Vegan lentils with vegetables. Wegańska soczewica z warzywami.

4

1

Today I made one of those quick recipes. Literally I mixed everything what I had in my fridge. It’s my favorite way of cooking because I never know what I will cook until it’s finish, I always cook something different and  I don’t have to stick with any recipe and quantities. This dish is simple to make, it’s healthy and takes only few minutes:) I used all ingredients as per picture plus chilli which I forgot to put on picture. Only two of us were eating and there was about six servings. I wanted to use all I had in fridge before heading for shopping.

Ingredients:

  • 2 red peppers 
  • 2  small onions 
  • 2 courgette
  • few mushrooms
  • 4 garlic cloves
  • 1 red chilli
  • 1 cup of cooked red kidney beans and chickpeas (leftover from yesterday)
  • bunch of coriander
  • coconut oil 
  • 2 tsp ground cumin
  • 0.5 tsp turmeric
  • 0.5 tsp cinammon
  •  black pepper
  • himalayan salt
  • 1.5 cup of  dry red split lentils

Rinse the lentils, put into a pot,cover with 6 cups of  boiling water and add 1-2 cloves of minced garlic. Let it simmer for 10-15 minutes over low heat. While you wait on the lentils to cook heat the coconut oil, add diced onions, chopped chilli, salt, cinnamon, cumin, turmeric and saute for 3 min. Add diced peppers and mushrooms, saute for another 5 min then add diced courgette and cover with 1 glass of water. I always add courgette at the end, doesn’t need much time. Add minced garlic, chopped coriander and season with black pepper. Stir it well and cook for another 10 min. The whole process of cooking is taking about 15-20 min. I like when vegetables are crunchy not overcooked. At the end add cup of beans – just to heat them up not cook. When the lentils are cooked, they  should be tender too not mushy pour them into vegetables, mix well and garnish with chopped coriander. Later in the evening you can eat cold as salad, just add some olive oil. Enjoy:)

Good to know

Lentils  help to reduce blood cholesterol because they contain high levels of fiber (1 cup cooked lentils contains 15g ). Eating high fiber foods like lentils reduces risk of heart disease. One cup of cooked lentils contains only about 230 calories and  leaves you feeling full and satisfied.  Lentils are a good source of calcium, magnesium and iron.  They are also wonderful source of protein. Many meat sources of protein are high in saturated fat, which can compromise many areas of your health. Lentils do not contain saturated fat and have less than 1 g of total fat. 1 cup of cooked lentils contains about 18g of protein.

3

2

 Dzisiaj na obiad misz masz wszystkich składników jakie miałam w lodówce. Uwielbiam tak gotować bo nigdy nie wiem co tak naprawdę wyjdzie, zawsze gotuje coś innego i nie muszę trzymać się żadnego przepisu. Potrawa bardzo prosta w wykonaniu, zdrowa i gotowa zaledwie w 20 minut. Składniki  tak jak na zdjęciu brakuje tam tylko chilli, której nie sfotografowałam. Wychodzi około 6 porcji, my jedliśmy tylko we dwójkę, normalnie bym tak dużo nie zrobiła ale chciałam mieć pustą lodówkę przed zakupami:)  Zresztą taka potrawa smakuje wyśmienicie na zimno, więc wieczorem można zjeść jako sałatkę wystarczy tylko skropić olivą z olivek.

Składniki:

  • 2 czerwone papryki 
  • 2  małe cebule
  • 2 cukinie
  • kilka pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 chilli
  • 1 kubek ugotowanej ciecierzycy i czerwonej fasoli (miałam z dnia poprzedniego)
  • kolendra
  • olej kokosowy
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 0.5 łyżeczki turmeriku
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  •  pieprz
  • sól himalajska
  • 1.5 kubka suszonej czerwonej soczewicy

Soczewice opłukać, przesypać do garnka, zalać 6 kubkami gotującej wody i dodać 2 ząbki czosnku. Gotować na małym ogniu około 10-15 minut. Podczas gdy soczewica się gotuje, na oleju koksowym podsmażam drobno pokrojoną cebulę i posiekane chilli, dodaję sól, kmin rzymski, tumerik, cynamon i smaże przez kolejne 3 minuty. Do tego dodaję pokrojoną paprykę i pieczarki, gotuje kolejne 5 minut i na końcu dodaję cukinie. Zawsze dodaję cukinie na końcu bo bardzo szybko się robi. Zalewam szklanką wody, dodaję czosnek, posiekaną kolendrę i doprawiam pieprzem. Cały proces gotowania trwa może 15-20 minut. Warzywa powinny być chrupiące nie rozgotowane. Na samym końcu dodaję fasolę i soczewicę tylko żeby podgrzać a nie gotować tzn rozgotować:) Gdy soczewica jest gotowa należy ją odsączyć i dodać do warzyw. Wymieszać wszystko i posypać z kolendrą. Smacznego:)

Wiedza dla wytrwałych

Soczewica jest bardzo zdrowa, zawiera bardzo dużo błonnika (1 szklanka ugotowanej soczewicy ma 15g) pomaga zredukować poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca. Jedna filiżanka gotowanej soczewicy zawiera  ok 230 kalorii i sprawia, że czujesz się syty i najedzony. Soczewica jest bardzo dobrym źródłem wapnia, magnezu i żelaza. Ceniona przez wegetarianów i weganów gdyż jest wspaniałym źródłem białka (1 filiżanka gotowanej soczewicy zawiera około 18g białka). Wiele produktów mięsnych będących źródłem białka jest niestety bogate w tłuszcze nasycone, które jak wiemy mogą zagrozić w wielu dziedzinach zdrowia. Soczewica natomiast nie zawieraja tłuszczów nasyconych i tłuszczu samego w sobie ma mniej niż 1 g.

Leave a Reply ✿ Dodaj komentarz

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s