Czym jest gluten i celiaka? What is gluten and coeliac disease?

ENGLISH VERSION

gl
W latach 20tych zwierzęta karmione białą mąką umierały na choroby neurologiczne. Amerykańskie FDA zamiast wycofać mąkę, postanowiło wzbogacić ją żelazem i paroma witaminami – i to miało naprawić problem. Niestety ta decyzja poniosła za sobą jeszcze gorsze konsekwencje, czego rezultatem jest umieralność na cukrzyce, choroby serca oraz rak miliona ludzi na całym świecie. Parę miesięcy temu zaczęłam zwracać uwagę na gluten, po tym jak zrobiłam testy na obciążenia organizmu, wtedy babka powiedziała mi, że łuszczyca mi nie schodzi bo jem gluten, że mam nietolerancje gluetnu a w szczególności pszenicy.  Dużo by to wyjaśniało, od tego momentu staram się nie jeść glutenu. Dopiero ostatnio kupiłam książke i jak zaczełam czytać o glutenie, to skończyłam ze łzami w oczach. Znalazłam kolejne powiązania, moja niedoczynność tarczycy(hashimoto’s), która mam od 2008 roku też spowodowana jest przez  gluten…masakra…Jadłam gluten całe życie, mój organizm zbuntował się już w wieku 14 lat, wtedy zaczęły się moje problemy skórne, próbowałam wszystkich sposobów zalecanych przez dermatologów, nigdy  nie usłyszałam żadnego powiazania z dietą a przecież zdrowo jadałam. Kontynuacja spożywania glutenu spowodowała, że 10 lat poźniej nawaliła mi tarczyca. Już nie chce myśleć jakby to się mogło dalej potoczyć… Po przestudiowaniu książki i obserwacji moich najbliższych stwierdzam, że paru z nich też ma uczulenie na gluten!! Chociażby mój tata u którego stwierdzono niedoczynność tarczycy 2 lata temu, moja siostra, która przed ciąża miała poważne  problemy z jelitami, no i moja przyjaciółka, z którą mieszkam i obserwuje codziennie. Moja przyjaciółka ma więcej oczywistych cichych symptomów niż ja!! Jest wiecznie senna – nieważne ile godzin śpi, od zawsze kicha po jedzeniu glutenowym (jeszcze do parę dni temu, mówiła, że ma to po tacie, że tata też psikał po jedzeniu, oboje jedli biały chleb w przeciwieństwie do siostry i mamy (brązowy), które tej reakcji nie miały). Oprócz tego ma często zapchany nos, wypadają jej włosy i ma skórę podatną na siniaki – najmniejsze uderzenie zostawia ślad.  Do tego wydęty brzuch po każdym posiłku glutenowym i łaknienie na słodycze. Ostatnio dopasowałyśmy do tej układanki również fakt, iż od dziecka często drapie się po rękach (przeważnie w nocy) – brzmi zabawnie, ale ma sens:) Jej tata leczył się na cukrzyce i nigdy żaden lekarz nie zalecił mu eliminacji glutenu. Całe szczęście, że  ma ona tak silny układ odpornościowy, że nie wykształciła żadnej poważnej choroby …jeszcze. Ostatnio zrobiła test i nie jadła glutenu 3 dni, efekt – płaski brzuch, tryskała energią, nie psikała po jedzeniu i nie miała nosa zapchanego. Jak dla mnie mówi to samo za siebie.

Czym jest gluetn?

Gluten to białko pochodzenia roślinnego. Najwięcej tego białka mamy w pszenicy (gliadyna i gluteina). Oprócz pszenicy gluten znajduje się w życie (sekalina), jęczmieniu (hordeina) oraz w owsie (awenina). Glutenu nie tylko występują w ziarnie, ale również w produktach z nich otrzymywanych (kasza, mąka, płatki, otręby, makarony, pieczywo).

