Vegan beetroot, carrot and chilli soup. Wegańska zupa marchewkowa z burakami i chilli.

beet

Simple delicious soup made of whatever I had in fridge:) Cooking with feeling instead of recipe is my favorite way of cooking! It’s much convenient to cook from what you have rather then get what you need:D  You can play with the ingredients and seasoning, when I cook and play with seasoning I always have on my mind” if it smells good together, it must taste good together:) It’s healthy and quick to cook. Serves 4 people and takes max 30 min to cook.

Ingredients:
  • 6  carrots, diced 
  • 2 celery stalks, peeled and diced
  • 3 beetroot, peel and diced
  • 1 onion, chopped 
  • 5 baby potatoes, peeled and diced
  • 2 garlic cloves, chopped
  • 1 small chilli pepper, chopped
  • 1.5 l vegetable stock ( vegan,gluten, lactose, MSG and yeast FREE)
  • olive oil
  • 1 bay leaf
  • 3 allspice
  • 1 tsp marjoram
  • 1 tsp apple cider vinegar
  • 1 tsp lemon juice
  •  black pepper, himalayan salt
  • a handful of freshly chopped basil
In a large soup pan heat the olive oil and saute the onion  and chilli for 5 minutes. Add the carrots and celery and saute for a further 5 minutes. Stirring frequently. Add the stock bring to boil, reduce heat, add potatoes, carrots, bay leaf, allspice, garlic, marjoram and stir to combine. Cook until vegetables are tender(around 30min). Season with salt, pepper, lemon juice and apple cider vinegar. At the end remove the bay leaf  and allspice and blend soup until smooth. Serve with freshly chopped basil or parsley. Enjoy;)
 
 Przepyszna zupa z serii ” jestem głodna, trzeba coś szybko przygotować”;) Gotowanie z pasją zamiast z przepisu, z składników które się akurat posiada, a nie po które trzeba iść do sklepu. Można eksperymentować z przyprawami, wychodzę z założenia, że jak ładnie pachnie, musi dobrze smakować:) Szybka zupka, gotowa w 30 minut, zadowoli 4 osoby, dzięki chilli ma lekko ostry smak doskonale połączenie marchewki i buraka.  
 
Składniki:
  • 6  marchewek pokrojonych w kostkę
  • 2 selery naciowe, pokrojone w kostkę
  • 3 buraki obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 ceubula, posiekana
  • 5 małych ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 małe chilli, posiekane
  • 1 litr bulionu warzywnego ( najlepiej samemu zrobić, jak mi się spieszy albo nie mam wszystkich składników, używam kostki wegańskiej rosołowej, która jest bez glutenu, laktozy, drożdży i glutaminianu sodu)
  • oliwa z oliwek 
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  •   pieprz, sól himalajska
  • garść świeżej bazyli lub pietruszki, według upodobania
Podsmażamy cebulę z chilli na oliwie przez około 5 minut, dodajemy marchewkę oraz seler naciowy i smażymy kolejne 5 minut ciągle mieszając. Zalewamy gorącym bulionem, w momencie jak się zacznie gotować zmniejszamy ogień, dodajemy ziemniaki, marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i czosnek. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie, około 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i octem. Gdy zupka gotowa wyjmujemy liść laurowy oraz ziele angielski i miksujemy za pomocą blendera  do uzyskania jednolitej masy. Serwujemy z pietruszką  lub bazylią, oba połączenia smakowały wyśmienicie! Smacznego:)

Leave a Reply ✿ Dodaj komentarz

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s