Gluten free sourdough bread with hemp seeds. Chleb bezglutenowy na zakwasie z nasionami konopi.

 9
 
Składniki:
  • 350g mąki bezglutenowej (mix ryżowa, ziemniaczana, tapioka, gryczana, kukurydziana)
  • 150g mąki z cieciorki
  • 150g  zakwasu
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z siemienia lnianego
  • 400g letniej wody
  • garść przemielonych nasion (siemię lniane, nasiona chia, nasiona konopi) + garść nieprzemielonego siemienia lnianego
 Mieszam wszystkie składniki w misce za pomocą drewnianej łyżki, przykrywam ręcznikiem kuchennym i odstawiam w ciepłe miejsce na noc. Rano ciasto jest tak zbite, że z łatwością mogę przerzucić je na stolnice i uformować bochenek podsypując mąką. Rozgrzewam piekarnik do 250 stopni, bochenek smaruje oliwą, nacinam i przerzucam na blaszkę wysmarowaną oliwą. Gdy piekarnik się nagrzeje zmniejszam temperaturę do 220 stopni i w tej temperaturze piekę pierwsze 10 min, potem temperaturę zmniejszam do 180 C, pryskam spryskiwaczem z wodą i piekę jeszcze 30 minut. 5 minut  przed zakończeniem spryskuję wodą ponownie. Po 40 minutach chlebek jest gotowy, wyłączam piekarnik i pozostawiam chleb w środku odwrócony górą do dołu do momentu ostygnięcia. Chlebek jest chrupiący, łatwo się kroi, utrzymuje świeżość kilka dni.
 
Pierwszy raz użyłam ziaren konopi podczas pieczenia, wcześniej tylko do sałatek:D Chleb smakuje jak nigdy, do tego jest bardzo chrupiący, ziarna konopi zachowały swoją chrupkość nawet po upieczeniu:) Ziarna kupiłam  w sklepie ze zdrową żywnością, nie mylcie hemp z cannabis;) Nasiona konopi mają dużo wartości odżywczych, dlatego są istotnym dla człowieka pokarmem. Zawierają wiele istotnych związków mineralnych i w niewielkim stopniu absorbują metale ciężkie. Ziarna konopi są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, kwasów tłuszczowych i aminokwasów – w tym 8 najważniejszych aminokwasów (wymaganych, ale nie wytwarzanych przez ludzki organizm) w odpowiednich proporcjach. Soja zawiera wprawdzie więcej białka, jednak są to trudno przyswajalne białka złożone. Spożywanie ziaren konopi w każdej formie pomaga ludziom, którzy cierpią na choroby wywołane słabą odpornością  układu immunologicznego, ponadto naukowcy twierdzą, że są niezastąpione w leczeniu niedożywienia! 
 
 21345678
 
 
 
 Ingredients:
  • 350g gluten free flour (mix of rice, potato, tapioca, buckwheat, maize)
  • 150g chickpeas flour
  • 150g sourdough starter
  • 1 tsp salt
  • 2 tbsp of flaxseed oil
  • 400g warm water
  • handful of milled flax, hemp and chia seeds
Mix all ingredients in the bowl  with wooden spoon, cover it with kitchen towel, let it rise overnight,  place it in a warm, draft-free place to grow. Next day in the morning the dough is so dense that I can easily transfer it on the pastry board and form a loaf. Pastry board has to be  floured. When loaf is formed transfer it into the baking tray, tray has to be greased with oil. Brush loaf with olive oil and cut few slashes in the top of the bread.  Bake first 10 min in 220 degrees C, then spray with water and decrease to 180 C for another 30 min. 5min before the end you can take spray it with water again.  After 40 minutes the bread is ready, turn off the oven and leave the bread inside turned upside down until cool. Bread is crispy, easy to cut, taste delicious and maintain freshness for few days. 
 
It was my first baking with hemp seeds and from now on I will always add them to my bread. They are crunchiest seeds I have ever eaten. Crunchy seeds that stay crunchy in the bread!! Before I’ve been eating this seeds only plain with  salads. I bought them in the shop with healthy food. Don’t mix up Hemp with Cannabis;)  Hemp seeds  are very nutritional, they contains:
  • All 20 amino acids, including the 8 essential amino acids (EAAs) our bodies cannot produce.
  • A high protein percentage of the simple proteins that strengthen immunity and fend off toxins.
  • Eating hemp seeds in any form could aid, if not heal, people suffering from immune deficiency diseases. This conclusion is supported by the fact that hemp seed has been used to treat nutritional deficiencies brought on by tuberculosis, a severe nutrition blocking disease that causes the body to waste away.3
  • Nature’s highest botanical source of essential fatty acid, with more essential fatty acid than flax or any other nut or seed oil.
  • A perfect 3:1 ratio of Omega-6 Linoleic Acid and Omega-3 Linolenic Acid – for cardiovascular health and general strengthening of the immune system.
  • A superior vegetarian source of protein considered easily digestible.
  • A rich source of phytonutrients, the disease-protective element of plants with benefits protecting your immunity, bloodstream, tissues, cells, skin, organs and mitochondria.
  • The richest known source of polyunsaturated essential fatty acids.
 
 

One response to “Gluten free sourdough bread with hemp seeds. Chleb bezglutenowy na zakwasie z nasionami konopi.

Leave a Reply ✿ Dodaj komentarz

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s