- 1 żółta papryka pokrojona w paski
- 1 cebula drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 1 papryczka chilli drobno pokrojona
- 6 pieczarek pokrojonych w paski
- 4 rzodkiewki pokrojone
- mały pęczek posiekanej cebuli dymki
- kubek mrożonego bobu
- olej sezamowy
- 2 łyżki sosu sojowego Tamari (bezglutenowy)
- pieprz, sól himalajska, imbir sproszkowany
- łyżka soku z cytryny
- 250g makaronu ryżowego (rice vermicelli)
cebulę, chilli, czosnek i imbir sproszkowany(normalnie dałabym świeży, ale akurat nie miałam). Smażymy około 3 minuty, dodajemy paprykę, pieczarki, bób i smażmy kolejne 5minut. Następnie dodajemy cebule
dymkę, rzodkiewkę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i smażymy ok 5 min. Warzywa
powinny być chrupiące a nie miękkie. Ja tak przynajmniej lubię, jeśli ktoś nie lubi chrupiącej papryki
może dłużej podsmażyć. Odsączamy makaron, wrzucamy na patelnie i dodajemy sos sojowy. Smażymy
kolejne 2 minuty aż makaron się podgrzeje i wymiesza z warzywami. Przerzucamy na talerz, dekorujemy
pietruszką i danie gotowe. W sumie cały proces gotowania nie trwa dłużej niż 15 min. Wychodzą 4
porcje. Smacznego;) Makaron ryżowy (rice vermicelli bun gao kho) – nie byłam pewna czy jest bezglutenowy. Stwierdziłam, że
jest gdyż jest zrobiony z ryżu. Makaron jest z Wietnamu i nie ma żadnego spisu składników. W internecie znalazłam sprzeczne opinie, niektórzy twierdzili, że jest bezglutenowy, inni, że nie. Całe szczęście nie miałam żadnych skutków ubocznych po spożyciu. Nie byłam też pewna jak się gotuje taki makaron ryżowy. Doktor google miał różne odpowiedzi (namaczanie w zimnej wodzie, w ciepłej, gotowanie) – wybrałam namaczanie w gorącej wodzie i był to trafny wybór:) Today I made another one of those quick recipes. Literally I mixed everything what I had in my fridge. It’s my favorite way of cooking!Tomorrow I’m going to Poland for one week so I had to clear my fridge;) This dish is simple to make, it’s gluten free and takes only few minutes:) Ingredients:
- 1 sliced yellow pepper
- 1 diced onion
- 2 minced garlic cloves
- 1 chopped red chilli
- 6 sliced mushrooms
- 4 sliced radishes
- small bunch of spring onion
- 1 cup of frozen broad beans
- sesame oil
- 2 tsp gluten free Tamari soy sauce
- black pepper
- himalayan salt
- ground ginger
- 1 tsp lemon juice
- 250g gluten free rice noodles (rice vermicelli)
Dziękuje, moj ulubiony sposob gotowania…bez przepisu;) pozdro
Bardzo ciekawe połączenie. Czasem z przypadku wychodzą najsmaczniejsze potrawy 🙂
Pozdrawiam!