Bezglutenowy zakwas. Gluten free sourdough starter.

z1y2y3y4y6

Składniki:

  • pół szklanki mąki bezglutenowej  ( mix ziemiaczanej, ryżowej, gryczanej, kukurydzianej i tapioki) lub żytniej albo razowej jeśli pieczemy normalny chleb
  • pół szklanki wody
Pół szklanki mąki mieszamy z połową szklanki wody w słoiku litrowym , przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Następnego dnia należy powtórzyć czynność, dodąć trochę mąki i taką samą ilość wody. np 2 łyżki mąki i 2 łyżki wody. W taki sposób dokarmiamy zakwas przez 5 dni, po mniej więcej 3 dniach będziemy wyczuwać zapach drożdży i widoczne będą już pęcherzyki powietrza, woda również może oddzielić się od mąki – nie ma się co martwić, to jest normalna reakcja:) Zakwas robi się bardzo łatwo i chyba zawsze wychodzi. Widziałam jakieś przepisy z cytryną, cukrem albo miodem, ale postanowiłam zacząć od podstawowego, który okazał się najlepszy. Pierwszy zakwas dokarmiałam przez 2 tygodnie – był idealny, jadąc na wakacje wywaliłam go do śmieci. Nie wiedziałam wtedy, że taki zakwas można przechowywać w lodówce dożywotnie!! Wystarczy raz w tygodniu go dokarmić. Im zakwas starszy tym lepszy:) Przed pieczeniem chleba należy wyjąć zakwas z lodówki kilka godzin przed pieczeniem i dokarmić. Ja zrobiłam zakaws z mąki bezglutenowej ale w taki sam sposób można zrobić zakwas z mąki żytniej lub innej wybranej przez siebie. Czytałam również, że zakwas bezglutenowy jest nie trwały i się psuje – nie mogę się z tym zgodzić, mój ma już ponad 3 miesiące i jakoś się nie psuje.
 
Sprawdź dokarmianie zakwasu.
 

Ingredients:

  • half cup of gluten free flour ( rice, potato, tapioca, maize & buckwheat)
  • half cup of water
Basically you need same amount of water and flour, mix this in a 1L jar, cover with cloth and leave it in warm place. Next day add same amount of water and flour and mixed it up. You feed your starter more less 5 days, after 3 days you will smell the difference:) and you will see bubbles of air. Its very easy to make a starter, I’ve done it 3 times so far and every time without any problem. You can do the same with rye flour or any different flour which is not gluten free, its the same process just different flour. I saw some recipes where people are adding lemon juice or honey to make sure that starter will work, I started with basic recipe which worked fine for me. First starter I was feeding for 2 weeks and it was perfect, I have throw it away before going for holidays. At that stage I didn’t know you can keep your starter in the fridge  for LIFETIME!! The only thing you have to do is feed it once a week. The sourdough older the better . Before baking take it out of the fridge feed it, leave it for few hours  and  its ready to use. Then put it back into the fridge and don’t forget to feed it every week and every time before baking.
 
How to feed a sourdough starter.

Leave a Reply ✿ Dodaj komentarz

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s