in the colon has the capacity to synthesize proteins from carbohydrates, which we provides to the body by eating food of vegetable origin (only if the microflora in the large intestine is healthy). By the way, casein is the raw material used for the production of glue and plastic buttons! Undigested casein is the cause of tumors in various parts of the body, kidney stones, etc. Other undigested components of the milk settle in our tissues and tendons in the form of mucus. Mucus is a substance that is full of pathogenic bacteria. There is a widespread belief among naturopaths that for the human body, from infancy to old age, cow’s milk constantly creates muscus. That’s why people drinking cow’s milk often get cold, rhinitis, bronchitis, migraine, asthma and many other ailments.

mleko5Milk also contains animal fats. As we know, animal fats cause an increase of the amount of bad cholesterol in our body (which causes heart disease and cardiovascular diseases). That’s the main reason why milk is skimmed. During the skimming process, the ratio of natural ingredients is not respected. Reducing the fat content of milk is the cause of imbalance of phosphorus-calcium in the body which loses the ability to absorb calcium, and over time  this becomes one of the main causes of osteoporosis.

Pasteurization is not a good solution. Pasteurization is a process in which dairy products, among others, are heated to kill potentially disease-causing bacteria. The process destroys 99% of bacteria. The bacteria that survive pasteurization are in ideal conditions for development. Pasteurization can survive only the strongest bacteria. Dead bacteria are still floating in the milk and their body decompose. In addition, they provide an excellent breeding ground for microbes that have survived and can reproduce rapidly.The problem here is that it also destroys live enzymes which would be suitable for humans (they get destroyed at 54 C). Because much of the good bacteria that actually fight contamination are killed off during pasteurization. A dead product can’t sustain life. What about eating sour milk products, buttermilk, yogurt, cottage cheese and  cheese? According to Tombak’s book  you can eat them preferably non-defatted with natural fat in small amounts. It raises the question of where to get raw, non-defatted milk? Back home in Poland, my mum sometimes gets milk straight from the cow, from which you can make sour milk, cream, cottage cheese or butter. Unfortunately, I can’t tell you what it tastes like as I’ve never tried it myself:)  The thing is, acid products are recommended for elderly people and children. The idea is that the bacteria found in sour milk products have done what the human body has to do it at its own expense with a huge inventory of vitamins, minerals, macro-and micronutrients. In fact, the only fully easily digestible dairy product is sour milk.  During the fermentation process milk lactose is converted to lactic acid. It is digestible by people who do not tolerate lactose. It’s digestible, but it’s stil milk…

milking

Scientists have managed to grow cows that give more milk now than they have for their whole life. An average cow in Poland produces 4,000 litres of milk per year, while a top producer gives 19,000. Cows in large factories around the world give 14,000 and the world record is 30,000 liter!! New cow breeds live shorter and are susceptible to contract diseases. How was this accomplished? Drugs, antibiotics, hormones, force-feeding plans and specialized breeding, that’s how! The latest high-tech onslaught on the poor cows is bovine growth hormone or BGH. This genetically engineered drug is supposed to stimulate milk production but, according to Monsanto, the hormone’s manufacturer,  it does not affect the milk or meat. Obviously, there have been no long-term studies on the hormone’s effect on the humans drinking the milk. The EU has banned BGH because of safety concerns but America hasn’t. One of the problems with adding molecules to a milk cow’s body is that the molecules usually come out in the milk. A related problem is that it causes a marked increase (50 to 70 per cent) in mastitis. This, then, requires antibiotic therapy, and the residues of antibiotics appear in the milk. It seems that the public is uncomfortable with this product, and a survey revealed that 43 per cent of interrogated people felt that growth hormone treated milk represented a health risk. A vice president for public policy at Monsanto was opposed to labelling for that reason, and because the labelling would create an ‘artificial distinction’. Countries are awash with milk already, they produce more milk than people can consume. another problem worth mentioning is bacterial contamination. Dairy products contain hormones, chemicals, pesticides, antibiotics, blood, oil, toxic lectins derived from grains eaten or genetically modified feed. New cow breeds live shorter and are susceptible to contract diseases. There is a suspicion  of the presence of viruses such as bovine leukemia virus (associated with leukemia and lymphoma) or a virus resembling AIDS. There is also a risk of contamination with salmonella, E. coli and Staphylococcus Salmonella, E coli and staphylococcal infections can be traced back to milk.