Dziwne, jak szukałam jakiś informacji po polsku wszystko sprowadza się do małych dzieci i celiaki. Chociaż wiadomo, że to jest chorba dzieci jak i dorosłych. Nietolerancja glutenu polega na wytwarzaniu przez organizm przeciwciał skierowanych przeciwko białku obecnemu w glutenie. W wyniku procesu następuje uszkodzenie lub w późniejszym stadium całkowite zniszczenie kosmków jelitowych (potrzebnych organizmowi do wchłaniania witamin i minerałów). U małych dzieci uczulonych na gluten następuje zmniejszenie powierzchni jelit a za tym idzie zaburzenie wzrostu i rozwoju dziecka. Celiakia, zwana także chorobą trzewną, to uwarunkowana genetycznie, trwała nietolerancja glutenu,  powszechna w krajach gdzie, dużo pszenicy i innych zbóż  jest spożywane,  jest chorobą rodzinną i może się uaktywnić w każdym wieku, nawet jeśli dotychczas nie miało się problemu z glutenem. Dodatkowo uczulenie na gluten może zostać wywołane jakimś ciężkim przeżyciem (wypadek, śmierć),  może to być również infekcją albo nawet ciąża.

Symptomy:

Ponieważ osoby z celiaką często przechodzą chorobę po cichu, objawy są nietypowe, szczegółowym badaniom poddaje się zaledwie niewielka grupę osób. Szacuje się, że choruje na nią co setny Polak, ja bym tu polemizowała…
Klasyczne jawne symptomy (pełnoobjawowe) :

  • U niemowląt do 6 miesiąca biegunka i wymioty.
  • U małych dzieci przewlekłe wzdęcia, kolki, biegunki, brak apetytu, spadek masy ciała, bóle brzucha, cuchnące stolce, zmiany skórne (wysypka, szorstkie plamy), katar, duszności i kaszel, zaburzenia wzrostu.
  • Starsze dzieci i osoby dorosłe: bóle brzucha, uczucie przelewania w jelitach,biegunka, zmęczenie, anemia, wzdęcia,, gazy,cuchnące stolce, powiększenie obwodu brzucha, owrzodzenie jamy ustnej, skurcze, zły nastrój, wahania humoru, stany depresyjne, utrata masy ciała bądź przybieranie na wadze, niedobór żelaza( zwykle organizm oporny na leczenie doustnymi preparatami żelaza a za tym idzie niedokrwistość), witamin i kwasu foliowego, osłabienie, zmęczenie, podatność na infekcje, wypadanie włosów, foggy mind – (rozkojarzony, wiecznie zamyślony, problemy z koncentracją i pamięcią) psikanie po posiłkach glutenowych, mrowienie w stopach i dłoniach, swędzenie ciała, łatwe siniaczenie, słabe szkliwo, poranny katar, odwracalna niepłodność męska i żeńska, otępienie, łaknienie na słodycze po obfitym obiedzie glutenowym itp. Symptomów jest mnóstwo co organizm to inne!

Celiakia skąpoobjawowa, którą dużo trudniej rozpoznać, głównie z powodu niespecyficznych, pozajelitowych, czasem pojedynczych objawów, występuje znacznie częściej. Choroba może rozwijać się skrycie przez wiele lat, wywołując schorzenia, pozornie niezwiązane z celiakią, a często będące jej jedynym objawem.

Istnieje jeszcze postać utajona celiakii, w której mogą być obecne przeciwciała we krwi, a brak jest zmian jelitowych oraz objawów choroby. Bardzo często z biegiem czasu postać utajona u pacjenta zmienia się w pełno- lub ubogoobjawową. U dzieci zwykle dominują objawy ze strony układu pokarmowego, a u dorosłych – objawy pozajelitowe. Warto dodać, że często chorzy cierpią z powodu ogólnego spadku odporności organizmu. Niestety wiele osób ignoruje jawne symptomy i o problemie dowiaduje się dopiero wtedy, gdy groźne powikłania spożywania glutenu trwale uszkadzają im zdrowie. Wtedy rodzą się stany zapalne i choroby atuoimunolgiczne takie jak celiaka,reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzycę typu I, zapalenie tarczycy Hashimoto, choroba Dühringa (opryszczkowate zapalenie skóry, dermatitis herpetiformis), idiopatyczna kardiomiopatia przekrwienna, autoimmunologiczne zapalenie mięśnia sercowego, choroba zapalna jelita grubego, toczeń rumieniowaty układowy, stwardnienie rozsiane, łuszczyca, egzema, choroby wątroby, padaczka, depresja, ataksja (objawiająca się zwykle zaburzeniami koordynacji w obrębie kończyn górnych, a w mniejszym stopniu dolnych, obniżeniem napięcia mięśniowego, drżeniami mięśniowymi i zaburzeniami mowy), problemy z zajściem w ciąże, wielokrotne poronienia, osteoporoza. Dodatkowo osoby z nieleczoną celiaką mają zwiększone dwu-trzykrotnie szanse w stosunku do ogólnej populacji zachorowalność na choroby nowotworowe: rak gardła, przełyku, jelita cienkiego, chłoniak jelita.

