Gluten-free, dairy-free carrot muffins. Bezglutenowe i bezmleczne muffiny marchewkowe

muffinA few days ago we were celebrating Children’s day in Poland:) My friend and I decided to bake some sweet treats for ourselves. We wanted to do something light and healthy, first we thought we would make carrot cake but then we ended up with carrot muffins😉 The carrot muffins were delicious and it’s not only me saying this;) I had two muffin monsters who tasted and wanted to eat them all😉 They can be eaten by those who are gluten-free and dairy-free. They are also free of refined sugar! I took the recipe from my mum but I modified it a lot😉 I used gluten free flour and only half cup instead to 1.5 cup, – the rest I substitute with ground almonds and instead of sugar I used maple syrup. I think I can say they were one of the best muffins I ever had – delicious and healthy!!
 
Ingredients:
  • 0.5  cup gluten free flour(mix tapioca, potato, rice, maize, buckwheat)
  • 1 cup ground almonds
  • 1 tbsp himalayan salt
  • 0.5 tbsp teaspoon baking soda
  • 1 tbsp cinnamon
  • 0.5 tbsp nutmeg
  • 1 tbsp cocoa powder
  • 3 eggs
  • 3 tbs maple syrup
  • 2 tbs almond oil
  • 2 cups carrots, finely grated
  • 10  pureed dates
Preheat oven to 180 C. In a large bowl, combine ground almonds, gluten free flour, salt, baking soda, cinnamon and nutmeg. In a separate bowl, mix together eggs, maple syrup, and oil.  Stir wet ingredients into the dry ingredients and add grated  carrots and dates.. Spoon the mixture into 12 muffin  liners and bake for 20 minutes or until a toothpick comes out dry.
 

Muffiny marchewkowe, bezglutenowe i bezmleczne.

 
Parę dni temu obchodziliśmy Dzień Dziecka w Polsce:) Postanowiłyśmy z przyjaciółką, że zrobimy sobie jakiś słodki prezent – słodki, zdrowy prezent;) Na początku chciałyśmy zrobić ciasto marchewkowe, ale zakończyłyśmy na muffinach marchewkowych. Muffinki wyszły przepyszne!! Oprócz nas muffinki zostały skosztowane przez  2 muffinkowe potwory i siłą trzeba było ich powstrzymać od nie zjedzenia wszystkich;) Przepis wzięłam od mamy, ale przerobiłam go na zdrową wersję; zamiast 1.5 szklanki mąki użyłam tylko pół i to bezglutenowej, resztę zastąpiłam mielonymi migdałami. Zamiast cukru użyłam syropu klonowego. Rzadko jadam muffiny albo ciasta marchewkowe, ale po tym wynalazku chyba częściej będę je przyrządząć. Przepis jest łatwy i szybki, do tego smakują wyśmienicie i zadowola każde dziecko =]  Mogą być jedzone przez osoby z alergiami pokarmowymi ,gdyż są bezmleczne i bezglutenowe!!
 
Składniki:
  • pół kubka mąki bezglutenowej (mix tapioki, zimeniaczanej, ryżowej, kukurydzianej, gryczanej)
  • kubek migdałów mielonych
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 3 jajka
  • 3 łyżki syropku klonowego
  • 2 łyżki oleju migdałowego
  • 2 kubki potartej marchewki
  • 10 daktyli przemielonych w blenderze
Rozgrzej piekarnik do 180C (termoobieg). W misce wymieszaj mielone migdały, mąkę, sól, sodę oczyszczoną, cynamon i gałkę muszkatołową. W osobnym naczyniu wymieszaj syrop klonowy, olej i jajka. Wlej mieszankę mokrych składników do suchych. Dodaj marchewkę oraz daktyle i wymieszaj do połączenia składników.  Za pomocą łyżki przełóż mieszankę do formy na 12 muffinków i piecz około 20 min albo do momentu jak wykałaczka po wbiciu będzie sucha. Smacznego:)

Leave a Reply ✿ Dodaj komentarz

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s