Anti-cancer secrets,anti-aging food, prevention of heart disease – OPTIMAL DIET. Dieta przeciw rakowi, produkty przedłużające młodość, zapobieganie chorobom serca – DIETA OPTYMALNA.

ENGLISH VERSION

Tylko 6% lekarzy, którzy ukończyli studia medyczne posiada wiedzę na temat dietetyki. Nic więc dziwnego, że nie zwracają uwagi na żywienie. W przypadku chorób,które możemy w 100% wyleczyć wprowadzając specjalną dietę. Dobrym przykładem jest terapia Gersona, która pozwala zwalczyć raka produktami pochodzenia roślinnego – dlaczego inni lekarze tego nie stosują? Moja babcia zmarła na Alzheimera. Dzisiaj prawdopodobnie mogłabym temu zapobiec, wprowadzając odpowiednią dietę albo stosując olej kokosowy. Dlaczego żaden lekarz nie zalecił mojej babci odpowiedniej diety? Dlatego, że lekarze nie posiadają takiej wiedzy, albo po prostu w nią nie wierzą!!! Żałuję, że wtedy nie miałam takiej wiedzy i świadomości jak dzisiaj. Moja babcia miała by szansę, aby wyzdrowieć. Lekarze zawodzą, nie potrafią wyleczyć chronicznej choroby, nie potrafią, gdyż leczą skutki a nie przyczyny. Najgorsze jest to, że mimo lat ciągłych badań i wprowadzania nowych leków częstotliwość występowania chorób takich jak; choroby serca, udar mózgu, choroba Alzheimera, rak, otyłość, cukrzyca itd. nieustannie rośnie.

Jeśli odżywiasz się w nieprawidłowy sposób i pochłaniasz składniki, które są bezwartościowe dla naszego organizmu, to z pewnością może towarzyszyć Ci uczucie; rozdrażnienia, senności, ciągłego nienasycenia. Są to pierwsze oznaki, że prawdopodobnie nie dostarczasz organizmowi paliwa potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania. Żywność pochodzenia roślinnego jest kluczem do zdrowia, urody i witalności. Pomaga również zapobiegać nawrotom choroby. Powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi jak najwięcej żywych produktów (przez żywe produkty mam na myśli owoce i warzywa). Ważne jest, aby jeść jak najwięcej produktów wieloziarnistych; różnego rodzaju orzechów, fasoli, olejów itp. Jedząc żywe produkty budujemy zdrowe komórki i zdrowe ciało. Jedząc martwe -rafinowane – przetworzone produkty, budujemy martwe komórki, które zamieniają się w choroby prowadząc w ostateczności do śmierci.

plant

Idealne życie to takie, gdzie nie chorujemy aż do momentu śmierci. Niestety w rzeczywistości sprawy mają się trochę inaczej: rodzimy się zdrowi, czas przemija i z wiekiem dręczą nas ciągle to nowe choroby. Idealnie byłoby umrzeć szybką śmiercią naturalną bez cierpienia. Niestety większość z nas umiera w bólu poprzedzonym cierpieniem, które często trwa przez wiele lat. I to właśnie niewłaściwa dieta prowadzi do różnego rodzaju chorób do momentu aż jedna spowoduje śmierć.

Choroby serca i rak to 2 główne przyczyny śmierci na całym świecie. Trzeci powód to źle przepisane lekarstwa przez wykształconych lekarzy!! Dodatkowo 39,000 ludzi umiera rocznie podczas niepotrzebnych operacji i innych błędów popełnionych w szpitalach!! To nie wszystko – 80,000 ludzi umiera w związku z powikłaniami, infekcjami w szpitalach a 106,000 z powodu niepożądanego działania lekarstw (to są statystyki tylko z Ameryki). Obecnie wielu ludzi zdaje już sobie sprawę z tego, że chorobą serca można zapobiec. Zaliczają się do nich głównie wegetarianie.  70% ludzi trafiających do szpitala, znajduje się tam tylko i wyłącznie z powodu złej diety i złego stylu życia. Gdyby ludzie odżywiali się prawidłowo, nie palili papierosów, ćwiczyli regularnie…, mieliby 70% szansy, żeby uniknąć hospitalizacji związanej z chorobą serca i żyli by pewnie po 100 lat. Dlaczego tak ciężko zmienić co niektórym dietę, nie rozumiem tego…  prawidłowe jedzenie w zamian za zdrowie, czy to aż tak dużo?

death

Główne przyczyny śmierci to papierosy, nadciśnienie krwi, cholesterol, nadwaga, alkohol, zbyt mała ilość spożywanych owoców i warzyw – to wszystko to główne przyczyny śmierci. I to są nasze osobiste wybory, które są przyczyną zdrowego życia lub choroby.

