Buckwheat bread – gluten free & sourdough.

 chlebek
Hi all beautiful people…I know, I know… long time no hear… I disappeared suddenly and I’m very sorry.  I will not hide that last two years of break with blogging were incredibly challenging, full of positive changes and fruitful results and I will share them with you in a right time🙂 In a mean time with smile on my face thank you all for all your beautiful messages and warm words and I’m posting long promised recipe for my final gluten free bread🙂 I’ve done many gluten free breads, all very similar just playing with the ingredients and this is it. This is the easiest and tastiest one. 
 Ingredients:
  • 2 cups  buckwheat flour
  • 1 tsp himalayan salt
  • 1.5 cup water 
  • 3 tbsp sourdough starter
  • 1 cup seeds ( flaxseeds, sunflower, chia, hemp, sesame ) 
  • 1/4 cup – nigella sativa, psyllium husk, plantago psyllium, milk thistle seeds – milled – optional but recommended
Mix flour with salt in the bowl, add water and mix well with wooden spoon. Add all seeds, mix, add sourdough starter and mix well again, cover it with kitchen towel, let it rise overnight. Next day transfer dough to silicon form. Leave it for 12hrs in a form covered with towel. Preheat the oven to 220 C, brush the dough with olive oil. Bake first 15 min in 220 C, then spray with water and decrease to 200 C and bake for another 30 min. After 45 minutes the bread should be ready, detach it from silicon form and if you are not sure if it’s fully baked knock on its base and it should sounds hollow. Leave the bread to cool down over a wire rack for at least a couple of hours. Enjoy🙂
Ps. You can buy buckwheat flour in Polish shops if you are based in Ireland – it’s half price comparing to health shops and it’s called “mąka gryczana”
 

  ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿

Chleb gryczany – bezglutenowy, na zakwasie.

 Witam wszystkich ponownie.. wiem, wiem  długo mnie nie było,  zniknęłam nagle, za co przepraszam, ale wracając nie ukrywam, iż te dwa ostatnie lata przerwy były dla mnie niesamowitym wyzwaniem, pozytywnymi zmianami i owocnymi rezultatami, którymi  w odpowiednim czasie na pewno się z Wami podzielę😉 Póki co, z tego miejsca, z uśmiechem dziękuję wszystkim za wspaniałe wiadomości i ciepłe słowa oraz zamieszczam długo obiecany finałowy przepis na chleb bezglutenowy. W ciągu ostatnich kilku lat upiekłam ich mnóstwo, ale ten jest najprostszy i najsmaczniejszy🙂
Składniki:
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1.5 szklanki wody
  • 3 łyżki  zakwasu
  • szklanka nasion ( siemię lniane, słonecznik, chia, konopia, sezam) 
  • 1/3 szklanki dodatków opcjonalnych (czarnuszka, babka płesznik, babka jajowata, zmielone nasiona ostropestu plamistego)łyżki siemienia lnianego, przemielić
 W misce wymieszać mąkę z solą, dodać  wodę, porządnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Dodać nasiona, wymieszać, następnie dodać zakwas i ponownie wymieszać. Przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić w ciepłe miejsce na noc. Rano przełożyć ciasto do sylikonowej foremki , przykryć ręcznikiem i odstawić do wieczora. Nagrzać piekarnik 220 C, chlebek posmarować  oliwą z oliwek za pomocą pędzelka, piec przez 15 min w 220 C. Następnie zmniejszyć temp do 200C, spryskać piekarnik zraszaczem z  wodą i piec jeszcze 30 min. Po 45 minutach chlebek jest gotowy, wyjąć z formeki, można sprawdzić czy oby na pewno jest gotowy pukając w dno, powinniśmy usłyszeć głuchy dźwięk. Pozostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia conajmniej na kilka godzin. Smacznego ;) 
 

Leave a Reply ✿ Dodaj komentarz

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s