W przeszłości  choroba była rozpoznawana tylko w momencie kiedy ludzie byli chorzy. W dzisiejszych czasach ciche przypadki chorób często wychwytywane są podczas rutynowych badań krwi np. anemii albo na zespół podrażnionego jelita. Osoby z celiaką po przejściu na dietę bezglutenową odczuwają znaczny wzrost energii a chorzy na astmę z alergiami albo z problemami skórnymi cudownie się uleczają – samą dietą. Istnieje bardzo duże prawdopodobieńśtwo, że ludzie którzy mają nietolerancje glutenu mają chorobę celiaka. Dlatego ważne jest by choroba została poprawnie zdiagnozowana przez lekarza oraz leczona dietą bezglutenową. Równie dobrze może to być nietolerancja pszenicy. Łatwo idzie sprawdzić czy ma się nietorenacje pszenicy, przez tydzień należy jeść jak najwięcej produktów pszennych(chleb, makaron, pizza, płatki śniadaniowe). Z każdym dniem zwiększać dawkę glutenu. Jeśli nie mamy żadnych symptomów wyżej wymienionych, możemy kontynuować spożywanie tych produktów, natomiast jeśli występują jakieś zachęcam do zrobienia testów i wizyty u lekarza.

Jak wykryć celiakę?

W przypadku podejrzenia u siebie bądź swojego dziecka celiakii należy porozmawiąć z lekarzem rodzinnym. Niestety, lekarze wciąż dość często bagatelizują chorobę, szczególnie w przypadku osób dorosłych, zapominając że celiaka znacznie częściej występuje w formie skąpoobjawowej, bez charakterystycznych cech zespołu złego wchłaniania. Lekarz pierwszego kontaktu powinien skierować chorego do gastroenterologa (w przypadku dziecka do gastroenterologa dziecięcego).Następnym etapem jest wykonanie zleconych przez gastroenterologa badań serologicznych z krwi.Zwykle oznacza sięstężenie przeciwciał:

  • przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA),
  • przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG).

Obecnie dostępne są również przeciwciała przeciwko tzw. „nowej gliadynie” GAF (deamidowana gliadyna oznaczana symbolem DGP lub GAF). Wyniki badań wykazują ich dużą wartość diagnostyczną.Niegdyś badano przeciwciała antygliadynowe AGA i antyretikulinowe, jednak ich wartość diagnostyczna nie jest zbyt wysoka i obecnie nie zaleca się ich w diagnozowaniu celiakii. Natomiast być może przeciwciała AGA będą pomocne przy diagnozowaniu nadwrażliwości na gluten. Nie ma potrzeby oznaczania wszystkich przeciwciał. Należy jednak pamiętać, iż w trakcie diagnostyki należy pobrać krew na badanie oceniające całkowite stężenie IgA. Zdarzyć się bowiem może, że w przypadku braku IgA badanie może dać wynik fałszywy. W przypadku niedoboru IgA ocenia się wtedy przeciwciała w klasie IgG. Badanie przeciwciał można wykonać także we własnym zakresie w większych laboratoriach. W związku z możliwym niedoborem całkowitego stężenia IgA prywatnie można od razu wykonać przeciwciała w obu klasach, np. transglutaminazę tkankową w klasie IgA oraz deamidowaną gliadynę w klasie IgG. Nie ma potrzeby wykonywania wszystkich badań proponowanych przez laboratorium.

Alergia na gluten a celiaka:

Celiakia i alergia na gluten są dwoma odrębnymi schorzeniami i nie należy ich ze sobą mylić. Gluten jest jednym z najczęstszych alergenów – 10-25% osób z alergią na pokarm ma objawy uczulenia na to białko.Reakcję uczuleniową na gluten można podzielić na natychmiastową, występującą w ciągu minut do godziny od spożycia pokarmu, oraz późną, objawiającą się po kilku godzinach, a czasem nawet po 1-2 dniach. Pierwszy typ reakcji jest zależny od specyfi cznych dla glutenu przeciwciał w klasie IgE i może objawić się jednym lub kombinacją objawów:wymiotami, biegunką, wstrząsem anafilaktycznym, pokrzywką skórną, wodnistym katarem, skurczem oskrzeli, zmianami skórnymi w typie atopowego zapalenia skóry. Reakcja typu późnego, niezależna od przeciwciał w klasie IgE, objawia się zwykle biegunką lub zaostrzeniem atopowego zapalenia skóry. Najbardziej wiarygodnym testem w diagnostyce alergii na pokarm jest dieta eliminacyjna z ponownym wprowadzeniem uczulającego pokarmu.Podobnie jak w przypadku celiakii, podstawą leczenia alergii na gluten jest ścisła dieta bezglutenowa. Pamiętajmy jednak, że zawsze należy sprawdzić, czy podejrzewana alergia na gluten nie jest jednak celiakią i zrobić odpowiednie badania przed wprowadzeniem diety bezglutenowej. Warto wspomnieć, że osoby z celiaką bardzo często mają nietolerancje laktozy.

Nadwrażliwość na gluten:

Nadwrażliwością na gluten określamy te przypadki nietolerancji glutenu, w  których w  oparciu o  badania diagnostyczne wykluczono celiakię (negatywny wynik przeciwciał) oraz alergię na pszenicę (brak podwyższonego stężenia IgE) oraz w których praktycznie brak jest zaniku kosmków jelitowych (Marsk 0 lub 1), a  pomimo tego spożycie glutenu (najlepiej sprawdzone podczas prowokacji) powoduje niepożądane objawy u pacjenta. Schorzenie dotyczy głównie osób dorosłych i  charakteryzuje się wystąpieniem jednego lub najczęściej wielu objawów, nie tylko z układu pokarmowego, a są to :bóle brzucha, wysypka, egzema, bóle głowy, uczucie ciągłego zmęczenia, splątanie, biegunka, wzdęcia, zaparcia, anemia, drętwienie i bolesność kończyn, osłabienie/omdlenia, pieczenie w przełyku, nudności i wymioty, uczucie przelewania w jelitach, zapalenie języka. Objawy te pojawiają się zwykle w ciągu kilku dni lub godzin po spożyciu żywności zawierającej gluten. Z uwagi na fakt, że nie istnieją na razie specyfi czne markery wykrywające nadwrażliwość na gluten, diagnoza choroby musi opierać się na kryteriach klinicznych i obserwacji pacjenta po ponownym wprowadzeniu glutenu (prowokacja) podczas stosowania diety bezglutenowej. Prawdopodobnie nadwrażliwość na gluten jest znacznie częstsza niż celiakia.

Gdzie występuje gluten?

Najbardziej oczywistymi źródłami glutenu jest chleb, makaron, płatki śniadaniowe, mąka, pizza, placki, ciastka, piwo…itp Gluten również występuje w większości przetworzonych produktów takich jak gotowe zupy, gotowe dania, kiełbaski itp Umieszczanie glutenu w większości produktów jest celowe i ma na celu zwiększanie apetytu, zwiększanie apetytu polega na zwiększaniu hormonu greliny w przewodzie pokarmowym, a to zwiększa uczucie głodu – pozostawiając ciągły niedosyt tego produktu. Gluten także zaburza działanie leptyny, której zadaniem jest przekazywanie twojemu mózgowi informacji, że jesteś najedzony oraz informacje o rozkładzie komórek tłuszczowych.

Gluten free:

  • świeże warzywa i owoce
  • świeże mięso i ryby
  • jajka, orzechy, rośliny strączkowe (bób, groch, fasola, soczewica, cieciorka, itp)
  • tłuszcze i oleje
  • ziarna: wszystkie rodzaje ryżu, otręby ryżowe, kukurydziane, kukurydza, soja, sago – rodzaj mączki (skrobi) wyrabianej z wnętrza palmy sagowej, sorgo,tapioka, gryka, proso, amarantus – nasiona szarłatu,teff, quinoa i arrowroot.

To są naturalne produkty pozbawione glutenu. Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na 1 kg) – 41/2009 WE, i można je oznaczać międzynarodowym symbolem przekreślonego kłosa.