Powinniśmy jeść żywność bogatą w błonnik. Warzywa i owoce zawierają dużo błonnika, mają mało kalorii i są sycące. Dlaczego tak ważne jest, aby spożywać jak najwięcej owoców i warzyw? Ponieważ zawierają one wiele chroniące nas składników, takich jak:  

  • potas, który chroni przed wysokim ciśnieniem krwi
  •  foliany (kwas foliowy i foliany to formy rozpuszczalnej w wodzie witaminy B, foliany występują naturalnie w żywności, a kwas foliowy jest syntetyczna forma tej witaminy), które zapobiegają wysokiemu poziomowi homocysteiny we krwi powodującemu choroby serca i udry mózgu
  • błonnik, który obniża poziom cukru we krwi, cholesterol i wysokie ciśnienie
  • antyoksydanty, które chronią przed wolnymi rodnikami, rakiem i chorobą Alzheimera
  • witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy i dodaje młodości

Udowodniono, że częste spożywanie orzechów chroni przed chorobami serca. Ludzie którzy spożywali orzechy 5 razy w tygodniu mieli 51% mniejsze szanse na atak serca i 48% mniejsze szanse na śmierć spowodowaną atakiem serca w porównaniu do tych, którzy spożywali orzechy sporadycznie. Warto jeść orzechy, ziarna, pestki co najmniej 5 razy w tygodniu – wybór jest szeroki: migdały, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy brazylijskie, orzechy laskowe, ziarna słoneczkia, siemie lniane, pestki dyni, owsianka, pełnoziarniste chleby, pełnoziarniste makarony, ryż brązowy itp

Dr Michael S Brown  and Dr Joseph L.Goldstein  otrzymali nagrodę Nobla w dziedzinie fizjologii i medycyny za ich odkrycie dotyczące regulacji metabolizmu cholesterolu. Naukowo  udowodnili, że organizm ludzki nie jest przystosowany do spożywania tłustych produktów pochodzenia zwierzęcego. Jedzenie produktów martwych, tłuszczów nasyconych typu masło, ser, mięso, tłuszczów transgeniczynych są przyczyną wysokiego cholesterolu i wszystkich chorób serca. Według nich gdyby ludzie przeszli na wegetarianizm wszystkie choroby poszły by w niepamięć. Jednocześnie “żartowali”, że przez wegetarianizm ucierpiałaby ekonomia – a dokładniej przemysł farmaceutyczny:)

vegetarian-food-pyramid

Inny sławny doktor Dean Ornish uważał, że każda choroba serca jest wyleczalna. Zmiana diety pacjenta na niskotłuszczową wegetariańską w połączeniu z ćwiczeniami i medytacją to klucz do sukcesu. Zmiana stylu życia u jego pacjentów pokazała zwiększenie przepustowości tętnic już po roku. Niestety problem polega na tym, że prawie każdy człowiek chce być zdrowy, ale nie chce zmieniać dotychczasowych złych nawyków żywieniowych. Dean Ornish w swoich badaniach naukowych zbadał również standardową dietę zalecaną przez większość lekarzy i udowodnił, iż ich stan nie dosyć że się nie poprawił, to wręcz się pogorszył!! Oprócz nawracających chorób serca Dr Ornish specjalizował się również w dziedzinie cukrzycy typu II – po przejściu na dietę wegańską, jego pacjenci odnotowali znaczną poprawę. ŻYWNOŚĆ  POCHODZENIA ROŚLINNEGO MA POTĘŻNE DZIAŁANIA LECZNICZE I JEST DROGĄ DO DŁUGOWIECZNOŚCI.