no-more-milk

These days, it is common for a mother to substitute her own milk with cow milk or baby formulas.  Human breast milk is rich in lactose that creates an environment that is favorable for the development of friendly bacteria in the baby’s large intestine. Cow’s milk contains certain types of proteins and antibodies, not possible for a baby to digest. These substances, instead of regular fermentation, undergo rotting in the baby’s intestine, when the baby is fed with cow’s milk or other substitutes.  This causes autotoxication, imbalance in the microflora, and leads to the degeneration of the baby’s intestine. Substitutes do not have the biological information contained in human breast milk, and that causes the baby to constantly feel hungry and require frequent feeding.  Because of that, starch and meat products are usually sooner included in the diet.  The baby’s digestive system is not fully formed; therefore it is not ready to digest and absorb these products.  Certain necessary enzymes are not present in it.  We can notice that many children, two to five years old, constantly have a mucous substance under their noses.  It is caused by too much protein and starch in their diet.  Artificial diet eventually destroys our children’s immune system.  They become vulnerable to all kinds of infections, such as frequent colds, runny nose, flu and pneumonia. Babies fed this way are, in most cases, allergy sufferers.  We cannot predict all the possible health problems caused by the absence of breast milk in our babies’ diet.  Every future mother ought to know that nothing can substitute mother’s breast milk; it is the natural food for her babies.  No formula contains information about love, sensitivity, tenderness, or ways to avoid disasters and diseases.  All this information comes from the mother and is encoded in her breast milk. If a pregnant woman’s diet consists mainly of sweets, white flour products, deli products, cow milk, coffee, fried or baked meat and other refined products, her child is going to suffer serious health consequences.

 

Have these arguments convinced those who have a lot of milk on their menu? Probably not.  It’s difficult for people to quit what they’re addicted to. If you can’t live without milk, it is better to drink goat milk. It has low level of casein and fat and its content is the most similar to breast milk. I wouldn’t drink goat milk –It’s still dairy. In addition to dairy milk, there is a wide alternative selection like soy, coconut, almond, rice, etc. I’m trying to break up with my addiction – cheese (cow) : a few months ago I substituted it with goat cheese and I have to admit that I felt a difference in the gut:)

mleko6

Finally, I wanted to emphasize the fact that milk producers also benefit from government programs. Polish producers can apply for a grant from the Fund for the Promotion of Dairy. This is due to the favor of the authorities’formal concern for the welfare of children and young people. Such a policy based on the belief that without a glass of milk per day Polish children would grow up to be invalid idiots led to a study. And so,  the Institute of Food and Nutrition found that the catered menu for polish eleven year olds only contained half the daily requirement of calcium. It means that most teenagers will suffer from osteoporosis in the future! I say a BIG NO TO MILK … most people think it’s crazy because if milk was so unhealthy it would not be in the shops!  You can base your knowledge on your own research and books, or believe what they say on TV: two seconds there and you will definitely see ads about milk:) and I wish you a healthy life. I had no idea there was even a possible health hazard from milk or dairy products until a few years ago, and what I have learned since is disturbing. My only hope is to make you aware of the possible health threats in your every day habits that you might not know about—things we consider  healthy often aren’t.   If you want more information watch the movies below.

źródła: 

zdrowie
http://www.faceci.com.pl/mleko.html
http://www.gronkowiec.pl/mleko.html
http://www.notmilk.com

4 responses to “Milk myth. Brudna prawda o mleku.

  1. Pingback: How to make homemade almond milk. Jak zrobić mleko migdałowe w domu. | ✿✿✿✿✿✿✿....The straight and narrow....✿✿✿✿✿✿✿·

  2. Ciężko mi powiedzieć, nigdy jakoś nie miałam potrzeby zastąpienia mleka…najlepiej jak spróbujesz każde z osobna. Ostatnio kupiłam pierwszy raz od x czasów organiczne sojowe i smakowało jak krowie..;) Spróbuj ryżowe, migdałowe i kokosowe, jak masz czas to sama możesz je przyrządzić, jak dosłodzisz wanilią albo syropem klonowym Grzechu powinien sie skusić;)

  3. Hi man! A nie orientujesz się czasem, które mleko w smaku najbardziej przypomina krowie, bo Grzechu przyzwyczaił się do smaku i nie chce koziego, które za to Tony pije hektolitrami (bankruta szczelimy)!??? Pozdro!

  4. Pingback: Gluten free vegan chocolate chia pudding. Bezglutenowy wegański budyń czekoladowy z nasionami chia. | ✿✿✿✿✿✿✿....The straight and narrow....✿✿✿✿✿✿✿·

Leave a Reply ✿ Dodaj komentarz

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s