Dopiero niedawno zaczęłam zwracać uwagę na gluten.Ostatnio z ciekawości kupiłam bułki bezglutenowe, już wcześniej na nie patrzyłam ale skład chemiczny mnie odrzucił. Tym razem postanowiłam je kupić bo chciałam porównać smak mojego chleba do innego bezglutenowego. Przeżyłam szok! A więc bułka bezglutenowa ma tyle chemii w sobie, że smakuje jak bułka pszenna!! dosłownie!! Pierwszy i ostatni raz jak dla mnie. Pieczenie chleba coraz lepiej mi idzie, robię to raz w tygodniu i to mi wystarcza. Na pewno nie będę kupowała chemicznych zamienników!

Ukryte składniki zawierające gluten:

otręby, bułka tarta, bulgar, kasza kuskus, skrobia, mąka razowa, mąka pszenna, skrobia modyfikowana, płatki owsiane, sucharki, orkisz, kamut, białko roślinne, gumy roślinne, skrobia roślinna, ekstrakt słodowy, otręby pszenne, kiełki pszenicy, skrobia pszenna itp. Gluten również znajduję się w niektórych lekarstwach, suplementach diety, znaczkach pocztowych, farbach do malowania dla dzieci, kleju i plastelina play dough..

g1

g2

g3

Pamiętajmy, że symptomy jawne mogę oznaczać, że jesteśmy uczuleni na gluten. Warto zrobić badania, żeby to potwierdzić. Celiakia jest chorobą specyficzną – choć nieuleczalna (bo na całe życie) to jednak wcześnie wykryta bardziej niż chorobę przypomina po prostu trwałą cechę organizmu. Jedynie bezwzględne przestrzeganie diety bezglutenowej zapewnia regenerację kosmków i powrót chorego do zdrowia. Absolutnie niedozwolone jest przerywanie diety czy choćby „podjadanie” glutenowych produktów od czasu do czasu – nawet minimalne ilości glutenu działają na organizm toksycznie i choć chory może pozornie nie odczuwać żadnych dolegliwości z tym związanych, wcześniej czy później glutenowe „grzechy” powodują stan zapalny i duże spustoszenie w organizmie. Większość ludzi z cichymi symptomami odczuwają niemal natychmiastową poprawę po wprowadzeniu diety bezglutenowej. Wychudzone osoby stopniowo zaczynają przybierać na wadze i zwiększa się poziom energii, niezależnie od tego jak zdrowo czuli się wcześniej.  Widzę po sobie co się dzieje jeśli np cały tydzień nie zjem glutenu i potem zjem bułkę pszenną – biegunka, gazy, wzdęcia, zmęczenie,  zły nastrój i wiele innych…to są tylko ciche skutki uboczne. Powikłania z tym związane to łuszczyca i niedoczynność tarczycy. Żaden lekarz mi tego nie powiedział, sama to stwierdziłam po przestudiowaniu wielu lektur. Nie chcę wiedzieć jak mogłoby się to  potoczyć, gdybym kontynuowała spożywanie glutenu….Wydaję mi się, że osoby uczulone na gluten już po jednym dniu niejedzenia odczują zmiany.  Wystarczy obserwować swój organizm. Jak jesz zdrowo to, jeszcze łatwiej będzie Ci to zaobserwować. Zjedz jednego dnia na śniadanie owoce, na obiad ryż z warzywami a na kolacje rybę z sałatką. Następnego dnia -chleb na śniadanie, makaron na obiad a na kolacje pizzę. Jeśli masz uczulenie na gluten, pszenice lub celiakę – odczujesz to! Obserwuj swój brzuch i samopoczucie. Ciężko jest nie jeść glutenu przez cały czas, wszędzie jakieś pokusy! Staram się jak mogę od paru miesięcy ale zdarzają mi się wpadki…Moim celem jest pozbycie się glutenu całkowicie z organizmu. Mam nadzięję, że to wyleczy moją nieuleczalną łuszczycę . Z czasem spróbuje również odstawić hormony na tarczycę, które też niby mam brać do końca życia. Wydaję mi się, że jeśli organizm będzie do końca czysty, tarczyca sama zacznie produkować hormony. Czas pokaże:)

Na stronie http://www.celiakia.pl/ można ściągnąc darmowy poradnik , w którym znajdziecie wszystkie informacje na temat glutenu. Na stronie znajdziecie również dietę bezglutenową, nazwy marek bezglutrenowych, wykaz produktów bezglutenowych, resturacje, sklepy itp

ENGLISH VERSION

WHAT IS GLUTEN AND COELIAC DISEASE?