DIETA PRZECIW RAKOWI

35% wszystkich chorób raka jest powiązanych z dietą, a 30% z paleniem papierosów. Innymi słowami zła dieta w połączeniu z papierosami zwiększa szanse zachorowania na raka o 65%. Jak temu zapobiec? Są dwa proste sposoby. Większość twojego pożywienia powinna składać się z produktów roślinnych. Optymalnie 9 dawek dziennie owców i warzyw. ( 5 to norma a 9 to wystarczające zapobieganie chorobom raka (badano na raku prostaty). 1 dawka to średniej wielkości owoc, 200ml świeżego soku, pół kubka świeżych lub mrożonych owoców, pół kubka sałatki na bazie zielonych sałat, pół kubka suchej fasoli lub groszku każdego rodzaju, pół kubka suszonych owoców. Wybór jest naprawdę szeroki!! Myślisz, że 9 dawek dziennie to jest dużo? Na pierwsze śniadanie wypiłam 500ml soku warzywnego(3 dawki), na 2 śniadanie zjadałam chleb z pomidorem i awokado – kolejne 2 dawki, na obiad ryż z warzywami i mix zielonych sałat z oliwą z oliwek i olejem lnianym – kolejne 3 dawki, poźniej zjadałam 2 jabłka (2 dawki), wieczorem smoothie z banana, truskawek i pomaranćzy – kolejne 3 dawki i to już była godzina 8, przed snem przegryzałam orzechy. W sumie  13 dawek!! Takie menu sprawia, że ani chwili w ciągu dnia  człowiek nie odczuwa głodu.  Prawda jest taka, że im zdrowiej jesz tym mniej jesz. W roślinach oprócz wartości odżywczych (węgle, białka, tłuszcze) mamy również fitochemikalia i niektóre z nich zwalczają raka oraz zapobiegają chorobom. Fitochemikalia to chemikalia pochodzenia roślinnego, które znane są również jako przeciwutleniacze, ale nie wszystkie fitochemikalia są przeciwutleniaczami. Niektóre działają jak hormony, inne stymulują enzymy. Krótko mówiąc są to aktywne składniki w roślinach, które dają wiele korzyści dla zdrowia. Przykładem fitochemikaliów jest fitoestrogen, który zawarty jest w roślinach – jego niedobór jest przyczyną wielu chorób  cywilizacyjnych. Jedząc produkty bogate w fitoestrogen zapobiegamy:

  • rakowi piersi, prostaty itp.
  • chorobom i atakom serca 
  • osteoporozie
  • objawom menopauzy
  • chorobom mózgu w podeszłym wieku
  • chorobom zapalnym takim jak reumatoidalne zapalenie stawów

sources-of-phytochemicals

Warto wspomnieć, że zbyt duża ilośc hormonu estrogen (nie mylić z fitoestrogen) również może być przyczyną raka. Aby zniwelować objawy menopazuy niektóre kobiety udają się do lekarza i ten przepisuje hormony syntetyczne albo ekstrakt z estrogenu aby uzupełnić wybrakowane hormony i zmniejszyć objawy. Nie dosyć, że sobie nie pomagają to badania wykazują, iż spożywanie estrogenu w takiej formie zwiększa ryzyko zachorowania na raka!

NIE DLA CHEMII!!

ch

Nie chcę mówić nikomu co powinien jeść a co nie, może łatwiej będzie jeśli napiszę czego ja  już dawno pozbyłam się z jadłospisu. Nie jadam fast foodów, produktów zawierających aspartam,  glutaminian sodu i inną chemię (wszystkie kolorowe napoje i soki zawierają cukier albo aspartam, zdrowa jest tylko woda i świeże soki). Nie jem niczego z paczki, puszki czy słoika (z wyjątkiem domowych przetworów). Nic co przetworzone, rafinowane, ulepszone!  Nie jesteś pewien czy coś jest zdrowe? Sprawdź składniki na opakowaniu, jeśli czegoś nie rozumiesz to jakim cudem ma to być zdrowe?! Inną prawdą – wszystko co reklamują w telewizji jest niezdrowe!!Chipsy, pączki, wszelkiego rodzaju przetworzone mięsa jak kabanos w którym jest więcej barwników niż w farbie!! parówki, hamburgery, boczek, frytki smażone na głębokim oleju to produkty, które najbardziej ze wszystkich powodują raka. Wszystkie sosy z paczki, pomysły na dania z paczki, generalnie wszystko co jest w paczce zostało przetworzone i zalicza się do produktów martwych. Przypominam, że produkty martwe budują chore komórki. Nie jem mięsa i produktów mlecznych – po 7 latach zdrowego jedzenia zdecydowałam się odstawić te produkty. W ciągu pół roku odczułam więcej pozytywnych zmian w swoim organizmie niż w ciągu tych 7 lat. To jest wybór każdego z osobna, do wszystkiego trzeba dojrzeć. Ciekawym faktem jest to, że osoby starsze których organizm już więcej nie ma siły i energii na trawienie mięsa przechodzą na wegetarianizm. Przepraszam nie przechodzą  – są zmuszone gdyż doskwierają im choroby serca i to jest ich ostatnia szansa. Gdyby  tak pomyśleć o tym wiele lat wcześniej nie byłoby choroby! Ja nie miałam problemu z odstawieniem mięsa, rzadko je jadłam w ciągu ostatnich paru lat.  Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez mięsa pamiętaj aby jeść wraz z mięsem dużo warzyw  najlepiej surowych. Najgorsze połączenie to mięso i skrobiowe ziemniaki!! Do tego staraj się jeść to mięso jak najrzadziej (1- 2 w tyg max). Zrezygnuj z wieprzowiny – świnie to czyściciele ziemi (krewetki to czyściciele  wody), zjedzą wszystko! Ich mięso nie posiada żadnych wartości!! Tak samo zrezygnuj z indyka – wszystkie indyki hodowane są na antybiotykach.  Nie wiem czy wiesz, ale substancje rakotwórcze są wytwarzane podczas smażenia. Smażony stek zawiera benzopireny. Pół kilowy stek jest równoważny z wypaleniem 30 papierosów. Papierosy też zawierają benzopireny!! Oczywiście papierosy się pali a stek zjada – żaden naukowiec nie karmił człowieka czystą benzopireną, ale gdy karmili szczury wszystkie zachorowały na raka!!  Po każdym smażeniu należy pozbyć się tłuszczu – nie używać go ponownie!

