Basic cashew nut cheese. Prosty serek z orzechów nerkowca.

ser2This is a basic recipe for vegan cheese. Although delicious in its own it can also be used as a base for many other cheeses. If you have recently given up dairy and are craving cheese you should try this out. You will love it. You can make cottage cheese from that or boursin, experiment with seasonings to find your best fit.. In my house there were a few who taste it and all were surprised that its made off nuts not milk;)  Fermented cheeses thanks to rejuvelac are very nutritious and are pleasant not just to raw foodists, vegans  and those who are lactose intolerant…If you like cheese you will like it, if you don’t like cheese you will like it too;) Add this to your healthy menu:)

Ingredients:

  • 200g cashew nuts soaked in water for 3 to 8 hours
  • pinch of salt
  • 1/4 to 1/2  cup rejuvelac
Put the cashew nuts and salt in blender, pour the rejuvalec and process until smooth and creamy (the longer the cashew nuts have soaked the less liquid will be required, also high powered blenders can process the cashew nuts with less added liquid). Transfer to glass bowl, cover with cheesecloth and let rest at room temperature for 8 to 36 hours, depending on how sharp a flavor you want (culturing will will proceed more quickly at warmer temperatures). The cheese will thicken as it cultures.Once ready, cover and refrigerate for at least 6 hours until firm.  You can store it in fridge for up to 2 weeks, it can be stored longer but it will continue to get sharper and stronger in flavor. You can also store it in the freezer for up to 4 months.

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿

Poniżej przedstawiam przepis na prosty serek z nerkowców, który jest przepyszny sam w sobie i którego można użyć jako bazę do innych serów zrobionych z produktów pochodzenia roślinnego (mleko sojowe, tofu, orzechy itp). Jeżeli jesteś na etapie zdrowego jedzenia zachęcam do dodania go do swojego menu. Jeśli próbujesz zrezygnować z jedzenia serów mlecznych, to jest to również wspaniała alternatywa. Jeśli masz nietolerancję laktozy, jesteś weganem i jesteś spragniony smaku sera.. Jeśli znudziły Ci się wszelkiego rodzaju smarowidła i chcesz spróbować czegoś nowego.. ba, nawet jeżeli nie lubisz sera to jest to również coś dla Ciebie:) Pokochasz go od razu:) Poniżej zamieszczam podstawowy przepis na serek, z którego można przyrządzić dużo innych serów. Najłatwiej jest zrobić serek twarożkowy; wystarczy dodać trochę soli, pieprzu, szczypiorku, rzodkiewek, trochę oliwy z oliwek i może odrobinę cytryny albo serek ziołowy z czosnkiem a la Borusin, gdzie należy tylko dodać ziół i przypraw. Ostatnimi czasy serki wegańskie stały się moimi faworytami. Smakują wyśmienicie i zawierają naprawdę wiele wartości odżywczych. Nie tuczą wbrew pozorom i dostarczają naszemu organizmowi wiele cennych wartości. Sekret nie polega tylko w orzechach, ale również w płynie rejuvelac o którego leczniczych właściwościach pisałam niedawno. Paru moich znajomych miało okazję skosztować wegańskie sery w różnych etapach przyrządzania i wszystkim bardzo smakowały. Do tego byli zaskoczeni, że ser został przyrządzony z orzechów a nie z mleka:) (pozdro6x100 for all;)

Składniki:

  • 200g orzechów nerkowca moczonych w wodzie od 3 do 8 godzin
  • szczypta soli
  • 1/4 – 1/2 kubka  płynu rejuvelac
Zblenduj orzechy z solą i płynem rejuvelac do momentu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji (im dłużej orzechy będą moczone, tym mniej płynu będziemy potrzebować, blendery z wysoką mocą również potrzebują mniej płynu). Zblendowaną masę umieść w szklanej misce, przykryj szmatką i pozostaw w temperaturze pokojowej od 8 do 36 godzin, im dłużej będziesz trzymać w temp. pokojowej tym silniejszy smak sera otrzymasz. W trakcie dojrzewania ser zgęstnieje. Następnie  należy go umieścić w lodówce na minimum 6 godzin, żeby się ukształtował. Spokojnie może być przechowywany w lodówce przez 2 tyg. Ser po  dwóch tygodniach się nie popsuje, wręcz przeciwnie smak się wzmocni i wyostrzy. Można go również zamrozić i trzymać w zamrażalce przez 4 miesiące.

One response to “Basic cashew nut cheese. Prosty serek z orzechów nerkowca.

  1. Pingback: Raw vegan mixed herbs cheese. Wegański serek ziołowy. | ✿✿✿✿✿✿✿....The straight and narrow....✿✿✿✿✿✿✿·

Leave a Reply ✿ Dodaj komentarz

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s