Vegan gluten free pancakes with mixed berry sauce. Wegańskie naleśniki bezglutenowe z sosem jeżynowym.

nal

Gluten free, dairy free, sugar free, egg free buckwheat pancakes with delicious berry sauce. 

Gluten free, dairy free, egg free, sugar free pancakes – is it possible?! Yes and to be honest one of the best pancakes I have ever had!! I’ve done them before with rice flour and sparkling water, the taste was good  but I wasn’t really happy with the texture. Another experiment and another success:) The pancakes are really soft and fluffy, everybody will love them and if you mention that they are without milk, sugar or eggs –  nobody will believe you as it’s hard to tell the difference:)))
Ingredients:
  • 2 cups almond milk
  • 1.5 cup buckwheat flour
  • 10 dates, pitted
  • 1 tsp vanilla essence
  • 1 tsp bicarbonate of soda
  • pinch of himalayan salt
  • 1 tsp cinnamon
Mixed berry sauce:
  • 1 cup fresh berries
  • 1 tsp maple syrup
  • 3 tbsp water
In a large mixing bowl, whisk together all of the dry ingredients. Place dates, almond milk and vanilla essence in a blender and blend until  smooth. Add mixture to dry ingredients and mix well.  Heat up a non-stick pan and pour  about 1/4 cup batter per pancake. When the pancakes has started to firm up on the upward-facing side, flip around and cook on the other side until they are a deep golden color.  Use low heat to not to  burn the pancakes. To make the berry sauce, simply blend berries with water and maple syrup – easy peasy:) Serve with additional berries. Enjoy:)

✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ 

Naleśniki bez glutenu, bez mleka, bez cukru i bez jajek z pysznym sosem jeżynowym. 

Naleśniki bezglutenowe bez mleka krowiego, bez jajek, bez cukru – czy to w ogóle możliwe?! Tak! I szczerze chyba lepszych naleśników na słodko nie jadłam:) Robiłam je pary razy wcześniej, ale za każdym razem coś zmieniałam. Mąka gryczana okazuje się o niebo lepsza od mąki ryżowej, a wodę gazowaną zastąpiłąm domowym mlekiem migdałowym. Kolejny eksperyment i kolejny sukces:) Naleśniki są mięciutkie i puszyste, każdemu zasmakują… a jeżeli wspomnisz, że są bez mleka, jajek i cukru nikt Ci nie uwierzy – ciężko jest wyczuć różnicę!:))
Składniki:
  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • 1.5 szklanki mąki gryczanej
  • 10 daktyli bez pestek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka cynamonu
Sos jeżynowy:
  • 1 szklanka świeżych jeżyn
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 3 łyżki wody
Mieszamy w misce wszystkie suche składniki, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Daktyle, mleko migdałowe i ekstrakt waniliowy miksujemy w blenderze do momentu uzyskania jednolitej konsystencji . Suche składniki mieszamy z mokrymi. Rozgrzewamy patelnię nieprzywierającą (do smażenia bez tłuszczu) i wylewamy około 1/4 szklanki ciasta na każdego naleśnika. Naleśniki smażymy obustronnie, czekając aż nabiorą złocistego koloru. Ważne aby smażyć naleśniki powoli, na małym ogniu – zapobiegnie to niedosmażeniu i przeypaleniu. Sos jest bardzo prosty, należy zblendować jeżyny z wodą i syropem klonowym. Serwować ze świeżymi owocami. Smacznego:)

Leave a Reply ✿ Dodaj komentarz

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s