SEKRETY PRZEDŁUŻAJĄCE MŁODOŚĆ

W 1976 średnia długość życia wynosiła 25 lat, w 1896 prawie podwójnie bo 48 lat, w 2006 sięgała 80, dzisiaj naukowcy badający długowieczność przewidują że będziemy żyć po 120 lat. Chodzi nie tylko o to żeby długo żyć, ale o to żeby to życie było bez chorób! Długie i zdrowe. Co robić żeby jak najdłużej cieszyć się życiem?

  • ćwicz regularnie
  • zadbaj o prawidłową wagę
  • wybierz dietę o niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu
  • wybierz dietę bogatą w owoce i warzywa
  • unikaj cukru i soli
  • nie pal
  • śpij 7 – 8 godzin
  • jedz śniadania regularnie
  • nie jedz pomiędzy posiłkami
  • ogranicz spożywanie alkoholu do minimum albo i wcale
  • JEDZ MNIEJ A DŁUŻEJ POŻYJESZ!

okinawa-minoruoki

ok2W Okinawie ludzie żyją najdłużej, żywią się produktami niskokalorycznymi, głównie roślinnymi, nieprzetowrzonymi węglowodanami, o małej zawartości białka i soli. Ich dzienna dieta wygląda mniej więcej tak:

  • 9-17 porcji warzyw
  • 7-13 porcji produktów wieloziarnistych
  • 2-4 produkty bogate w wapno, głównie glony
  • 2-4 porcje produktów bogaty w flawonoidy (forma przeciwutleniacza, która można znaleźć w zielonej herbacie i produktach na bazie soi np. tofu)
  • 2-4 porcji owoców
  • mało białka (ich dieta zawiera zaledwie 10% białka)
  • mało soli
  • piją dużo wody, bardzo mało albo wcale alkoholu
  • smażą przy użyciu zdrowych olejów np. z oliwek 

okinawafood

Ich dieta zawiera o wiele więcej wartości odżywczych niż hamburger. Hamburger objętościowo jest bardzo małym produktem ma dużo kalorii i nie ma żywych enzymów, po zjedzeniu 1 hamburgera będziesz głodny, po zjedzeniu pożywnego jedzenia(warzywa smażone z ryżem do tego zupa warzywna z tofu) o takiej samej zawartości kalorii będziesz czuł się najedzony.

W ciagu ostatnich kilku lat powstało wiele kontrowersji w okół soi, ja osobiście rzadko spożywam soje i produkty jej pochodzenia  Jest wiele powodów dlaczego soja stanowi zagrożenie, dla mnie jeden najważniejszy i wystarczający jest ten, że soja jest produktem nurmer jeden genetycznie modyfikowanym. W samej Amercye 91% soi jest genetycznie zmodyfikowana, aczkolwiek w sklepach ze zdrową żywność można kupić produkty sojowe GMO FREE. 

Inna ciekawą dietą jest dieta ludzi żyjących W Himalajach w Hunzie. Społeczność żywi się naleśnikami z gryki zwyczajnej, chlebem zwanym chapati i morelami. To są trzy ich ulubione przysmaki. Najstarsza osoba zmarła w wieku 130 lat, ludzie powyżej 100 lat spacerują 12 mil dziennie… większość ludzi których znam, odczuwa zmęczenie po normalnym dniu pracy, potrzebują drzemki w ciągu dnia i nie mają więcej niż 30 lat! Czy to jest normalne? Ludzie z Hunzy są bardzo aktywni fizycznie – podejrzewa się, że czerpią energię z morel i ich pestek, które są najbogatszym źródłem witaminy B17. Codziennie jedzą żywność z własnych organicznych upraw,  80% produktów  jedząna surowo i 20% lekko podgotowanych. Nie wiedzą co to przetowrzona czy rafinowana żywność. Ich dieta składa się z:

