Raw vegan mixed herbs cheese. Wegański serek ziołowy.

vch
This cheese is another proof that you can eat  cheese which is dairy free, healthy, nutritious and that tastes amazing!! I’m telling you this and I’m the one who was addicted to all kinds of cheeses!!;)  This was one of the first cheeses I made few months ago and I am now posting recipe… These days I’m adding extra hemp seeds which goes very well. You can easily make “cottage cheese” just by adding to basic cashew nut cheese some scallions, radish, tomatoes etc  experiment with seasonings to find your best fit, add some lemon or olive oil, use your imagination, you will love it!!

che

Ingredients: 

  • 200g basic cashew nuts cheese, cultured for 1 to 2 days
  • 2-3 cloves garlic, minced
  • 2 tbsp nutritional yeast flakes (optional but recommended)
  • 1 tbsp powdered onion
  • bunch of fresh parsley, minced
  • 2 tbsp of fresh chives or 1 dried
  • 1 tbsp marjoram,
  • 1 tbsp fresh or dried thyme,
  • 1 tbsp fresh or dried rosemary,
  • 1-3 tbsp pink peppercorns,
  • 1 tsp himalayan salt,
Put the basic cashew cheese, garlic, nutritional yeast, salt and herbs in large bowl, mix well. Taste and add more salt, garlic or herbs if desired. You can play with herbs, this is my favorite combination but we all have different tastes. This cheese taste similar to Boursin, you can barely feel the difference. If you want your cheese to look more like real Boursin in appearance shape in a mold or form into a log or ball by hand. To use a mold, line it with cheesecloth or plastic wrap, pack in the cheese and refrigerate at least 6 hours, until firm. You can store for up to 2 weeks in fridge or 4 months in freezer.

✿✿✿ ✿✿✿ ✿✿✿ ✿✿✿ ✿

Ten ser jest dowodem na to, że można zjeść ser, który nie jest na bazie mleka, smakuje przepysznie i jest zdrowy gdyż nie zawiera MLEKA. Mówi wam to osoba, która była kiedyś uzależniona od serów!!:) Serek ziołowy był jednym z pierwszych serów które przyrządziłam gdy zaczęłam przygodę z serami wegańskimi, łatwo go zrobić i jeszcze szybciej go zjeść:D Z bazowego sera możecie z łatwością przyrządzić coś a la twarożek wiejski dodając szczypiorku, rzodkiewki itp. Ja ostatnio cały robię z nasionami konopii i różowym pieprzem, uwielbiam! Ser dzięki procesu fermentacji nawet konsytencją przypomina twarożek😀 Zachęcam do wypróbowania , poeksperymentujcię z przyprawami i znajdźcie odpowiedni dla siebie smak, a tymczasem wypróbujcie mój zestaw przypraw:D

Składniki:

  • 200g podstawowego sera z nerkowców (kulturowany/hodowany/ przez 1-2 dni)
  • 2-3 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie ale polecam) *
  • 1 łyżka sproszkowanej cebuli
  • garść świeżej pietruszki, posiekanej
  • 2 łyżki świeżego szczypiorku lub 1 suszona
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka świeżego lub suszonego tymianku
  • 1 łyżka świeżego lub suszonego rozmarynu
  • 1-3 łyżki różowego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
Do dużej miski włóż; ser z nerkowców, czosnek, drożdże, sól i wszystkie zioła. Dobrze wymieszaj i posmakuj, dodaj czosnku, soli lub ziół jeśli uważasz, że masa jest słabo doprawiona. Ziół można używać najróżniejszych wedle uznania, ja pozostaje przy tej mieszance bo najbardziej mi odpowiada. Ser ma smak podobny do serka Boursin, każdy kto zna smak Boursina będzie miał problem z rozróżnieniem, który jest który. Jeśli chcesz, żeby serek wyglądał jak boursin można go przełożyć do małego kwadratowego pojemnika  wyłożonego folia, uformować ręcznie w kształt kulki lub nadać mu podłużny kształt pomagając sobie folią spożywczą (ser nałożyć na folię i zrolować). Umieścić w lodówce na 6 godzin, żeby się ładnie uformował i stwardniał. Gotowe! Taki serek można przechowywać 2 tyg w lodówce lub 4 miesiące w zamrażalce. Po 2 tyg ser, nabiera ostrzejszego smaku, niemniej jednak w dalszym ciągu nadaje się do spożycia.
*Drożdże odżywcze lub inaczej płatki drożdżowe możecie kupić w internetowych sklepach lub w sklepach ze zdrową żywnością, są to nieaktywne drożdże pozyskiwane z grzybów. Mają genialny serowy smak, czyli idealnie nadają się do “serowych” sosów, zup, jako zamiennik parmezanu itp. Są doskonałym źródłem kwasu foliowego, witaminy B12, białka i błonnika.

Leave a Reply ✿ Dodaj komentarz

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s