Rice noodles with vegetables. Makaron ryżowy z warzywami z patelni.

ricen
Kolejny przepis w stylu coś z niczego, czyli mój ulubiony sposób gotowania! Jutro lecę do Polski na tydzień a więc musiałam oczyścić lodówke;)Potrawa prosta i szybka w przyrządzeniu , a do tego bardzo smaczna!
 
Składniki:
  • 1 żółta papryka pokrojona w paski
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 1 papryczka chilli drobno pokrojona
  • 6 pieczarek pokrojonych w paski
  • 4 rzodkiewki pokrojone
  • mały pęczek posiekanej cebuli dymki
  • kubek mrożonego bobu
  • olej sezamowy
  • 2 łyżki sosu sojowego Tamari (bezglutenowy)
  • pieprz, sól himalajska, imbir sproszkowany
  • łyżka soku z cytryny
  • 250g makaronu ryżowego (rice vermicelli)
Makaron zanurzyć w gorącej wodzie i pozostawić na 15 min. Na rozgrzany olej sezamowy wrzucamy
cebulę, chilli, czosnek i imbir sproszkowany(normalnie dałabym świeży, ale akurat nie miałam). Smażymy około 3 minuty, dodajemy paprykę, pieczarki, bób i smażmy kolejne 5minut. Następnie dodajemy cebule
dymkę, rzodkiewkę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i smażymy ok 5 min. Warzywa
powinny być chrupiące a nie miękkie. Ja tak przynajmniej lubię, jeśli ktoś nie lubi chrupiącej papryki
może dłużej podsmażyć. Odsączamy makaron, wrzucamy na patelnie i dodajemy sos sojowy. Smażymy
kolejne 2 minuty aż makaron się podgrzeje i wymiesza z warzywami. Przerzucamy na talerz, dekorujemy
pietruszką i danie gotowe. W sumie cały proces gotowania nie trwa dłużej niż 15 min. Wychodzą 4
porcje. Smacznego;)
 
 
Makaron ryżowy (rice vermicelli bun gao kho) – nie byłam pewna czy jest bezglutenowy. Stwierdziłam, że
jest gdyż jest zrobiony z ryżu. Makaron jest z Wietnamu i nie ma żadnego spisu składników. W internecie znalazłam sprzeczne opinie, niektórzy twierdzili, że jest bezglutenowy, inni, że nie. Całe szczęście nie miałam żadnych skutków ubocznych po spożyciu. Nie byłam też pewna jak się gotuje taki makaron ryżowy. Doktor google miał różne odpowiedzi (namaczanie w zimnej wodzie, w ciepłej, gotowanie) – wybrałam namaczanie w gorącej wodzie i był to trafny wybór:)
 
Today I made another one of those quick recipes. Literally I mixed everything what I had in my fridge.  It’s my favorite way of cooking!Tomorrow I’m going to Poland for one week so I had to clear my fridge;) This dish is simple to make, it’s gluten free and takes only few minutes:)
 
Ingredients:
  • 1 sliced yellow pepper
  • 1 diced onion
  • 2 minced garlic cloves
  • 1 chopped red chilli
  • 6 sliced mushrooms
  • 4 sliced radishes
  • small bunch of spring onion
  • 1 cup of frozen broad beans
  • sesame oil
  • 2 tsp gluten free Tamari soy sauce
  •  black pepper
  • himalayan salt
  • ground ginger
  • 1 tsp lemon juice
  • 250g gluten free rice noodles (rice vermicelli)
Soak the noodles in hot water for 15 min then drain. Heat the sesame oil, add onion, chilli, garlic, ground ginger (normally I would add fresh but I didn’t have any) and cook for 3 min. Add yellow pepper, mushrooms, broad beans and fry for another 5 min, next add chopped spring onions, radishes and lemon juice, season with salt and pepper.  Stir it well and cook for 5 min.  It’s not stir fry vegetables but vegetables are crunchy enough.  Next add the noodles, Tamari sauce cook for about 2 minutes until the noodles are well mixed and heated through. Serve at once. The whole process of cooking is taking about 15min and serves 4 people. Enjoy;)
 
 
Rice vermicelli (bun gao kho) –  I wasn’t sure if they are gluten free. I presumed they are as they are made of rice. They are Vietnamese and there was no label! Somewhere on the internet I found some people saying they are gluten free and some they are not gluten free. I didn’t have any reaction afterwards:)  I wasn’t sure either how to cook rice vermicelli, I found several ways (soaking in cold water, in hot water, boiling)… I tried to soak them in hot water and that was good choice😉
 

2 responses to “Rice noodles with vegetables. Makaron ryżowy z warzywami z patelni.

  1. Bardzo ciekawe połączenie. Czasem z przypadku wychodzą najsmaczniejsze potrawy🙂
    Pozdrawiam!

Leave a Reply ✿ Dodaj komentarz

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s