  • Ziarna: gryki, prosa, ryżu, kukurydzy, pszenicy, jęczmienia, żyta
  • Owoce: morele, morwy, winogrona, pomarańcze, jabłka, gruszki, brzoskwinie, wiśnie, melony, pomidory
  • Warzywa: zielone liściaste warzywa, ziemniaki, marchew, dynia, (rzepa, cebula, kapusta, kiełki)
  • suszona fasola, groch, czosnek, orzechy, nasiona
  • produkty zwierzęce stanowią tylko 1% wszystkich kalorii (masło oraz sery jedynie od kozy lub owcy) 
  • Małe ilości mięsa są spożywane na specjalne okazje. (100g na miesiąc, jedzą mięso, około 13 dni w roku, pozostałe są wegetariańskie, nie mają lodówek).

hunza

Inną ciekawą dieta jest “dieta Adwentystów siódmego dnia” – nie palą, nie piją, 50% z nich przestrzega diety wegetariańskiej i badanie pokazują żyją niemal dekadę dłużej niż przeciętni Amerykanie.

PRODUKTY PRZEDŁUŻAJĄCE MŁODOŚĆ

Kiedy mowa o procesie starzenia większość ludzi myśli sobie zmarszczki, wypadanie włosów, słaba pamięć, brak snu, słaby metabolizm, chroniczne choroby itp. Starzenie rozpoczyna się w komórkach – jedna naukowa prawda głosi, że starzenie się i choroby powodują obniżenie wody w naszych tkankach. Jest dużo teorii na temat wody, jednym ich wspólnym celem jest zachęcanie do pica od 6 do 8 szklanek wody codziennie. Jest jeszcze inny rodzaj wody który dostarczamy organizmowi, jest to woda, którą zawierają warzywa i owoce. Wodą, którą zawierają owoce i warzywa jest inna od tej butelkowanej czy z kranu, jest ona bogata w antyoksydanty i żywe enzymy, woda ta buduje komórki warzyw i owców. Poprzez jedzenie surowych warzyw i owców dostarczamy te zdrowe komórki naszym komórkom. Warto podkreślić, że gotując warzywa zabijamy wszystkie żywe enzymy. Na tym polega sekret osób na surowej diecie, dlatego wyglądają tak młodo w takim wieku.

kirk

jagody acai, czarna porzeczka, jagody, brokuły, kiełki brokuła, wszystkiego rodzaju kiełki, kapusta, kalafior, marchewka, migdały, jabłka, ocet jabłkowy, cytryna, czosnek, morele/pestki moreli, spirulina, truskawki, śliwki, banany, chlorella, jagody goji, nasiona chia, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, cynamon, surowe kakao, imbir, pyłek pszczeli, oleje na zimno tłoczone, winogrona, jarmuż, szpinak, cebula, awokado, grzyby leśne, papaja, granat, fasole(soczewica, ciecierzyca, itp), turmerik, wszystkiego rodzaju orzechy itp.

Mamy tysiące rodzajów warzyw i owoców, wyżej wymienione to tylko niektóre z nich. Pamiętajcie produkty pochodzenie roślinnego zapobiegają chorobom. Mało tego leczą wiele chorób. By być zdrowym i młodym jedyne co musisz zrobić to po prostu JEŚĆ ICH WIĘCEJ!! Jedzenie ma znaczenie. Nasze ciała mają zdolności samoregeneracyjne, pozwólmy im na to poprzez zdrową dietę.Wzmocnijmy układ odpornościowy odżywczo! Odżywiaj się żywnością składającą się z witamin, minerałów, błonnika i fitochemikaliów! Jak mawiał Hiporkates niech pożywienie będzie lekarstwem a lekarstwo pożywieniem. Świeża zdrowa żywność połączona z ćwiczeniami i radością życia to sekret długowieczności. Kupuj lokalnie, uprawiaj własną żywność jeśli masz taką możliwość albo jeśli nie jesteś pewien czy to GMO albo z Monsanto. Pij dużo wody. Nie bądź leniwy, dokształcaj się z zakresu żywienia. Zadabj o swój stan emocjonalny, ćwicz swój umysł i ciało, pozbądź się przetworzonego jedzenia, chemicznych dodatków i lekarstw w pigułkach – zadbaj o własne zdrowie i zdrowie twojej rodziny. Zacznij ulepszać swoją dietę już dzisiaj zobaczysz ile dobra wniesie to do twojego życia…:) Twoje ciało zostało stworzone na wzór zdrowego człowieka. Domaga się drogi do zdrowia, a nie choroby… wystarczy trochę mu pomóc  – właściwą dietą!  

Opracowano na podstawie wykładów dr John Walter Veith oraz dr John Westerdahl.

