Delicious salad with eggs,yogurt and vinegar. Sałata z jajkami, jogurtem naturalnym i octem.

salata
 
Butterhead lettuce with boiled  eggs and cream is one of my favorite dishes from my childhood. I have beautiful memories of it – every year during the summer holidays, most of time with my sister we would spent time playing in the garden  and our grandmother would cook for us delicious lunch – in the open air. Vegies from our garden were landing directly on our plates🙂 Butterhead lettuce with cream and eggs were eaten nearly every 2nd day;) (these days cream is bit different though!!) I loved it! This year I am a happy owner of lettuce, I eat it  every day. It’s actually nearly gone – but I think I will grow another batch. My grandma used cream in her recipe, I’m using natural yogurt. I haven’t eat much dairy in last few months…just because of this salad I added temporarily natural yogurt to my diet;) According to the recipe of my grandmother I also should use sugar but maple syrup replace it very well.  Instead of wine vinegar I used apple cider vinegar – and you know what –  it tastes great🙂 For me the basic ingredients are just butterhead lettuce, eggs, yogurt and vinegar.  You can play with the ingredients and seasoning.
 
Ingredients:
  • 1 butterhead lettuce
  • 3 hard-boiled eggs (1 egg per person)
  • 5 radishes
  • fresh dill (chives, onion, thyme – according to taste)
  • himalayan salt, black pepper
Dressing:
  • 3 tbsp of plain yogurt (cream)
  • 1 tsp of apple cider vinegar (wine)
  • 1 tsp of lemon
  • 1 tsp of maple syrup (sugar)
Wash the lettuce, tear into pieces and sprinkle with salt. Cut radishes and eggs. Mix salad with dressing in a separate bowl and season with salt and pepper, add the remaining ingredients. Stir again, sprinkle with chopped  fresh dill.  Serve immediately. Enjoy:)

Sałata masłowa z jajkiem, jogurtem naturalnym i octem.

Sałata z jajkiem i śmietaną jest jedną z moich ulubionych potraw z dzieciństwa. Mam  z nią piękne wspomnienia – każdego roku latem większość wakacji spędzałyśmy z siostrą na działce, gdzie babcia przyrządzała pyszne obiady na świeżym powietrzu. Warzywa z ogródka trafiały prosto na talerz:) Sałata z  jajkiem, śmietaną i octem królowała:) W tym roku jestem szczęśliwą posiadaczką sałaty i jem ją praktycznie codziennie. Wprowadziłam również tymczasowo do swojej diety jogurt naturalny (według przepisu babci powinnam użyć śmietany, ale jogurt naturalny wspaniale ją zastępuje a śmietana nie jest śmietaną z tamtych czasów…). Zamiast cukru użyłam syropu klonowego, a zamiast octu winnego- ocet jabłkowy. Smakuje wyśmienicie:) Jak dla mnie bazą jest sałata, jogurt, jajko i ocet, dalej można się bawić ze składnikami.
 
Składniki:
  • główka  sałaty masłowej
  • 3 jajka ugotowane na twardo (daję tyle jajek ile osób)
  • 5 rzodkiewek
  • świeży koperek (szczypiorek, cebula, tymianek – według upodobań)
  • sól himalajska, pieprz
Dressing:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego ( śmietany)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego (winnego)
  • 1 łyżeczka cytryny
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (cukru)
Sałatę umyć, porwać na kawałki i oprószyć solą. Rzodkiewki pokroić w plasterki, a jajka w łódki. Wymieszać sałatę z dressingiem, doprawić solą i pieprzem, dodać pozostałe składniki. Ponownie wymieszać. Na koniec posypać posiekanym koperkiem. Smacznego:)

Leave a Reply ✿ Dodaj komentarz

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s