Dokarmianie zakwasu. How to feed a sourdough starter.

Wyjmuję zakwas z lodówki i dokarmiam dodając:
–  około pół szklanki mąki
–  około 100-150ml ciepłej przegotowanej wody.
Konsystencja jest podobna do ciasta na naleśniki tylko o wiele gęstsza. Ja dokarmiam mąką bezglutenową, różnego rodzaju, w zależności od tego, którą mam pod ręką (mąka ryżowa, gryczana, z cieciorki bądź mix różnych – zawsze wychodzi). Tak samo robimy z zakwasem na mące razowej lub żytniej. Moja współlokatorka od 2 miesięcy hoduje zawkas na mące żytniej  i efekt jest taki sam. Dokarmiony zakwas zostawiamy w ciepłym miejscu, ja zostawiam na słonecznym parapecie. Najlepiej zakwas dokarmić dwa razy przed pieczeniem chleba. Chlebek wtedy lepiej wyrasta. Poniżej zdjęcia mojego 3 miesięcznego zakwasu, który wczoraj wyjełam z lodówki. Tak wygląda dzisiaj po drugim dokarmieniu,  uważam, że jest idealny. Aby zakwas utrzymał swą świeżość, należy raz  w tygodniu wyjąć go z lodówki i dokarmić. Ostatnio ktoś skomentował, że za dużo roboty z domowym chlebem. Nic bardziej błędnego! Ta prosta czyność, która wymaga niewielkiej praktyki, zajmuje może w sumie 1,5 godziny w tygodniu, jest to przyjemna forma spędzania czasu, po każdym upieczeniu chleba oko i podbniebienie się cieszy;) Naprawdę polecam!

Take out your starter from the fridge. Add some flour (I add half cup)and warm water(100-150ml). Mix it all well and leave in warm place. At this time of the year when we don’t use heating system anymore I leave it on the sunny window for few hours. The best bread you will get after 2 days of feeding. I took my 3 month starter from the fridge yesterday and that’s how it looks today like after two feeds. To keep your starter fresh in the fridge for long  period you need to do that weekly. I bake every week, this works for me perfectly fine. I use gluten free flour, sometimes its rice flour, sometimes buckwheat or maize or mix of all – doesn’t really matter, any will do. Same if you do rye or spelt sourdough starter. Same way of feeding as gluten free starter. My housemate has rye starter and both are the same way managed.b1b2b3y

Leave a Reply ✿ Dodaj komentarz

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s