ENGLISH

ANTI-CANCER SECRETS,ANTI-AGING FOOD, PREVENTION OF HEART DISEASE – OPTIMAL DIET.

Less than 6% of graduating physicians receive any formal training in nutrition!  No wonder they almost never prescribe nutritional remedies to things that are 100% curable with nutrition. Gerson Therapy fighting cancer with plant foods – why aren’t more doctors recommending this? My grandma died of Alzheimer’s , today  I would probably prevent this with a diet or cure it with coconut oil:( Why didn’t my grandma’s doctors tell us about nutritional option? Because they didn’t know about it!… Why not? Because they aren’t taught about it, and frankly speaking, many physicians are not open to natural therapies, even though that’s how the body works. I wish I had known back then what I know now, because my grandmother would’ve been open to that form of therapy. Doctors failing at helping us with many chronic diseases because they treat symptoms instead of underlying causes. The bottom line is, despite decades of research and new drugs, that the incidence of diseases like heart disease, stroke, Alzheimer’s, cancer, obesity, diabetes… they’re going up. It’s sad to look at the money spent on the drugs and its failure to reduce deaths.  

If you eat junk food you end up feeling hungry, irritable, sleepy or sluggish, these are all signs that you are likely not giving your body the fuel that it needs to do its job properly. Foods from plants promote health, longevity, beauty and vitality, they prevent the diseases that are killing us and help treating reversing disease.  We should deliver to our bodies as much life foods as possible. By life foods I mean fruits and vegetables,  it’s important as well to eat whole grains, beans , nuts, oils  etc. Life food produce life bodies healthy bodies.  Death food refined processed produce illness, sickness, disease leading to death.

plant

Optimal health. Ideal would be to have perfect health and function until we die. We are born, we have good health ,times goes on we have different clinical symptoms. Ideal would be die very quickly suddenly not drag out like we see in most cases. Because of poor diet we get various illness until one causes the death. Some people never enjoy good health, some have illnesses all their life until they die severity death.
Heart disease and cancer are the top two killers. Third killer are wrongly prescribed drugs, additionally, 39,000 people die due to unnecessary surgery and other errors in hospitals. But that’s not all! 80,000 people die due to other infections in hospitals and 106,000 people die due to adverse drug reactions.(only in America).
Many people know that already heart disease can be prevented. 70% of patients are in hospital because of diet and lifestyle related causes. If people ate right, they didn’t smoke, they did exercise, they follow the healthy lifestyle chances are 70% they would be not in the hospital. Ultimate causes of death: tobacco, blood pleasure, cholesterol, overweight, alcohol, low fruit and veg intake-these are leading causes of death.

death

Personal choices made by each individual are the cause of healthy or not healthy life. We should eat high fiber food. Fruits and vegetables are high in fiber, low in calorie and they will easily fill you up. It’s proven that frequent consumption of nuts protects against risk of heart disease. People who ate nuts 5 times per week had a 51% reduction in heart attacks and 48% reduction in death from heart attacks compare to those who seldom ate nuts. Eat nuts and seeds at least 5 servings per week: almonds, walnuts, cashnuts, brazil nuts, hazelnuts, pecans, sunflower seeds, flaxseed, pumpkin seeds, sesame, peanut almond butter tahini. There is a big variety. Whole grain breads, multi grains, oat meal bread, oats, whole grain rye, brown rice, whole grain pasta  etc…

Why it’s so important to eat fruit and vegetables? They contain protective elements like:

  • potassium which protects from high blood pressure
  • folate (folate and folic acid are forms of a water-soluble B vitamin. Folate occurs naturally in food, and folic acid is the synthetic form of this vitamin) which helps prevent high blood homecysteine levels which causes heart disease and strokes
  • fiber which helps lower blood pressure, cholesterol and blood sugar levels
  • antioxidants protect against cancer, Alzheimer’s disease 
  • vitamin c boost you immune system and keeps you young

Dr. Michael S.Brown and Dr. Joseph L.Goldstein received Nobel prize in cholesterol metabolism research. Their conclusion was that “humans are not designed to eat animal fat and cholesterol” – based on research our body just can’t handle. Eating death food, saturated fat, butter, cheese, meat, trans fats are the reason of high cholesterol and all heart disease. They claimed if people would go vegetarian all diseases would be gone, but in the same time we all know that vegetarianism would cause severe problems to economy – pharmacy would suffer:)

vegetarian-food-pyramidAnother famous dr. Dean Ornish claimed that we can reverse process of heart disease, putting patient on low fat vegetarian diet with exercise, relaxation, whole lifestyle approach, arteries get clear after year. Unfortunately people wants to have good health but they are not willing to change their habits. Big results big changes in lifestyle leading to reversal. Dean Ornish in his research also showed that people putted on diet recommend to patients by most doctors -they got worse or didn’t improve at all. Dr Ornish proved that vegetarian diet reverse heart diseases he also proved that vegan diet reverse diabetes type II – his patients with days started seeing significant improvement. PLANT FOOD IS POWERFUL MEDICINE AND WAY TO LONGEVITY.

