Vegan sour cucumber soup. Wegańska zupa ogórkowa.

ogor4
 
 
Składniki:
  • 6 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 3 selery naciowe (albo seler)
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 słoik ogórków kiszonych
  • świeży koperek
  • sól, pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • oliwa z oliwek
Warzywa porządnie wyszorować, ja osobiście nie obieram ze skórki. Są to warzywa organiczne a więc myślę, że nie ma takiej potrzeby. Marchewkę, pietruszkę i ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pokroić drobno cebulę, seler naciową i ziemniaki w kostkę. Zamiast selera naciowego można dać  zwykły seler i wtedy również zetrzeć na tarce. W dużym garnku podsmażyć cebulkę na oliwie z oliwek, jak się zarumieni zalać 3 litrami gorącej wody i dodać soli. Kiedy woda zacznie się gotować dodać ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Dodać pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować około 30 minut aż warzywa będą miękkie. W między czasie zebrać pianę. Następnie dodać ogórki, dobrze wymieszać i gotować kolejne 15min. Ja zawszę dodaję wodę po ogórkach, lubię gdy zupa jest bardzo kwaśna. Pyszności:) Na koniec dodać posiekany koperek i rozlać zupę do talerzy. Smacznego:)
 
ogor1ogor2
ogor3
 
Ingredients:
  • 6 carrots
  • 2 parsnips 
  • 3 celery sticks (normally I would use celeriac instead )
  • 5 potatoes
  • 1 onion
  • 1 big jar of sour cucumber 
  • bunch of fresh dill
  • salt, pepper
  • 1 bay leaf
  • 4 allspice berries
  • olive oil
This is one my favorite Polish soup. Original version is made with meat and at the end you add cream. I don’t eat meat and I don’t add cream – I like to keep it healthy! Soup is simple to make and it takes about 45 min to cook. Start with washing vegetables, I don’t remove the skin. I buy veg organic so I think there is no need. Grate or shred carrots, parsnips and cucumbers. Slice onion,  dice potatoes and celery. In a large pot over medium high heat, place the two tablespoons of olive oil.  Once the oil is heated, add the onions. and allow to cook  for five minutes, stirring not to let them burn. Next add 3 liters of hot water, and some salt. When the water starts to boil add potatoes, carrots, parsnips and celery. Season with pepper, add bay leaf and allspice berries. Let the soup simmer for 30 minutes over medium high heat or until all the vegetables are tender. If the water foam up as per picture you can skim it off and discard it. Once everything is cooked through, add the sour cucumbers, stir well and let it cook for another 15 min. If  the soup is not sour enough add leftover water from cucumbers to the soup. I always does that:) I like this soup very sour. Yummy!  At the end add chopped dill. Ladle into serving bowls and enjoy:)
 

Leave a Reply ✿ Dodaj komentarz

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s