Gluten free vegan chocolate chia pudding. Bezglutenowy wegański budyń czekoladowy z nasionami chia.

chia2
This pudding is  so healthy, it’s made with coconut milk  and can be eaten by those who have food allergies! I think it can actually be made with any milk(except cow’s!). I’ve done coconut milk the day before so I used that, next time I will try with almond milk.  It’s vegan, gluten-free, grain-free, dairy-free and refined sugar -free and contains superfood chia seeds. Chia means “strength” in the Mayan language, it’s very nutritious. One tablespoon of chia seeds has more calcium than a glass of milk, more omega-3 than salmon and more antioxidants than blueberries. Mayans used chia as a staple of their diet and as an energy food. I use chia seeds everyday along with flaxseeds. I add it to smoothies, juices, salads, I bake bread with chia, thicken soup etc.. I was amazed when I used it for first time in baking as egg substitute. Now I’m amazed again! This chocolate pudding is so delicious. It’s perfect for breakfast or as dessert. It’s really sweet and kids will love it too! Yum!!
 
Ingredients:
  • 200ml coconut milk
  • 3 tbsp chia seeds
  • 1 tbs vanilla extract
  • 1 tbsp maple syrup
  • 1 tbs cacao powder
Combine all ingredients in a bowl, mix well, place in the fridge for few hours (overnight preferably) to set. Serve with fresh fruits. Enjoy:)
 
chia3

chia

Wegański budyń czekoladowy z nasionami chia.

 
Od jakiegoś czasu jak mam ochotę na coś słodkiego(czytaj czekolada), zamiast iść do sklepu i kupić jakiegoś batonika robię sobie jakiś deser. Jak pierwszy raz zrobiłam budyń z nasionami chia – to potem robiłam go codziennie! przez tydzień;) Budyń jest przepyszny i do tego bardzo zdrowy,  zrobiony na bazie mleka kokosowego, które też samemu można bardzo łatwo przyrządzić. Ja użyłam koksowego bo akurat dzień wcześniej zrobiłam, ale podejrzewam,  że można je zastąpić każdym innym (oprócz krowiego oczywiście!), następnym razem  spróbuje z migdałowoym albo orzechowym! Budyń ma słodki smak i doskonale zastąpi przetworzone słodycze:D Może być spożywany przez osoby z alergiami pokarmowymi. Jest wegański, lekkostrawny, niskokaloryczny, bez glutenu, bez mleka, bez ziaren, bez cukru i na dodatek bardzo sycący  – dzięki nasionom chia!! Jedna łyżka nasion chia zawiera więcej wapnia niż szklanka mleka, więcej kwasów omega-3 niż łosoś i więcej antyoksydantów niż jagody. W języku Majów chia znaczy “siła”, nasiona chia były stałym elementem ich diety, pozyskiwali z nich energię. Czytałam, że wojownik potrafił przetrwać cały dzień na jednej łyżeczce nasion:) Nasiona mają też dużo żelaza, są bardzo cenione przez osoby, które nie spożywają mięsa – mają  3 razy więcej żelaza niż szpinak!  Dodaję je do koktajli, do soków, do sałatek, mieszam z innymi nasionami i dodaję podczas pieczenia chleba, posypuję kanapki, zagęszczam zupy itp. Pamiętam jak byłam zdziwiona gdy po raz pierwszy użyłam nasion chia do pieczenia placka jako zamiennik jajek. Pomysł na placek był spontaniczny i akurat jajek nie miałam. Użyłam kisielu z nasion chia (1 jajko = 1 łyżka nasion chia+3 łyżki wody) i nikt nawet nie wyczuł różnicy:D  Sposobów zastosowania chia jest naprawdę dużo, zachęcam do poczytania trochę na ich temat. 
 
Składniki:
  • 1 szklanka mleka koksowego
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka kakao
Wymieszać wszystkie składniki, pozostawić w lodówce na parę godzin(najlepiej na całą noc). Serwować ze świeżymi owocami. Pyszności:) Smacznego!

Leave a Reply ✿ Dodaj komentarz

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s