ANTI – CANCER SECRETS

Cancer 35% related to diet, 30% to tobacco ,poor diet and use of tobacco may cause as much as 65% of all cancers. How to prevent? 2 simple ways:

Choose most of the foods you eat from plant sources. 9 serving of fruit and veg per day is optimal. (5 is for general health, 9 is prevention for cancer (prostate cancer)) 1 serving is 1 medium sized fruit, 1 cup of fresh juice, half cup of fresh or frozen fruit, 1 cup of leafy green vegetables, half cup of dry cooked beans, half cup of dried fruit. Is that much…? Eating food that contain phytochemicals (chemicals in plants). In plants beside the nutrients (carbs, protein, fat) we have a lots of phytochemicals and some of them fight cancer and prevent diseases. One of the phytochemical is phytoestrogen which plants contain- deficiency of it is a major cause of modern disease. Eating plants rich in phytoestrogen will prevent from:

  • breast cancer
  • prostate and other cancers
  • heart disease and strokes
  • osteoporosis
  • menopausal symptoms
  • brain disease linked with aging (Alzheimer’s)
  • alcoholism
  • inflammatory disease such as rheumatoid arthritis

Its worth to mention that excess of estrogen hormone(don’t get confused with phytoestrogen) can actually promote growth of cancers. A women in menopause with all her symptoms will be prescribed by doctor a estrogen hormone replacement therapy. What happens then? He prescribes synthetic or extracted estrogen to take a place what women have lost and it has been found that estrogen greatly increase risk of breast cancer!!

sources-of-phytochemicals

 Intake limit of high fat foods particularly from animal sources and other chemical foods. Do you know that carcinogens are produced in cooking. Carcinogens are directly involved in causing cancer.  Fried steak has benzopyrene. 0.5kg of steak  is equivalent to  smoke of 30  cigarettes. Of course you eat steak not smoking but when they feed beznopyrene to rats they developed tumors.

ch

ANTI-AGING SECRETS

Longevity in 1796 the average lifespan was 25 years, in 1896 almost doubled to 48 years, 2006 promises a healthy productive average lifespan of almost 80 years and anti aging scientist predicting average lifespan up to 120 years. Goal is not just to have a long life, but to have quality life. Keep a good quality as well as quantity. The goal is to die as late as possible.

  • exercise regularly
  • maintain a healthy weight
  • choose a diet low in fat and cholesterol 
  • choose a diet with plenty of vegetables fruits and grains
  • use sugar salt and sodium in moderation
  • no smoking
  • sleep 7 -8 hours
  • eat breakfast regularly
  • no eating between meals
  • moderate or no use of alcohol
  • EAT LESS, LIVE LONGER

By cutting down on calories 50% increase in longevity with a 30% to 60% decrease in calorie intake. Few years ago National Geographic looked into different cultures and populations of long livers. Let’s have a look on people diet living in Okinawa Japan.

okinawa-minoru

oki

ok2In Okinawa they eat food low in calories, plant based diet, unrefined carbohydrates, low in protein and low in sodium. Okinawa food plan at glance (daily):

  • 9-17 vegetables daily, 
  • 7-13 servings of whole grains, 
  • 2-4 calcium rich food lot of that is in form of seaweed,
  • 2-4 servings of flavanoid foods (a form of antioxidant common in green tea and soy bean based product such as tofu)
  • 2-4 servings of fruits, 
  • eat little of protein (10% of their diet, )
  • eat little sodium, 
  • drink a lot of water and little or no alcohol, 
  • they cook with healthy oils like olive oil.

okinawafood
They got much more quantity food comparing to hamburger, that’s the reason while people eat to much and they are always hungry , hamburger is a small pieces of food and has lots of calories, doesn’t have any life enzymes, that’s way people after one hour are hungry and not satisfied.

In last few years we heard many bad things about soy, I personally eat soy and soy products occasionally, there is many reasons why soy is bad for you, for me most important is the fact that it is GMO – actually 91 % of soy grown in the US is genetically modified !! Fortunatelly You may find soy products GMO FREE in shops with healthy food. More info about soy you will find here.

