Raw bread with juice pulp. Surowy chlebek z resztek po soku.

chlebek2

Do przyrządzenia surowego chlebka można wykorzystać resztki miąższu, które zostają po świeżo wyciśniętym soku z warzyw. Miąższ jest bogaty w błonnik (podczas wyciskania soku z warzyw do szklanki tafiaja witamny i enzymy, błonnik pozostaje w resztkach miąższu). W tym tygodniu nie upiekłam jeszcze żadnego chleba bezglutenowego i czuję się jakby czegoś mi brakowało… (nie ukrywam, że nie wyobrażam sobie życie bez chleba- mogę nie jeść parę tygodni, ale zawsze do niego wracam;). Parę razy już robiłam taki surowy chleb (raw food bread), nie mogę go porównać do normalnego chleba bo jest to coś zupełnie innego. Jak wiemy surowe jedzenie jest najzdrowsze. Nie mogłabym takim chlebkiem zastąpić normalnego chleba, ale od czasu do czasu lubię go sobie zrobić. Taki chleb jest bogaty w błonnik i ma dużo innych wartości, chociażby dlatego, że wzbogacam go nasionami chia i siemieniem lnianym. Takiego chlebka się nie piecze, tylko suszy, a więc wszelkie wartości odżywcze zostają zachowane. Bardzo lubię smak takiego chleba a resztki warzyw sprawiają, że w konsystencji przypomina normalny chleb. Można również nie dodawać resztek, wtedy robię o wiele cieńszy, bardziej przypominający krakersy niż chleb. Do przyrządzenia takiego chleba potrzebna jest suszarka. Ja mam taką do suszenia owoców i jest idealna. Jeśli się nie masz suszarki to możesz suszyć przy otwartym piekarniku. Wysuszenie takiej grubości chlebka jak na zdjęciu zajęło mi ok 20 godzin.

Składniki:

  • 2 kubki pozostałości po soku (marchewka, jarmuż, jabłko, seler naciowy, burak)
  • 1 kubek drobno posiekanej słodkiej cebuli
  • 1 kubek zmielonego siemienia lnianego
  • 1 kubek zmielonych pestek słonecznika (ja używam młynka do kawy)
  • 1/2 kubka nasion chia
  • 1/2 oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu Tamari (bezglutenowy sos sojowy)
  • 1 łyżeczka soli Himalajskiej (może być sól morska)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczeka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce, można dodać trochę wody jeśli jest taka potrzeba(ja w sumie nigdy nie dodaje). Wszytko powinno się ładnie ze sobą łączyć tak aby z łatwością można było formować kształty. Następnie uformować małe kanapki, moje mają ok 1cm grubości  i poukładać na suszarce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Suszarkę ustawiamy na 45 C (taka temperatura nie zabija enzymów)i suszymy 10h z jednej strony, przerzucamy na drugą stronę i suszymy kolejne 10h. Suszenie może zająć trochę mniej lub trochę więcej czasu, wszystko zależy od grubości i konsystencji chleba. Jak robię cienkie krakersy to suszę max 12h. Taki chlebek można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Z takiej ilości  wyszło mi 5 pełnych tac! Można eksperymentować z przyprawami, ja zawsze daję to co mam po ręką. Kmin rzymski jedna z moich ulubionych przypraw, daję ją praktycznie do wszystkiego:) Smacznego!

chlebek

Sometimes when I do a vegetable juice I like to keep a juice pulp. Usually I will throw away this pulp as most of the nutrients have been extracted. This week I didn’t bake any gluten free bread yet and I feel like I’m missing something (addicted to bread;) so I decided to do raw bread. I did it few times before, I can’t compare it to normal bread but I really like the taste and the texture is similar to normal bread. When I do them without pulp, I make them really thin and they are like crackers. Pulp makes it really moist and  this is more like bread for me;) Pulp also have lots of fiber (when you juicing  you extracting all nutrients but fiber stays in pulp). To make this bread you will need dehydrator, if you don’t have one you can use oven. It takes about 20 hours to make them dry with nice soft  texture inside.
Ingredients:
  • 2 cups of  juice pulp (carrot, kale, apple, celery, beetroot)
  • 1 cup of mushed sweet onions
  • 1 cup of ground flaxseed
  • 1 cup of ground sunflower seeds (I use coffee grinder)
  • 1/2 cup of milled chia seeds
  • 1/2 cup of olive oil
  • 1 tbsp  Tamari sauce (gluten free soy sauce)
  • 1tsp Himalayan salt
  • 1tsp lemon juice
  • 1tsp cumin
  • 1tsp coriander
Mix all ingredients, you can add water if needed (should be malleable but should hold together). Shape squares  with your hands and spread it on a dehydrator tray lined with a baking sheet,  set the dehydrator for 45 C (so enzymes don’t get killed ). Dehydrate for 10 hours and then flip them and dehydrate for another 10 hours. It may takes longer or shorter, depends on consistency and size. You can keep them in the fridge up to 2 weeks. I made 5 trays:) Enjoy!

 

Leave a Reply ✿ Dodaj komentarz

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s