Baked beetroot, kale and parmesan. Zapiekany jarmuż z burakami i parmezanem.

b3


Cooked beetroots combined with  creamy horseradish  dressing, layered on kale and chard leafs, finished with fresh thyme and parmesan cheese. Oven baked – Yummy!

I love beetroots! there is something special about them.. I’ve been eating them all my life – got inspired by dad when I was 4:) Since then they are on list of my top vegetables.  My favourite dish with beetroots is my mum’s beetroot soup and then her preserved grated beetroots with vinegar – heaven! When I go home I always bring few jars with me. Last few years I’ve been really enjoying beetroot combined with a goat cheese. These two together goes really well! Today I decided to do small experiment, I didn’t have any goat cheese and I was forced to use my housemate’s creme fraiche:D Experiment turned out outstanding!  
 
  
Ingredients:
 
  • bunch of kale, cutted
  • bunch of chard, cutted
  • 2 cooked  beetroots, sliced
  • extra virgin olive oil
  • 2 tbsp creme fraiche
  • 1 tbs horseradish
  • 1 tbs apple cider vinegar
  •  fresh thyme,chopped
  • lemon juice
  • handful of grated parmesan
  • himalayan salt
  • fresh black pepper
Place kale and chard on baking tray, drizzle with olive oil. Add layer of beetroots. In separate bowl combine creme fraiche with thyme, lemon juice, apple cider vinegar and horseradish. Pour  the mixture on the top of beetroots. Season with salt and pepper. Sprinkle with fresh thyme and grated parmesan cheese. Preheat oven to 180C. Bake for about 25 min. Enjoy:)
 
 
b1b2
b4
 
 

Gotowane buraczki z sosem chrzanowym, ułożone na warstwie jarmużu i boćwiny, zapiekane w piekarniku ze świeżym tymiankiem i parmezanem- pysznośći!

Buraki uwielbiam praktycznie od zawsze. Mam do nich sentyment, kiedy miałam 4  latka nie chciałam jeść ziemniaków pod żadną postacią, pewnego razu tata wymieszał mi na talerzu ziemniaczki z sosem i przetartymi buraczkami,  i tak mi zostało:)  Za każdym razem jak wracam z rodzinnego domu, przywożę ze sobą parę słoiczków od mamy. Zdaje sobie sprawę, że taka buraczkowa papka nie wygląda  apetycznie, dlatego jem w taki sposób tylko w gronie najbliższych:D Do 14 roku życia jadłam tylko drobno przetarte buraczki, potem  się przełamałam i zaczęłam jeść starte na grubej tarce…smak ten sam, tylko konsystencja inna…;)  Całe życie byłam niejadkiem, do dzisiaj mam swoje dziwne przyzwyczajenie jeśli chodzi o jedzenie;) Niesamowite jest to, jak z wiekiem, zmieniają nam się smaki….;) Od paru  najbardziej smakują mi buraczki w połączeniu z kozim serem, próbowałam już wszystkie warianty. Tym razem akurat nie miałam koziego sera w lodówce, gdybym miała, pewnie nie szukałabym nowych inspiracji… Cieszę się jednak, że tak się nie stało….Śmietana z chrzanem i tymiankiem okazała się WOW w połączeniu z burakami i jarmużem:)  
 
Składniki:
  • garść jarmużu, postrzępionego
  • garść boćwiny, postrzępionej
  • 2 ugotowane buraki, pokrojone w plasterki
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (creme fraiche)
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • świeży tymianek, posiekany
  • sok z cytryny
  • ser parmezan, starty na grubych oczkach
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Jarmuż i boćwinę układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek. Na to układamy warstwę buraków. W miseczce wymieszać śmietanę z tymiankiem (zostawić trochę tymianku na koniec, do posypania), sokiem z cytryny, octem jabłkowym i chrzanem. Polać buraczki sosem, posypać  tymiankiem i parmezanem. Zapiekać w 180 stopniach  około 25 min albo do momentu aż ser się zarumieni. Smacznego:)

Leave a Reply ✿ Dodaj komentarz

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s