Another area is up in Himalayas Hunza (Jay M. Hoffman) , their diet specialties are buckwheat pancakes, chapati – whole grain bread and apricots. Oldest recorded age is 130 years of age, people over 100 years walk 12 miles a day…most of people I know are tired after normal day of work…they need a nap…and they are in their early 30!!! Is that normal?? In Hunza they are very physically active, apricots one of the food they eat everyday, they eat organic, they eat 80% raw 20% lightly steamed. They don’t know what is processed and refined food!! Hunza food plan at glance:

  • Grains: buckwheat, millet, rice, corn, wheat, barley, rye
  • Fruits: apricots, mulberries, grapes, grapes, oranges, apples, pears, peaches, cherries, melons, tomatoes
  • vegetables: leafy greens, potatoes, carrots, squash,(turnips, onions, cabbages, sprouts
  • misc: dried beans, peas, garlic, nuts, seeds,
  • animal products accounted only for 1% of total calories. 
  • Milk butter and cheese (from goats, sheep’s and yaks) were consumed sparingly.
  • Small amounts of meat were eaten on special occasion. (100g per month- they eat meat about 13 days per yaer year rest is vegetarian because they don’t have refrigeration)

hunza

Another interesting American diet is “Seventh day Adventist diet” –  they don’t smoke, don’t drink, 50% of them follow vegetarian diet and study shows they live almost decade longer then average American.

ANTI-AGING FOOD

When we define aging most of the people think: wrinkles, sun damage, less hair, poor memory, lack of sleep, poor digestion, chronic disease and more….Aging become with the cells – one scientific true says aging and disease causes reduction in water in our tissues. There is many theories about water, one of the key things in these theories is to drink 6- 8 glasses of water everyday, another true is to get as much water as possible form raw fruits and veg. The water we get from fruits and veg is different then drinking water, its rich in antioxidants, rich in life enzymes and  enriches cells of fruits and vegetables and by eating them we get these healthy cells into our cells. Unfortunately we not getting any life enzymes from cooked food. That’s way people on raw food diet look so young.kirk

Acai berries, blackberries, blueberries, broccoli, broccoli sprouts, all kind of sprouts, cabbage, cauliflower, carrots, almonds, apples, apple cider vinegar, lemon, garlic, apricots kernels/seeds, spirulina, strawberries, plums, banana, chlorella, goji berries, chia seeds, pumpkin seeds, sunflower seeds-sprouts, flaxseed, cinnamon, raw cacao nibs/powder, bee pollen, ginger, cold pressed oils, grapes, kale, spinach, onions avocado, wild mushrooms, papaya, pomegranate, beans( soy,chickpeas, lentils etc) turmeric, all sorts of nuts, etc.

 
There are hundreds important fruits and veg, these are some of them…remember foods from plant prevent disease!! Foods from plant promote health. To stay healthy and young all we have to do is EAT MORE OF THEM. Food does matter. Our bodies are powerful if only we’ll give them a chance to be strong with healthy, organic plant-based foods. So, choose those as much as you can! Strengthen your immune system nutritionally! Nourish yourself with vitamins, minerals, fiber, and phytochemicals! Look around what can you see? Because I see kids eating junk food, kids with obesity, kids eating unhealthy snacks instead of fresh fruits, snacks where ingredients are dead and the chemicals are added. As Hippocrates said, “Let thy Food be thy Medicine and thy Medicine be thy Food.” Fresh, healthy food, along with exercise and a healthy emotional outlook, really is the secret of longevity that we’re all looking for. A lifetime of healthy eating will keep you well, plain and simple. Eat local grown, unprocessed food. Grown your own food if you are not sure about GMO and Monsanto. Drink lots of spring water. Simple lifestyle changes that we as individuals can make to combat serious illness, and with access to solid information, people make better choices for their health. Don’t be lazy, read read and read!! Do your own research – I will always emphasize you to do that!! Improving your emotional health, exercise to improve your body and brain, get rid of the processed food, the chemical additives, the drug solutions — and create a healthier life for yourself and your family. If you eat junk food probably most of the time you begin to feel tired, your mood sinks, your brain feels foggy, and you feel hungry very quickly again. Start to improve your health right now. Your body was designed to be healthy. It wants to move toward health and away from disease, and it will do its best to stay that way.

Source: dr John Walter Veith lecture & dr John Westerdahl lecture

One response to “Anti-cancer secrets,anti-aging food, prevention of heart disease – OPTIMAL DIET. Dieta przeciw rakowi, produkty przedłużające młodość, zapobieganie chorobom serca – DIETA OPTYMALNA.

  1. Hey there, You’ve done an incredible job. I’ll certainly digg it and personally suggest
    to my friends. I am confident they will be benefited from this site.

Leave a Reply ✿ Dodaj komentarz

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s