gf1In the 1920s, the US government found that animals fed a diet of white flour developed serious neurological diseases and died. Instead of banning this deadly product like they should have, the FDA declared that most white flour products must be “enriched” with iron and a few vitamins to “correct” the problem. Unfortunately, this decision has helped create an even more insidious situation that results in diabetes, heart disease and cancer for millions of people. I found out recently that I have gluten intolerance . I’ve been eating gluten all my life and I have developed psoriasis at the age 14. After doing all research about gluten I found out that my Hashimoto’s disease which I developed few years ago is actually caused by gluten too!! I’m looking at my flatmate and I’m sure she has gluten intolerance too!! She has more obvious symptoms then I!! I’m sure my father has gluten intolerance too – he recently was diagnosed with Hashimoto’s… I’m sure my sister which had bowel problems has gluten intolerance too!! Her problems disaper after pregnancy though. None of them realize that it is diet related!

What is gluten?

Gluten is the common protein found in wheat, barley,rye and triticale (a cross between wheat and rye). Some people react to a similar protein found in oats. Gluten is a sticky, storage protein that challenges the digestive tract. Gluten often binds to the small intestinal wall where it can cause digestive and immune system disorders. Gluten sensitivity is an epidemic that is a major contributing factor with inflammatory and autoimmune diseases.

The video below discusses the differences between celiac disease, wheat allergy, gluten intolerance, and sensitivity.

Symptoms:

Gluten intolerance is highly associated with inflammatory disorders of all kinds. It is also a contributing factor in many autoimmune diseases such as coeliac disease, rheumatoid arthritis, type I diabetes, Hashimoto’s thyroiditis, autoimmune cardiomyopathy, inflammatory bowel disease, systemic lupus erythematosus, multiple sclerosis among others. It is also linked as a contributing factor in asthma, allergies, & eczema. Coeliac disease is genetically linked condition caused by a lifelong intolerance to gluten in wheat and other grains. Coeliac disease is most common in areas where a lot of wheat is eaten and runs in families and can begin at any age, even if the person has previously eaten gluten without problem. In addition, some sort of trigger, such as bad accident, a viral infection or even pregnancy, may set it off. The symptoms of gluten intolerance can vary greatly or may be missed, which is why so many people remain undiagnosed. The most common are diarrhoea, tiredness, anemia, bloated stomach and intestines, wind, low mood and weight loss/gain, all of which may come and go. Some babies who have been healthy from birth may become irritable, anemic and fail to grow properly once gluten containing cereals are introduced. Other may have problems when the are toddlers. Diarrhoea, a potbelly and passing smelly pale stools that are difficult to flush away are other common signs. In the past the condition was recognized only where people were ill. These days silent cases(with no obvious symptoms) are sometimes picked up during blood tests for anemia or irritable bowel syndrome. Once people with silent coeliac disease start a gluten free diet they usually feel more energetic. Coealiac disease is also linked to other health problems. The list below shows the conditions that could develop if coeliac disease remains untreated:

  • mouth ulcers
  • sore tongue
  • nausea, poor appetite
  • stomach pain
  • vitamin and mineral deficiencies
  • depression and anxiety
  • weak bones (ostreoporosis)
  • cramps
  • hair loos
  • weakened tooth enamel
  • susceptibility to infections
  • easy bruising
  • difficulty getting pregnant
  • repeated miscarriage
  • not reaching full height potential
  • skin problems such psoriasis and eczema
  • liver disease
  • tingling in the hand and feet or body
  • snizzing
  • runny nose in the mornings
  • epilepsy
  • ataxia ( a disorder of the nervous system)
  • psychiatric disturbances

It’s quite possible that what people think of as gluten intolerance is actually wheat intolerance. Its vital to ensure that coeliac disease is properly diagnosed and then treated with gluten free diet. Simple way to check wheat intolerance- retry gluten for a week (any 100% wheat products like pasta, cereals etc). Eat a little more of the food every day. If you have no reaction then keep eating the food. If you have a reaction stop eating and get tested or arrange to see your doctor or better dietitian.

Where is gluten found?

The most obvious sources of gluten in the diet are bread, pasta, breakfast cereals, flour, pizza bases, cakes, biscuits and beer. Gluten can also be found in foods such as soups, sauces, ready meals and processed foods such as sausages.Gluten is purposefully put in some products because it increases hunger signals to make you eat more of a product by increasing the ghrelin in the digestive tract to enhance feelings of hunger – leaving you hungry for more of that product. Gluten also interferes with leptin which tells your brain you’re full and signals fat to break down.

