Delicious gluten free sourdough sunflower bread. Pyszny bezglutenowy chlebek słonecznikowy na zakwasie.

mamz
Here is another recipe for my delicious gluten free bread, I’ve been developing this one  for a while and I think it’s time to share. My mum just did it while ago. She was baking bread for the first time, with gluten free flour, which is harder to manage. She did it easily, so I don’t think any of you will have a problem to prepare this bread. The only problem in Poland was to get buckwheat flour…in my home town I couldn’t get it, then I managed to buy it in Poznań but it was very pricey! Lol here in Ireland I’m buying it in the Polish shop and I was struggling there…  In the worst case scenario you can grind whole buckwheat grains.
 
 
 Ingredients:
  • 200g buckwheat flour
  • 200g rice flour
  • 1 tsp himalayan salt
  • 350g warm water
  • 3 tbsp sourdough starter
  • handful of sunflower or pumpkin seeds
  • 3 tbsp flaxseed, grind
  • 1 tsp whole chia seeds
  • 1 tbsp nigella sativa (common in English seed is variously called fennel flower, nutmeg flower, black caraway, black cumin, Roman coriander) – optional but recommenced
Mix flour with salt in the bowl, add water and mix well with wooden spoon. Add sourdough starter and mix well again, cover it with kitchen towel, let it rise overnight,  place it in a warm place to grow. Next day in the morning the dough should be dense, if not add some buckwheat flour, mix together and transfer to silicon form. Spray or brush it with olive oil or flaxseed oil. Bake first 15 min in 220 degrees C, then spray with water and decrease to 200 C for another 30 min. After 45 minutes the bread is ready, leave the bread to cool down over a wire rack for at least a couple of hours, the longer you leave the bread the better:)) Enjoy:) Xx. 
 

  ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿

Kolejny przepis na mój sprawdzony pyszny chlebek, ulepszam go już od paru miesięcy, czas najwyższy się podzielić. Mama właśnie przetestowała, piekła chleb po raz pierwszy i to jeszcze na dodatek bezglutenowy, wyszedł pyszny. Dumna córa;) Chlebek jest łatwy w przyrządzeniu, myślę, że nie sprawi nikomu większego kłopotu. Jedynym problem dla mnie było kupienie mąki gryczanej w Polsce, w moim mieście rodzinnym niestety nie znalazłam, dopiero w Poznaniu w Piotrze i Pawle, ale cena była przesadna 10zl i to za pół kilo… to tak jakbym w Dublinie miała zapłacić 10e za mąkę…lol w najgorszym wypadku można samemu zmienić ziarna gryki.
Składniki:
  • 200g mąki gryczanej
  • 200g mąki ryżowej
  • łyżeczka soli himalajskiej
  • ok 350g letniej wody
  • 3 łyżki  zakwasu
  • garść nasion słonecznika lub pestek dyni
  • 3 łyżki siemienia lnianego, przemielić
  • 1 łyżeczka czarnuszki – opcjonalnie ale polecam
 Przesiać mąkę, dodać sól i wodę, mieszać w misce za pomocą drewnianej łyżki. Masa powinna być płynna ale bardzo gęsta. Następnie dodać zakwas, wymieszać. Dodać ziarna, wymieszać i przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić w ciepłe miejsce na noc. Rano ciasto powinno trochę urosnąć i być bardziej zbite, (jeśli nie jest zbite dodać trochę mąki gryczanej). Przełożyć ciasto do sylikonowej foremki (uważam, że są najlepsze do pieczenia chleba), przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na parę godzin. Generalnie im dłużej tym lepiej. Piekłam już chleby po godzinie i dwunastu godzinach, im dłużej przetrzymałam tym lepszy chlebek wychodził;)  Nagrzać piekarnik 220 C, chlebek spryskać lub posmarować pędzelkiem oliwą z oliwek lub olejem lnianym, piec przez 15 min w 220 C. Następnie zmniejszyć temp do 200 , spryskać piekarnik zraszaczem z  wodą i piec jeszcze 30 min. Po 45 minutach chlebek jest gotowy, położyć na kratkę żeby ostygł, najlepiej żeby sobie poleżał minimum 12h, im starszy tym lepszy:))) Smacznego;) Xx
 

2 responses to “Delicious gluten free sourdough sunflower bread. Pyszny bezglutenowy chlebek słonecznikowy na zakwasie.

Leave a Reply ✿ Dodaj komentarz

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s