Vegan heaven – kale, carrot and chilli pasta tossed with cashew nuts sauce. Wegańskie niebo w gębie – makaron z jarmużem, marchewką i chilli w sosie z nerkowców.

kale 
Today I made another one of those quick recipes .Literally I mixed everything that I had in my fridge. It’s my favorite way of cooking! I wasn’t sure how it would taste but the smell was delicious and the dish turned out splendid:) I used cashew nuts as they are an amazing alternative for cream and cheese. This dish is delicious and very healthy, kale is the king among vegies! Another great thing about it – it’s simple to make and it’s ready in just a few minutes:) The only thing you need to remember is to soak the cashew nuts for a few hours earlier.
 kale1
Ingredients:
  • 250g gluten free pasta
  • 1 onion, diced
  • 4 garlic cloves, minced
  • 4 carrots, sliced
  • bunch of fresh basil
  • 200g kale, stems removed
  • 500ml vegetable bullion
  • 2 tbs olive oil
  • 150g cashew nuts, soaked min 30min
  • fresh ground black pepper
  • juice from 1 lemon
Cook pasta according to directions on the package. Heat the olive oil and add onions and chilli and saute for about 3 min. Add garlic and carrots and cook for another 5 min or longer if you like soft carrots, I like it tender and crunchy. In the meantime blend together combined drained cashew nuts, bullion, lemon juice and olive oil. (longer period of soaking – more creamy consistency, I was in hurry so I soaked them only 30 min, usually I leave them in water for few hours). Pour the sauce over carrots, add kale, stir to combine and cook another 5 min. At the end throw fresh basil and season with fresh ground pepper. Drain pasta and add to sauce, serve immediately. The whole process of cooking takes no more then 15 min and serves 4 people. The sauce tastes even better next day! Enjoy;)

 ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿

Kolejny przepis w stylu ‘coś z niczego’, czyli mój ulubiony sposób gotowania! Nie byłam pewna efektu końcowego, ale pachniało przepięknie, więc musiało się udać;) Użyłam nerkowców aby otrzymać kremową konsystencję – orzechy nerkowca doskonale zastępują śmietanę i ser. Potrawa jest bardzo zdrowa i szybka w przyrządzeniu. Jarmuż króluje wśród warzyw jeśli chodzi o jego wartości odżywcze. Warto pamiętać, aby namoczyć nerkowce parę godzin wcześniej. Smak zaskoczy każdego:)
 
Składniki:
  • 250g makaronu bezglutenowego
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 4 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 papryczka chilli ,drobno pokrojona
  • 4 marchewki, pokrojone
  • pęczek świeżej bazylii
  • 200g jarmużu, pokrojony w paski bez łodyg
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150g nerkowców, namoczonych min 30 min
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • sok z 1 cytryny
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i bierzemy się za przyrządzanie sosu. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i chilli , smażymy przez około 3 minuty. Następnie dodajemy czosnek oraz marchewkę i smażmy przez kolejne 5minut (czas smażenia można wydłużyć w zależności od tego jaką lubisz marchewkę – ja osobiście wolę al dente). W międzyczasie blendujemy namoczone nerkowce z bulionem, sokiem z cytryny i dwiema łyżkami oliwy z oliwek (im dłużej moczymy orzechy tym konsystencja będzie bardziej kremowa – spieszyłam się, więc moczyłam je tylko przez 30 min… zazwyczaj pozostawiam je w wodzie kilka, a nawet kilkanaście godzin). Gotowym sosem polewamy marchewkę, następnie dodajemy jarmuż i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Na koniec dodajemy bazylię i doprawiamy pieprzem. Odcedzony makaron mieszamy z sosem i od razu serwujemy. W sumie cały proces gotowania nie trwa dłużej niż 15 minut i wychodzą 4 porcje. Sos smakuje na drugi dzień jeszcze lepiej! Smacznego:)
 

Leave a Reply ✿ Dodaj komentarz

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s