Gluten free:

  • Fresh fruit and vegetables
  • Fresh meat, poultry and fish
  • Eggs, nuts and legumes
  • Fats and oils
  • Grains including: all types off rice, rice bran, corn (maize), soy, sago, tapioca, buckwheat, millet, amaranth, sorghum, teff, rice bran quinoa and arrowroot.

These are naturally gluten free foods. There are also foods labelled gluten free like gluten free flour, gluten free pasta, bread etc. If a product is not labelled as gluten free, it is important to check the ingredient listing. (I really don’t like ingredient list of gluten free rolls, I bought them once as I wanted to compare taste to mine bread. I was shocked!! Roll tasted as normal wheat roll!! It has so many chemicals inside that you won’t feel the difference!! I bought it first and last time!! I cant imagine life without bread! I do one bake session per week, I’ve done 12 already and each bread gets better, I don’t eat as much bread as before though.

gf

Hidden ingredients on food labels:

Barley, pot or Scottish barley, bran, breadcrumbs, bulgar or cracked wheat, cereal extract, couscous, cracker meal, farina, flour wholemeal flour, wheat flour, modified starch rolled oats, oatmeal, porridge oats, rusk, rye flour, semolina, spelt, kamut, vegetable protein, vegetable gum, vegetable starch, wheat bran, wheat germ, wheat starch, whole-wheat, wheat, gluten. You will also find gluten in drugs, medicines, supplements, postage stamps, kids paints, glue and play dough, malt extract, some alcoholic drinks etc…
Remember a lack of obvious symptoms does not mean that gluten is not affecting the bowel and so increasing of the risk of health problems. You should do a tests to confirm. If you have coeliac disease you will need to follow your diet for life, even when you feel well. Most people with obvious symptoms find that they start to feel better with days off beginning gluten free diet. Lost weight is gradually regained and energy levels increase, regardless of how healthy they felt beforehand. After one week of not eating gluten if I will have white baguette for example then I will have diarrhoea, I will be tired, my stomach and intestines will be bloating, I will have low mood etc… I think you will notice the difference during that one day of not eating gluten! It’s not that hard to not eat gluten for one day! Try for breakfast big bowl of fruits, for lunch rice with vegetables, for dinner fish with salad. Then next day bread for breakfast, pasta for lunch and for dinner pizza. If you have gluten or even just wheat intolerance I’m sure you will notice the difference. It’s hard not to eat gluten all the time, I’m trying but I keep eating some things. My aim is to get rid of gluten totally and see if I can cure my serious conditions (psoriasis & thyroid). I’m sure I can!;)

more info: http://www.coeliac.org.uk/

2 responses to “Czym jest gluten i celiaka? What is gluten and coeliac disease?

  1. specyficzne markery hmm diagnoza choroby musi opierać się na kryteriach klinicznych i obserwacji pacjenta… double hmm;) wiadomo, że najlepszą diagnozą jest własna obserwacja ciała i umysłu po odstawieniu glutenu, różnicę poczuję KAŻDY już po kilku dniach odstawienia bez względu na to czy ma czy nie – nietolerancję, nadwrażliwość czy celiakę…co do testów pokarmowych to się jak najbardziej zgodzę, mało tego ośmielę się dodać, że w Polsce zamiast obowiązkowych szczepień noworodków powinni wprowadzić obowiązkowe testy pokarmowe!! Polecam przeczytać książkę “Wheat belly” Williama Davisa – ta wiedza zmieni wszystko:)! pozdrawiam

  2. “Z uwagi na fakt, że nie istnieją na razie specyfi czne markery wykrywające nadwrażliwość na gluten, diagnoza choroby musi opierać się na kryteriach klinicznych i obserwacji pacjenta po ponownym wprowadzeniu glutenu (prowokacja) podczas stosowania diety bezglutenowej.” Nie zgodzę się, już jest🙂 Jest test na nietolerancję pokarmową – nazywa się “Food Detective” i pozwala wykryć nietolerancję na gluten oraz ponad 50 innych produktów spożywczych. Warto go wykonać żeby się dowiedzieć, których produktów nasz organizm nie toleruje i wykluczyć je z diety żeby odzyskać zdrowie i zapobiec w przyszłości chorobom. Ta wiedza zmienia wszystko!

Leave a Reply ✿ Dodaj komentarz

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s